- Otrzymane podziękowania: 0
Skoda Favorit wyciek przy gaźniku?
- adamos271
-
Autor
- Wylogowany
- Świeżak
-
Mniej
Więcej
2020/01/17 13:58 #51348
przez adamos271
adamos271 stworzył temat: Skoda Favorit wyciek przy gaźniku?
Siem, mam problem z wyciekiem benzyny w okolicach gaźnika (jak na foto). W kabinie, szczególnie na przednim fotelu pasażera jest tez wyczuwalny silny zapach benzyny. Czy może być tak że wystarczy wymienić tylko uszczelkę pod gaźnikiem? (coś takiego
allegro.pl/oferta/uszczelka-podstawy-gaz...vorit-25z-7940799833
)
Czy trzeba szukać przyczyn wewnątrz gaźnika? Gażnik to jikov 28 30 z automatycznym ssaniem. samochód jeżdzi wmiare normalnie.
Czy trzeba szukać przyczyn wewnątrz gaźnika? Gażnik to jikov 28 30 z automatycznym ssaniem. samochód jeżdzi wmiare normalnie.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- zielonagablota
-
- Wylogowany
- Ekspert
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 38
2020/01/17 18:25 #51349
przez zielonagablota
zielonagablota odpowiedział w temacie: Skoda Favorit wyciek przy gaźniku?
Kwestia dokładnego ustalenia, skąd to leci.
Wygląda, że to jest wyżej, niż uszczelka - tam podejrzane były by - pompka przyspieszająca (kwadrat), zawór wzbogacania (romb), ew. czy nie leci z węża zasilającego.
Jeżeli to jednak usczelka, to ta z ogłoszenia nie styknie - potrzebna jest jednolita gum-metalowa lub 3-częściowa (wówczas ta z linka jest 1/3 zestawu i umieszczona jest między kolektorem a metalową płytą).
Wygląda, że to jest wyżej, niż uszczelka - tam podejrzane były by - pompka przyspieszająca (kwadrat), zawór wzbogacania (romb), ew. czy nie leci z węża zasilającego.
Jeżeli to jednak usczelka, to ta z ogłoszenia nie styknie - potrzebna jest jednolita gum-metalowa lub 3-częściowa (wówczas ta z linka jest 1/3 zestawu i umieszczona jest między kolektorem a metalową płytą).
Podziękowali: adamos271
- adamos271
-
Autor
- Wylogowany
- Świeżak
-
Mniej
Więcej
2020/01/17 20:45 #51351
przez adamos271
adamos271 odpowiedział w temacie: Skoda Favorit wyciek przy gaźniku?
Wielkie dzieki za szybką odpowiedź, skoro już mam odkręcac gażnik to odrazu go "zregeneruje"; taki zestaw
www.meat-doria.com/en/product_meat/S44G
nie jest drogi a powinien coś tam poprawić. Jest dokładny filmik w necie jak to zrobić więc może nic nie zepsuje
.

- zielonagablota
-
- Wylogowany
- Ekspert
-
Mniej
Więcej
2020/01/17 21:37 #51352
przez zielonagablota
Warto spróbować - najwyżej poprawisz, jak coś będzie nie tak.
Odnośnie podstawki gaźnika, to znalazłem zdjęcia z mojej Fav, jak to wyglądało (uszkodzone - ale widać co i jak)
Tej 3-częsciowej nie lubie - często się kruszy. U mnie kawałek wleciał do kolektora i zablokował zawór - na szczęście wówczas obyło się bez ściągania głowicy - fuks
Odnośnie podstawki gaźnika, to znalazłem zdjęcia z mojej Fav, jak to wyglądało (uszkodzone - ale widać co i jak)
Tej 3-częsciowej nie lubie - często się kruszy. U mnie kawałek wleciał do kolektora i zablokował zawór - na szczęście wówczas obyło się bez ściągania głowicy - fuks

Podziękowali: Gniotsa Nie Łamiotsa, adamos271
- SkodaMocy
-
- Wylogowany
- Ekspert
-
- 8 Złomboli
Mniej
Więcej
- Oklaski: 3
- Otrzymane podziękowania: 31
2020/01/17 21:45 - 2020/01/17 21:52 #51353
przez SkodaMocy
SkodaMocy odpowiedział w temacie: Skoda Favorit wyciek przy gaźniku?
U mnie jak się wygięła ta metalowa podstawka, to gaźnik zaczął mi gwizdać, a stało się tak dlatego, że za mocno go przykręciłem. Brał sobie tamtędy lewe powietrze.
adamos271 a skąd Ty jesteś? Jeśli z Warszawy, to dawaj do mnie, naprawimy
adamos271 a skąd Ty jesteś? Jeśli z Warszawy, to dawaj do mnie, naprawimy

Ostatnio zmieniany: 2020/01/17 21:52 przez SkodaMocy.
Podziękowali: Gniotsa Nie Łamiotsa
- DEMkO
-
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 3
2020/01/18 10:18 #51355
przez DEMkO
DEMkO odpowiedział w temacie: Skoda Favorit wyciek przy gaźniku?
Ja chciałem kupić oryginalną podstawę ale była niedostępna... kupiłem z 3 elementów bo czytałem że lepsza niż ta podrobiona jednoelementowa...
a co do tego zestawu do regeneracji gaźnika to ile kosztuje? gdzie jest dostępny?
a co do tego zestawu do regeneracji gaźnika to ile kosztuje? gdzie jest dostępny?
- adamos271
-
Autor
- Wylogowany
- Świeżak
-
Mniej
Więcej
2020/01/18 13:42 #51356
przez adamos271
Kurde, naprawdę dziékuję za propozycję, ale jestem spod Krakowa

- adamos271
-
Autor
- Wylogowany
- Świeżak
-
Mniej
Więcej
2020/01/18 13:46 #51357
przez adamos271
np tutaj jest tanio
www.ucando.pl/p/zestaw-naprawczy-gaznika...g/N-H3GK1B8CBPI-1090
. Gdybyś chciał filmik i instrukcje, to proszę
- zielonagablota
-
- Wylogowany
- Ekspert
-
Mniej
Więcej
2020/01/19 15:37 #51368
przez zielonagablota
3-częściowa to większę ryzyko zaciągania lewego powietrza. Jak dla mnie met-gum była najlepsza i najtrwalsza.
Chyba najlepsze zastosowanie 3-częściowej to:
I ma się normalny rozstaw mocowań pod gaźnik (FOS, Weber- stare Skody, FSO, Łada itp.) a nie to co jakiś pijany pepik projektował (fabryczny rozkład mocowań na kolektorze jest ni z gruchy ni z pietruchy).
Chyba najlepsze zastosowanie 3-częściowej to:
I ma się normalny rozstaw mocowań pod gaźnik (FOS, Weber- stare Skody, FSO, Łada itp.) a nie to co jakiś pijany pepik projektował (fabryczny rozkład mocowań na kolektorze jest ni z gruchy ni z pietruchy).
- Skodzitsu
-
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
Mniej
Więcej
- Oklaski: 1
- Otrzymane podziękowania: 3
2020/02/25 12:13 #51706
przez Skodzitsu
www.facebook.com/skodzitsu
www.venioo.blogspot.com
Skoda Favorit
Skodzitsu odpowiedział w temacie: Skoda Favorit wyciek przy gaźniku?
Najprawdopodobniej cieknie Ci któryś z wężyków. Kup jakiś porządny, NIE POLSKI! Polska produkcja niby spełnia normy, u mnie nie wytrzymała nawet roku. I dopiero wtedy dowiedziałem się od znajomych mechaników, żeby kupić coś sprawdzonego, np. Contitech.
Nie zwlekaj z wymianą tego, bo to grozi pożarem. Tam nie ma co popsuć, ściągasz obudowę filtra powietrza i masz dostęp prawie do wszystkiego. Max godzinka roboty z browarem w ręku.
Co do podkładek gaźnika - wymieniłem na VIKA - nie wiem czy ktoś inny jeszcze to produkuje, ale u mnie po 1,5 roku nadaje się ponownie do wymiany. Wszystki części VIKA są słabe, słabo spasowane i marnej jakości niestety.
Nie zwlekaj z wymianą tego, bo to grozi pożarem. Tam nie ma co popsuć, ściągasz obudowę filtra powietrza i masz dostęp prawie do wszystkiego. Max godzinka roboty z browarem w ręku.
Co do podkładek gaźnika - wymieniłem na VIKA - nie wiem czy ktoś inny jeszcze to produkuje, ale u mnie po 1,5 roku nadaje się ponownie do wymiany. Wszystki części VIKA są słabe, słabo spasowane i marnej jakości niestety.
www.facebook.com/skodzitsu
www.venioo.blogspot.com
Skoda Favorit