- Otrzymane podziękowania: 0
{POLONEZ} Temperatura pracy mostu i skrzyni.
- Sportowi Nawadniacze
-
Autor
- Wylogowany
- Świeżak
-
Mniej
Więcej
2018/08/29 09:47 #48897
przez Sportowi Nawadniacze
Sportowi Nawadniacze stworzył temat: {POLONEZ} Temperatura pracy mostu i skrzyni.
Witam,
W tym roku wyruszamy na nasz pierwszy ZŁLOMBOL
Chyba wszystko w Poldku mamy ogarniete, ale dreczy mnie jedna sprawa. Do ilu stopni nagrzewa sie skrzynia i most'? po intensywnej probie około 30 km były bardzo ciepłe.
1.4 16v ale most chyba od 1.6.
W tym roku wyruszamy na nasz pierwszy ZŁLOMBOL

Chyba wszystko w Poldku mamy ogarniete, ale dreczy mnie jedna sprawa. Do ilu stopni nagrzewa sie skrzynia i most'? po intensywnej probie około 30 km były bardzo ciepłe.
1.4 16v ale most chyba od 1.6.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- zielonagablota
-
- Wylogowany
- Ekspert
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 38
2018/08/29 10:49 #48899
przez zielonagablota
zielonagablota odpowiedział w temacie: {POLONEZ} Temperatura pracy mostu i skrzyni.
Wartości w stopniach Tobie nie podam, bo nie mierzyłem, ale od skrzyni czuję idące ciepło - szczególnie na drążku zmiany biegów. Olej mam wymieniony, auto po remoncie przejechało już ok 4 tys. km - jest OK.
Nie ma bata, trochę się to musi nagrzewać
Nie ma bata, trochę się to musi nagrzewać

- Sportowi Nawadniacze
-
Autor
- Wylogowany
- Świeżak
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
2018/08/29 11:14 #48900
przez Sportowi Nawadniacze
Sportowi Nawadniacze odpowiedział w temacie: {POLONEZ} Temperatura pracy mostu i skrzyni.
Wiadome ze siła tarcia wytworzy trochę ciepła ale dłoni nie dało sie utrzymać na tych elementach pow 3 s.
- Pierońskie Hanysy
-
- Wylogowany
- Senior forum
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 12
2018/10/04 11:04 #49107
przez Pierońskie Hanysy
Polonez 1.6 GLE - Złombolowy
PF 125p '77 - jeszcze nie Złombolowy
Pierońskie Hanysy odpowiedział w temacie: {POLONEZ} Temperatura pracy mostu i skrzyni.
W w moim Poldku również mocno grzała się skrzynia (ale nie aż tak, żeby parzyło), z tym że synchronizatory były już zajechane. Po wymianie przed tegorocznym wyjazdem na pewno niższa temperatura, na powrocie coś jednak poszło w napędzie (obstawiam sprzęgło lub samą skrzynię) i cisnąc autostradami czułem się jakbym miał grzejnik obok nogi. Reasumując grzać na pewno będzie, zwłaszcza pod obciążeniem, i ciepły drążek to norma, ale z umiarem

Polonez 1.6 GLE - Złombolowy
PF 125p '77 - jeszcze nie Złombolowy
- PiotrTM
-
- Wylogowany
- Senior forum
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 3
2019/01/18 00:56 - 2019/01/18 00:58 #49443
przez PiotrTM
PiotrTM odpowiedział w temacie: {POLONEZ} Temperatura pracy mostu i skrzyni.
Nie czułem nigdy nagrzania się skrzyni, natomiast dotykałem mostu i jest to normalne że szybko się nagrzewa, więc skrzynia też pewnie musi.
Jeżeli jest olej to wszystko powinno być w porządku. Do skrzyni polecam 75W90, do mostu 85W140.
Zacierające się łożyska powinno być słychać. Ale uwaga, te skrzynie szumią i to też jest normalne.
Jedna ważna rzecz: nie trzymajcie ręki na drążku podczas jazdy. To rozwala każdą skrzynię. Zębatki mają być tam gdzie przewidział konstruktor, a nie tam gdzie dociska je ręka oparta o drążek.
Jeżeli jest olej to wszystko powinno być w porządku. Do skrzyni polecam 75W90, do mostu 85W140.
Zacierające się łożyska powinno być słychać. Ale uwaga, te skrzynie szumią i to też jest normalne.
Jedna ważna rzecz: nie trzymajcie ręki na drążku podczas jazdy. To rozwala każdą skrzynię. Zębatki mają być tam gdzie przewidział konstruktor, a nie tam gdzie dociska je ręka oparta o drążek.
Ostatnio zmieniany: 2019/01/18 00:58 przez PiotrTM.