Tu możecie pogadać o innych tematach, umówić się na spotkania, wspólne wyjazdy, noclegi przed startem, szukać osób do uzupełnienia Waszej ekipy, sprzedawać auta, kupować teile,.....
Przygotowania na 2014
- Ala montana
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- 9 Złomboli
Mniej
Więcej
2014/08/06 21:35 #19924
przez Ala montana
{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{ {{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{
Ala montana odpowiedział w temacie: Przygotowania na 2014
Coś się podspawa, coś podklei ... Jeszcze kupa czasu 

Załącznik nie został znaleziony
{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{ {{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Polderari
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
Mniej
Więcej
- Oklaski: -62
- Otrzymane podziękowania: 99
2014/08/07 12:16 #19949
przez Polderari
Polderari odpowiedział w temacie: Przygotowania na 2014
A ja w ten weekend tylne zawieszenie
i Autko gotowe - wystarczy tylko wymienić sprężarkę, zgromadzić części zapasowe i zmodyfikować lodówkę No i oczywiście okleić autko
A potem to już z górki bo tylko podłączyć GPS, CB, lodówkę i ruszyć w trasę

- POLDZISŁAW CARAVANIĄTKO
-
- Wylogowany
- Senior forum
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
2014/08/08 12:46 #19977
przez POLDZISŁAW CARAVANIĄTKO
POLDZISŁAW CARAVANIĄTKO odpowiedział w temacie: Przygotowania na 2014
Ładny żuczek

- AUTOWNUK
-
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
Mniej
Więcej
- Oklaski: 1
- Otrzymane podziękowania: 2
2014/08/08 15:54 #19982
przez AUTOWNUK
- Grzmiący Rydwan
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- 2 Złombole, 0 awarii
2014/08/08 19:01 #19987
przez Grzmiący Rydwan
Grzmiący Rydwan, dowódca - Diesel
husariarally.eu/ - rajd do Gruzji - jeśli komuś mało wrażeń
Grzmiący Rydwan odpowiedział w temacie: Przygotowania na 2014
Trochę zabawy jeszcze macie. Podpowiem od siebie - walnijcie na podłogę z tyłu poroso, a na nie płytę OSB lub MFP o grubości 12-18mm. To ładnie wyciszy auto od dołu i jest mało pracochłonne.

- AUTOWNUK
-
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
Mniej
Więcej
- Oklaski: 1
2014/08/08 19:05 - 2014/08/08 19:06 #19988
przez AUTOWNUK
AUTOWNUK odpowiedział w temacie: Przygotowania na 2014
już za późno na podłogę poszła specjalna pianka i wykładzina która została po remoncie mieszkania muszę redukować koszty
Ostatnio zmieniany: 2014/08/08 19:06 przez AUTOWNUK.
- Grzmiący Rydwan
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- 2 Złombole, 0 awarii
2014/08/08 20:29 #19989
przez Grzmiący Rydwan
Grzmiący Rydwan odpowiedział w temacie: Przygotowania na 2014
Spoko, znam ból - podliczyłem niedawno swojego i prawie upadłem;-) Zazdroszczę trochę wyklejanki poroso z alu od strony silnika. Ja już nie dam z tym rady.

- Sandvikings
-
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
Mniej
Więcej
2014/08/10 22:43 #20046
przez Sandvikings
www.ekogaz-baron.pl/
Nordkapp, Lloret de Mar, Passo dello Stelvio
Sandvikings odpowiedział w temacie: Przygotowania na 2014
Nasza skoda 120L postanowiła w tym roku jechać na LPG. Dzięki temu wzbogaciła się oprócz standardowego osprzętu o sondę lambda, silnik krokowy i komputer gazu. Po wstępnych pomiarach spalanie na trasie Katowice - Ostrawa - Cieszyn - Katowice wyniosło poniżej 7l/100km. Dla porównania w zeszłorocznym Złombolu spalanie benzyny wyszło 6-6,5l/100km.
www.ekogaz-baron.pl/
Nordkapp, Lloret de Mar, Passo dello Stelvio
- Załoga Tarpaniątka
-
Autor
- Wylogowany
- Moderator
-
Mniej
Więcej
- Oklaski: 48
- Otrzymane podziękowania: 169
2014/08/11 20:54 #20088
przez Załoga Tarpaniątka
"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."
Załoga Tarpaniątka odpowiedział w temacie: Przygotowania na 2014
Ostatnio byłem trochę w kraju. Stąd mój brak obecności między innymi tutaj. Trochę się ... poknociło można rzecz. Niestety, Tarpan nie będzie pędzony sercem które można powiedzieć, wciąż jest podpięte do respiratora. Wypruło flaki w pewnym elemencie dolotu i ogólnie kaszana, 1l oleju na 15km trzeba dolać. Silnik zaczął palić więcej oleju niż benzyny. Ale co tam, kiedyś się naprawi. W aucie wylądowało bliźniacze serducho, niestety zdecydowanie słabsze, o zdecydowanie mniejszej mocy i do tego po kapitalnym remoncie. Tak więc... w tym roku szaleństw na trasie nie będzie bo cały Złombol będzie etapem docierania silnika o ile w ogóle auto wystartuje 
No ale wracając do sedna.
Silnik poskładany. W sobotę jeszcze było trochę spawania rurek z obwodu chłodzenia (bez jakiegokolwiek zwracania uwagi na estetykę) . Całość zalana 5W50. Pompa oleju zalana od góry. Pokręcone wałem w celu zassania z michy oleju aż wywaliło olej na wałkach rozrządu. Filtr oleju założony.
Później przyszedł etap sprzęgła. Założyłem te, które miało iść do docelowego serducha. Czyli seryna tarcza z mocno wzmocnionym dociskiem (tu trzeba będzie jeszcze przerobić pedał sprzęgła, żeby noga za bardzo nie cierpiała)
Potem przyszedł etap wpakowania całości w komorę. Niestety musiałem zrobić trochę miejsca wcześniej w garażu więc znów 1,5 godziny w plecy.
"Rzutem na taśmę" późnym popołudniem udało się dobrnąć do tego etapu:
No i niestety, 30 minut po tym jak posadziłem serducho na łapach, zaczęło niebo się konkretnie zaciągać. Z obawy przed gradem musiałem cofnąć złoma na stare miejsce, resztę znów poprzestawiać tylko po to aby mój "daily car" miał gdzie stanąć. Tak skończyła się sobota
W niedzielę z rana ogarnąłem co ogarnąć trzeba było. Zdążyłem jeszcze zrobić zakupy przed wylotem, później odwiedziłem kogoś w szpitalu i po powrocie zabrałem się dalej za robotę, czego efektem jest :
I na tym całość prac została zakończona. Muszę jeszcze dorobić pewną blachę osłonową na rozrusznik, ponieważ obecna nie pasuje z powodu zastosowania innej miski olejowej. Do tego muszę kupić trochę śrub nierdzewnych bo parę się poukręcało podczas próby demontażu belki pod skrzynią. Następnie trzeba będzie finalnie skręcić silnik ze skrzynią i przykręcić łapy do kołyski. Od tego momentu nastąpi zwrot kierunku prac w stronę próby odpalenia auta. Myślę, że około 24 godzin powinno wystarczyć na ogarnięcie pociętej elektryki i pospinanie wszystkiego, łącznie z procedurą rozprowadzenia oleju po wszystkich kanałach olejowych + hydropopychaczach przed pierwszym odpaleniem.
No, a po za tym, dzisiaj mój darczyńca został poinformowany o bardzo dużym prawdopodobieństwie nie wystartowania Tarpana w rajdzie. Tyle z ciekawych informacji z ostatniego tygodnia. A teraz, jak to mówiono na studiach, "nie ma spiny, są przecież trzecie terminy"

No ale wracając do sedna.
Silnik poskładany. W sobotę jeszcze było trochę spawania rurek z obwodu chłodzenia (bez jakiegokolwiek zwracania uwagi na estetykę) . Całość zalana 5W50. Pompa oleju zalana od góry. Pokręcone wałem w celu zassania z michy oleju aż wywaliło olej na wałkach rozrządu. Filtr oleju założony.

Później przyszedł etap sprzęgła. Założyłem te, które miało iść do docelowego serducha. Czyli seryna tarcza z mocno wzmocnionym dociskiem (tu trzeba będzie jeszcze przerobić pedał sprzęgła, żeby noga za bardzo nie cierpiała)

Potem przyszedł etap wpakowania całości w komorę. Niestety musiałem zrobić trochę miejsca wcześniej w garażu więc znów 1,5 godziny w plecy.

"Rzutem na taśmę" późnym popołudniem udało się dobrnąć do tego etapu:

No i niestety, 30 minut po tym jak posadziłem serducho na łapach, zaczęło niebo się konkretnie zaciągać. Z obawy przed gradem musiałem cofnąć złoma na stare miejsce, resztę znów poprzestawiać tylko po to aby mój "daily car" miał gdzie stanąć. Tak skończyła się sobota

W niedzielę z rana ogarnąłem co ogarnąć trzeba było. Zdążyłem jeszcze zrobić zakupy przed wylotem, później odwiedziłem kogoś w szpitalu i po powrocie zabrałem się dalej za robotę, czego efektem jest :

I na tym całość prac została zakończona. Muszę jeszcze dorobić pewną blachę osłonową na rozrusznik, ponieważ obecna nie pasuje z powodu zastosowania innej miski olejowej. Do tego muszę kupić trochę śrub nierdzewnych bo parę się poukręcało podczas próby demontażu belki pod skrzynią. Następnie trzeba będzie finalnie skręcić silnik ze skrzynią i przykręcić łapy do kołyski. Od tego momentu nastąpi zwrot kierunku prac w stronę próby odpalenia auta. Myślę, że około 24 godzin powinno wystarczyć na ogarnięcie pociętej elektryki i pospinanie wszystkiego, łącznie z procedurą rozprowadzenia oleju po wszystkich kanałach olejowych + hydropopychaczach przed pierwszym odpaleniem.
No, a po za tym, dzisiaj mój darczyńca został poinformowany o bardzo dużym prawdopodobieństwie nie wystartowania Tarpana w rajdzie. Tyle z ciekawych informacji z ostatniego tygodnia. A teraz, jak to mówiono na studiach, "nie ma spiny, są przecież trzecie terminy"

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."
- GODZILLAteam
-
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
2014/08/20 12:53 #20526
przez GODZILLAteam
GODZILLAteam odpowiedział w temacie: Przygotowania na 2014