Skoda favorit problem z zapłonem po wymianie rozrządu

Więcej
2018/08/28 22:36 #48872 przez Chłopcy z PRL

Chłopcy z PRL odpowiedział w temacie: Skoda favorit problem z zapłonem po wymianie rozrządu

Tak naprawdę, to zanim lampę ogarniesz pokręć aparatem i ustaw na słuch. Jeśli nie spaprałeś ustawienia łańcucha powinieneś w końcu znaleźć takie położenie, w którym silnik zacznie ładnie i normalnie chodzić.

Polonez nie gubi oleju. On znaczy swoje terytorium.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2018/08/28 22:40 #48873 przez Hop Heads

Hop Heads odpowiedział w temacie: Skoda favorit problem z zapłonem po wymianie rozrządu

To już ogarnięte, w miarę dobrze jeździ, ale nie jest idealnie :)

Więcej
2018/12/31 01:52 - 2018/12/31 01:54 #49296 przez BAŁKAN TEAM

BAŁKAN TEAM odpowiedział w temacie: Skoda favorit problem z zapłonem po wymianie rozrządu

Podepne się pod temat z zapytaniem coby nowego nie zakładać. Kupiłem favorite i klepały trochę zawory i rozrzad też slychać było. Zabrałem sie za wymiane i tak mi zeszło ze dwa tygodnie rozrzadu nie zblokowałem, i tak mi sie wydaje ze przekreciłem wałek rozrzadu o 180 stopni, koledzy doswiadczeni to może wiedzą , auto odpaliło bez problemu ale dalej klepie zaworami mimo regulacji na 0,25 wszystkich, ma moc nic sie nie dzieje tylko to klepanie pozostało. No i czy jeśli nawet przekręciłem wałkiem rozrzadu to ma to znaczenie? Rozrzad oczywiscie ustawiony na te 12 kropeczek.

A i wsumie to Favorit F z 1994 na wtrysku Bosch, czyli Forman

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniany: 2018/12/31 01:54 przez BAŁKAN TEAM.

Więcej
2019/01/01 11:05 #49303 przez Škoda że rdzewieje

Škoda że rdzewieje odpowiedział w temacie: Skoda favorit problem z zapłonem po wymianie rozrządu

Ja jak ustawiałem w naszej Favoritce, to ustawiłem 0,2 mm jak podaje Jabłowiecki w swojej książce i jest ok.

Więcej
2019/01/01 11:29 #49304 przez zielonagablota

zielonagablota odpowiedział w temacie: Skoda favorit problem z zapłonem po wymianie rozrządu

Favoritka miała luz 0,2mm, jak już wspomniano.
Potem w Fel zastosowano inne laski i było 0,25/0,2 - ale tu nie pamiętam, która wartość była do ssących a która do wydechowych. Być może Fav '94 ma już te laski popychaczy nowszego typu.

Więcej
2019/01/01 18:56 #49311 przez Chłopcy z PRL

Chłopcy z PRL odpowiedział w temacie: Skoda favorit problem z zapłonem po wymianie rozrządu

Ja mam 1.3 na wtrysku. Kręcenie aparatem niewiele tu da. Zawory ustawiam na 0,2. Pytanie, czy klepią non stop, czy tylko słychać dzwonienie jak przyspieszasz. Bo samo klepanie na biegu jałowym to nie przez zapłon, prędzej przez nieco już wyrobione dźwigienki zaworowe. Jakbyś wałek rozrządu przestawił to dobrze by nie pracowała. W tym silniku nie masz znaku na kole pasowym, więc najlepiej odkręcić świecę, ustawić tłok w GMP, sprawdzić, na którym cylindrze wypada ci zapłon (wyjdzie 1 lub 4 zależnie od obrotu wału) i zobaczyć, czy oba zawory są zamknięte na właściwym cylindrze. Kręcenie aparatem niewiele tu daje, bo masz wtrysk i pomimo aparatu sterownik miesza w ustawieniu zapłonu. Więc nie czuć takich zmian jak w gaźnikowych, gdzie opóźnienie lub przyspieszenie aparatu wyraźnie zmienia pracę silnika. Tutaj widać dopiero różnicę po podłączeniu pod analizator, bo skład spalin się zmienia i widać to na analizatorze.

Polonez nie gubi oleju. On znaczy swoje terytorium.

Więcej
2019/01/01 23:33 #49318 przez BAŁKAN TEAM

BAŁKAN TEAM odpowiedział w temacie: Skoda favorit problem z zapłonem po wymianie rozrządu

Z ksiazki wynika ze wrysk koryguje ustawienie zaplonu do 15 stopni , auto jezdzi 130 leci , tylko to klepanie denerwuje, chyba ze zle przeprowadzam regulacje, sproboje nastepnym razem skrecic na dotyk do dzwigienek czy pomoze, raz w polonezie tak skrecilem bo dzwigienki wlasnie byly wklesle i pomoglo chodzil o wiele ciszej

zlombol akcja 001
zlombol akcja 002
zlombol akcja 003
zlombol akcja 004
zlombol akcja 005
zlombol akcja 006
zlombol akcja 007
zlombol akcja 008