[ŻUK, TARPAN, NYSA] O bezdętkowych oponach WAŻNE!!

Więcej
2019/06/13 15:18 #50619 przez mehow365

mehow365 stworzył temat: [ŻUK, TARPAN, NYSA] O bezdętkowych oponach WAŻNE!!

Dla tych co jadą na oponach bezdętkowych mała przestroga.
Jako, że oryginalna felga nie ma rantu może się kapeć zawinąć jak na załączonych zdjęciach.
U mnie wyszło tak że poszły nowe oponki i pół godziny pózniej przegląd techniczny. tam przy sprawdzaniu zawieszenia diagnosta szarpakiem przypadkowo wyśliznął tę oponę i tak sobie pojechalem zastanawiając się skąd mi tak na kierownicy bije (po 1000km zamieniłem z tylną oponą, to już mniej rzucało).
Morał z tego taki- niech ten klej co się nim brzeg opony smaruje dobrze złapie. Pozostałe koła nie miały żazdnych problemów.
Pozdrawiam! I powodzenia!
Załączniki:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2019/06/13 18:53 #50624 przez zielonagablota

zielonagablota odpowiedział w temacie: [ŻUK, TARPAN, NYSA] O bezdętkowych oponach WAŻNE!!

Klej? Opony przy montażu smaruje się roztworem mydlanym, ew. jakimś smarem. Chodzi o ułatwienie montażu.

Na Twoim miejscu dałbym dętki albo poszukał odpowiednich felg.

Więcej
2019/06/15 07:12 #50638 przez Klamot

Klamot odpowiedział w temacie: [ŻUK, TARPAN, NYSA] O bezdętkowych oponach WAŻNE!!

Troche szerokie te opony jak na ori felgi. A ciśnienie jakie miałeś? Bo szeokośc za duża i małe cisnienie mogły być przyczyną przesuniecia sie opony. Bo jak rozumiem cisnienie nie zeszło. Dobre rozwiązanie to Felgi z Vitary chyba a jak oryginalne felgi to szukałbym oryginalnego rozmiaru opony. Rant potrzebny tylko do zaczęcia pompowania, potem to nie ma różncy. Ja bije po 4 bary.

Więcej
2019/06/15 13:34 #50643 przez PiotrG

PiotrG odpowiedział w temacie: [ŻUK, TARPAN, NYSA] O bezdętkowych oponach WAŻNE!!

My mamy od vitaryB)
Załączniki:

Więcej
2019/06/16 10:37 #50647 przez mehow365

mehow365 odpowiedział w temacie: [ŻUK, TARPAN, NYSA] O bezdętkowych oponach WAŻNE!!

Brałem co gumiarz miał na stanie i na wysokości się bardziej skupiałem.

zielonagablota - dzięki, codziennie uczę się czegoś nowego!
nie klej, smar albo mydło.

3bary ciśnienia i nic nie zeszło po 1500km (profilaktycznie kontrolowałem na trasie).

Wszystkie inne koła są szczęśliwe, tylko nad tym sie dwóch diagnostów biadoliło chyba z 2 minuty szarpakiem to w lewo, to w prawo aż się opona ślizgała, bo uwierzyć nie mogli, że luz zerowy na zawieszeniu i układzie kierowniczym.

Więc wnioskuje, że to było powodem.

Narazie myśle nad felgami, najbardziej nad dystansami z 5ciu na 6 śrub...
a z Vitary nie są 15 cali?

Więcej
2019/06/16 11:08 #50648 przez zielonagablota

zielonagablota odpowiedział w temacie: [ŻUK, TARPAN, NYSA] O bezdętkowych oponach WAŻNE!!

Co do tych felg: www.rozmiaryfelg.pl/suzuki.htm

U siebie mam z Jimmy - 5,5Jx15 - ale nie w Poldku tylko w przyczepce z osią od Syreny - ciężko było dorwać wąskie opony 15" - taniej i szybciej inne felgi i jakieś normalne opony do tego :)

Więcej
2019/06/16 11:15 #50649 przez mehow365

mehow365 odpowiedział w temacie: [ŻUK, TARPAN, NYSA] O bezdętkowych oponach WAŻNE!!

Dzięki!
Przyda się, czas zacząć polowanie... jutro jadę na złomowisko szukać pasującego korka oleju, więc może jakieś fele się znajdą...

Więcej
2019/06/23 19:21 #50682 przez dpSolo

dpSolo odpowiedział w temacie: [ŻUK, TARPAN, NYSA] O bezdętkowych oponach WAŻNE!!

ja mam poszerzone ori felgi + opony bezdętkowe o niskim profilu objechałem na poprzednim złombolu 7tyś km i nic.
Załączniki:

zlombol akcja 001
zlombol akcja 002
zlombol akcja 003
zlombol akcja 004
zlombol akcja 005
zlombol akcja 006
zlombol akcja 007
zlombol akcja 008