Mikrobus na wyprawę złombolopodobną....

Więcej
2012/11/19 19:03 #9975 przez Marcniosik

Marcniosik stworzył temat: Mikrobus na wyprawę złombolopodobną....

Witam,
Na początku chciałbym powiedzieć, że czytając to forum jest pod wrażeniem tego całego pomysłu, żeby czymś za 1000zł dojechać w siną dal. No dobra a teraz przejdę do rzeczy.
Jakiś czas temu kumpel powiedział do mnie chodź pojedziemy do Bułgarii, samochodem w jakieś 6-8 osób w następne wakacje. Pomysł fajny i ciekawy tyle, że auta brak a studencka kieszeń nie jest napakowana kasą więc trzeba by coś wymyślić dobrego.
Niby współczesny wynalazek by się jakiś zapewne znalazł ale nie mikrobus, który by wszystkich pomieścił. Zresztą gdzie ten smak przygody...
To też zacząłem tak sobie kombinować a jak by zrobić zrzutkę 400zł i kupić jakiś wiekowy mikrobus, którego by się potem sprzedało po akcji. No i tu mam pytanie do doświadczonych w takich numerach, co wybrać? Nysę, żuka czy coś zachodniego? Wstępnie zrobiłem listę kandydatów do tytułu auta wyprawowego:
-Nysa
-Żuk
-Mercedes Kaczka lub starszy
-VW T2 i T3
-Chrysler voyager pierwsza seria.
Czy coś jeszcze kupię w tej cenie??

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2012/11/19 19:24 #9976 przez Załoga Tarpaniątka

Załoga Tarpaniątka odpowiedział w temacie: Odp: Mikrobus na wyprawę złombolopodobną....

1. Kaczka. Na południu jeździ sporo starych mesiów to i części są.

2. Żuk czy Nysa eins kit bo to te same samochody. Jak zadbasz o podstawową mechanikę to objedziesz. Parę części na wszelki wypadek w zapas i jedziesz. Naprawisz to młotkiem i przecinakiem.

Reszta to chyba nie ten pułap cenowy a i sensowność jeśli chodzi o serwisowanie niska.

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

Więcej
2012/11/19 22:14 #9978 przez Na Bogato Team

Na Bogato Team odpowiedział w temacie: Odp: Mikrobus na wyprawę złombolopodobną....

My postawiliśmy na Żuka i nie żałujemy B) prosty i twardy samochód :woohoo: o Nyse w dobrym stanie może być ciężko i myślę, że może bć droższa ;)

Więcej
2012/11/20 08:59 - 2012/11/20 09:01 #9980 przez Warcząca Wanda

Warcząca Wanda odpowiedział w temacie: Odp: Mikrobus na wyprawę złombolopodobną....

A stary Transit? Byliśmy w weekend na festiwalu Moto Travel w Świdnicy. Prezentowało się kilka takich właśnie studenckich ekip - bez kasy ale za to z pomysłami :) Wybór aut nie był duży - VW T2/3 i Transity. Wnioski w skrócie były następujące - żaden z pojazdów w momencie zakupu nie kosztował więcej niż 2500, każdy VW został przynajmniej raz unieruchomiony na trasie. W Transitach psuły się drobiazgi. Wiem że to o niczym nie świadczy ale pewien trend jest widoczny.

Jeśli chcecie po prostu jechać na wakacje weźcie coś zachodniego. Mniejsza szansa, że niedoinwestowany egzemplarz się zepsuje, poza tym wbrew pozorom dostępność części na wschodzie lepsza.
Ostatnio zmieniany: 2012/11/20 09:01 przez Warcząca Wanda.

Więcej
2012/11/20 10:36 #9981 przez Północ Plus Południe

Północ Plus Południe odpowiedział w temacie: Odp: Mikrobus na wyprawę złombolopodobną....

Jak jedziecie do Bułgarii to rzeczywiście kupcie coś zachodniego i do tego ubezpieczenie asistance, to w końcu Unia Europejska i w razie awarii czy totalnego rozkraczenia się auta zafundujecie sobie kilkudnowy pobyt lub podróż do Polski. To przekroczy koszt auta więc nie stracicie.
Jakie ubezpieczenie to już poszukajcie na tym forum, temat mocno dyskutowany przed startem rajdu.

Jeśli chcecie jechać z Bułgarii gdzieś dalej to niezłą opcją może być uaz "buchanka". Można trafić nawet za 2-3 tyś. Jest to proste jak cep, wszędzie wjedzie i na wschodzie każdy to naprawi za grosze.

Tu jest ZŁOMBOL tu się krew do baku wlewa!
www.pepluspe.blogspot.com regularnie aktualizowany blog z przygotowań do rajdu

Więcej
2012/11/20 12:16 #9983 przez Załoga Tarpaniątka

Załoga Tarpaniątka odpowiedział w temacie: Odp: Mikrobus na wyprawę złombolopodobną....

Warcząca Wanda napisał: A stary Transit? Byliśmy w weekend na festiwalu Moto Travel w Świdnicy. Prezentowało się kilka takich właśnie studenckich ekip - bez kasy ale za to z pomysłami :) Wybór aut nie był duży - VW T2/3 i Transity. Wnioski w skrócie były następujące - żaden z pojazdów w momencie zakupu nie kosztował więcej niż 2500, każdy VW został przynajmniej raz unieruchomiony na trasie. W Transitach psuły się drobiazgi. Wiem że to o niczym nie świadczy ale pewien trend jest widoczny.

Jeśli chcecie po prostu jechać na wakacje weźcie coś zachodniego. Mniejsza szansa, że niedoinwestowany egzemplarz się zepsuje, poza tym wbrew pozorom dostępność części na wschodzie lepsza.

Tylko należy tutaj dodać, że te transity to się przeważnie już na gumie do żucia trzymają w całości. Ewentualnie na poxipolach albo żywicach epoksydowych. niestety kupując starego transita, należy brać pod uwagę spory nakład pracy w celu odbudowania progów a w szczególności podłogi z tyłu ( przeważnie jej po prostu nie ma), już nie wspominając o nadkolach :lol:

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

Więcej
2012/11/20 18:34 #9986 przez LIMBOWA najlepsza ulica w Gdyni

LIMBOWA najlepsza ulica w Gdyni odpowiedział w temacie: Odp: Mikrobus na wyprawę złombolopodobną....

Polecam Mercedesa 100 MB ( 100 małych błędów)
jeżeli blacharsko będzie niezły to dokładnie sprawdź przednie zawieszenie !
silnik to nieśmiertelny 240 D od w123
pali ok 9 l
jest bardzo wygodny i obszerny

Podstawą elektryki są dobre styki !

Więcej
2012/11/20 20:01 #9987 przez MilosnikDF

MilosnikDF odpowiedział w temacie: Odp: Mikrobus na wyprawę złombolopodobną....

Mój post będzie zdradą ideałów, ale co tam :-)
Ze swojej strony mogę polecić Tobie :

Mercedes "kaczka" - znajomi dojechali nią do Afryki - tu masz link : weekendfm.pl/afromedes

Fiat Ducato / Citroen C25 / Peugeot J5 - jeśli trafisz na dobry egzemplarz (co niestety nie będzie łatwe, podobnie jak w przypadku kaczki) - to posłuży Ci na kilka wypadów :-)

Więcej
2012/11/20 21:11 #9989 przez Warcząca Wanda

Warcząca Wanda odpowiedział w temacie: Odp: Mikrobus na wyprawę złombolopodobną....

Tylko należy tutaj dodać, że te transity to się przeważnie już na gumie do żucia trzymają w całości. Ewentualnie na poxipolach albo żywicach epoksydowych. niestety kupując starego transita, należy brać pod uwagę spory nakład pracy w celu odbudowania progów a w szczególności podłogi z tyłu ( przeważnie jej po prostu nie ma), już nie wspominając o nadkolach

... podobnie jak większość pojazdów w tym wieku i przedziale cenowym.

W sumie na taki wyjazd nie potrzeba zdrowej blachy tylko układ jezdny który wytrzyma wyprawę bez kapitalnego remontu. I tu wiem że Transity się sprawdziły. MB to pewnie też dobry wybór.

Więcej
2012/11/20 22:30 #9990 przez Załoga Tarpaniątka

Warcząca Wanda, ale Transit nie ma ramy, to wszystko musi się jakoś w całości trzymać, coby się na dziurawych drogach nie rozlazło. To nie to co Żuk, gdzie wystarczy, żeby fotel kierowcy, kierownica i pedały były na swoim miejscu ;)

zlombol akcja 001
zlombol akcja 002
zlombol akcja 003
zlombol akcja 004
zlombol akcja 005
zlombol akcja 006
zlombol akcja 007
zlombol akcja 008