Tu możecie pogadać o innych tematach, umówić się na spotkania, wspólne wyjazdy, noclegi przed startem, szukać osób do uzupełnienia Waszej ekipy, sprzedawać auta, kupować teile,.....
CSI: Złombol 2019
- Semtox
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- Samozwańczy Statystyk (5x_Złombol)
Mniej
Więcej
2018/12/13 18:42 - 2018/12/13 18:44 #49251
przez Semtox
Semtox odpowiedział w temacie: CSI: Złombol 2019
Z tym brexitem to jest trochę jak z białymi świętami - wszyscy słyszeli, nikt nie widział 
Po za tym dla nas turystów może on zmienić tylko tyle że może brytyjscy pogranicznicy będą siedzieli po swojej stronie kanału...
Gruzja może i jest mało prawdopodobna ale wcale nie jest dla Złombola kierunkiem nieosiągalnym, przynajmniej na papierze (tym elektronicznym)
Na wwww.zlombol.pl/forum krąży taka legenda że rajd ~2500km mieć powinien oraz wiz unikać powinien! Havk!
Problemem nie jest odległość, z Katowic na kołach przez Krym, Soczi, Abchazję do Batumi jest ~2500km
Problemem na tej trasie są dwa terytoria do których wjazd i późniejszy wyjazd jest nie wykonalny ze względów proceduralnych (pomijam kwestie bezpieczeństwa bo to każdy definiuje trochę inaczej)
Ale! jest prom co pływa sobie po czornym morzu, podobno... przynajmniej na papierze (elektronicznym
) z Rumunii do Batumi, tylko płynie godziny chyba ze 30 i nikt nie wie ile samochodów mieści 
Teraz do Rumunii można pojechać bez wizy na Polski Dowód Osobisty, tak samo do Gruzji (o ile unika się krajów które mają inne wymagania)
Problemem jest tylko ten prom, ale to pewnie da się załatwić odpowiednią ilością złota

Po za tym dla nas turystów może on zmienić tylko tyle że może brytyjscy pogranicznicy będą siedzieli po swojej stronie kanału...
Gruzja może i jest mało prawdopodobna ale wcale nie jest dla Złombola kierunkiem nieosiągalnym, przynajmniej na papierze (tym elektronicznym)
Na wwww.zlombol.pl/forum krąży taka legenda że rajd ~2500km mieć powinien oraz wiz unikać powinien! Havk!
Problemem nie jest odległość, z Katowic na kołach przez Krym, Soczi, Abchazję do Batumi jest ~2500km

Problemem na tej trasie są dwa terytoria do których wjazd i późniejszy wyjazd jest nie wykonalny ze względów proceduralnych (pomijam kwestie bezpieczeństwa bo to każdy definiuje trochę inaczej)
Ale! jest prom co pływa sobie po czornym morzu, podobno... przynajmniej na papierze (elektronicznym

Teraz do Rumunii można pojechać bez wizy na Polski Dowód Osobisty, tak samo do Gruzji (o ile unika się krajów które mają inne wymagania)
Problemem jest tylko ten prom, ale to pewnie da się załatwić odpowiednią ilością złota

Ostatnio zmieniany: 2018/12/13 18:44 przez Semtox.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Wirtualni
-
- Wylogowany
- Świeżak
-
- 7xZłombol
Mniej
Więcej
- Oklaski: 1
- Otrzymane podziękowania: 5
2018/12/17 14:13 - 2018/12/17 14:15 #49254
przez Wirtualni
Wirtualni odpowiedział w temacie: CSI: Złombol 2019
No nie do końca, terytoria te są obligatoryjne, spokojnie można by jechać "górą":
goo.gl/maps/czQvESV4K4F2
Omijając wszystkie newraligiczne terytoria, jedyny problem to dwukrotmna wiza tranzytowa do Rosji ~500 zł.
Omijając wszystkie newraligiczne terytoria, jedyny problem to dwukrotmna wiza tranzytowa do Rosji ~500 zł.
Ostatnio zmieniany: 2018/12/17 14:15 przez Wirtualni.
- meter30
-
- Wylogowany
- Świeżak
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 2
2018/12/27 11:39 - 2018/12/27 12:19 #49267
przez meter30
meter30 odpowiedział w temacie: CSI: Złombol 2019
Byłem w zeszłym roku w Gruzji samochodem, dogłębnie przestudiowałem analizy tras więc mogę służyć dobrą radą. Trasa którą opisał Semtox i Wirtualni jest niemożliwa do przejechania. Od strony Ukrainy nie wjedziesz na Krym. Do Abchazji nie wjedziesz samochodem. Granicy UA-RUS nie przekroczysz w obwodzie Donieckim i Ługańskim (nawet jeśli jakimś cudem tam wjedziesz)- trzeba będzie jechać na Kijów, a potem kierunek na Woroneż i przejście graniczne w okolicy Sumy. Oprócz tego Trasa Wirtualni prowadzi przez Osetię południową- tam też nie wjedziesz. Jedyne czynne przejscie graniczne RUS-GEO to Władykaukaz-Stepancminda. To jest najkrótsza możliwa do przejechania trasa przez Ukrainę. Ja jechałem przez Turcję. Z Kielc do Batumi dojechałem skoda Fabia w 3 dni, powrót w 2,5 dnia. Wizę do TR kupuje się online w 5 minut, koszt 20 USD płatne kartą płatniczą plus jeśli jedzie się autostradami to trzeba doładować HGS za 50zł powinno wystarczyć w 2 strony. Ktoś powie, że tam drogie paliwo- w Turcji tankowałem taniej niż w Polsce, świetne drogi, bardzo dobre rozwiązania komunikacyjne, trasa mimo że dłuzsza to o wiele bardziej bezpieczna niż przez UA, szybsza i przepiękne widoki.
Ostatnio zmieniany: 2018/12/27 12:19 przez meter30.
Podziękowali: POGANIACZE BYDŁA, Czerwony Team
- meter30
-
- Wylogowany
- Świeżak
-
Mniej
Więcej
2018/12/27 11:52 #49268
przez meter30
meter30 odpowiedział w temacie: CSI: Złombol 2019
Prom z Rumunii też rozważałem, ale jak dla mnie byłaby to porażka czasowa. Płynoe 3-4 dni, przypływa i odpływa bardzo nieregularnie, czytałem relacje gdzie spóźnił się o ponad dobę
- Semtox
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- Samozwańczy Statystyk (5x_Złombol)
2018/12/30 12:31 - 2018/12/30 12:47 #49283
przez Semtox
Semtox odpowiedział w temacie: CSI: Złombol 2019
meter30 - w swoim poście (bez wchodzenia w szczegóły) zaznaczyłem że trasa przez Krym i Abchazję (mimo że najkrótsza) jest niewykonalna z przytoczonych przez Ciebie przyczyn formalnych.
Prom choć nie jest znany, jest opcją kompromisowa: zmniejsza dystans na kołach i eliminuje wizy ale generuje koszty i stawia pewne wymagania czasowe sam nie gwarantując punktualności
Trasa przez Turcję jest fajną opcją. Ceny dla nas są teraz bardziej przystępne niż kiedyś bo ostatnio lira spadła o połowę... ale niestety jest dłuższa (kilometry i czas na granicach) no i kraj dość górzysty - zapakowany Żuk nie pokona go w czasie o którym piszesz pomimo pięknych dwupasmówek
ale to zawsze jakaś alternatywa dla kapryśnego promu
Wszystko to oznacza że Gruzja jest mało prawdopodobna, ale nie niewykonalna! Czy Tunezja w 2016 była przez kogokolwiek brana pod uwagę? nie! więc może nie teraz ale na jakiś kolejny jubileusz...
PS. Do Abchazji wjazd samochodem jest możliwy ale tylko od strony Rosji ale wymaga wizy dwukrotnej do Rosji bo wyjechać można tylko z powrotem do Rosji, jak już chcemy być dokładni
Prom choć nie jest znany, jest opcją kompromisowa: zmniejsza dystans na kołach i eliminuje wizy ale generuje koszty i stawia pewne wymagania czasowe sam nie gwarantując punktualności

Trasa przez Turcję jest fajną opcją. Ceny dla nas są teraz bardziej przystępne niż kiedyś bo ostatnio lira spadła o połowę... ale niestety jest dłuższa (kilometry i czas na granicach) no i kraj dość górzysty - zapakowany Żuk nie pokona go w czasie o którym piszesz pomimo pięknych dwupasmówek

Wszystko to oznacza że Gruzja jest mało prawdopodobna, ale nie niewykonalna! Czy Tunezja w 2016 była przez kogokolwiek brana pod uwagę? nie! więc może nie teraz ale na jakiś kolejny jubileusz...
PS. Do Abchazji wjazd samochodem jest możliwy ale tylko od strony Rosji ale wymaga wizy dwukrotnej do Rosji bo wyjechać można tylko z powrotem do Rosji, jak już chcemy być dokładni
Ostatnio zmieniany: 2018/12/30 12:47 przez Semtox.
- Gniotsa Nie Łamiotsa
-
Autor
- Z dala
- Moderator
-
- Zryty Beret
Mniej
Więcej
- Oklaski: 34
- Otrzymane podziękowania: 293
2019/01/01 17:49 #49305
przez Gniotsa Nie Łamiotsa
Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
Gniotsa Nie Łamiotsa odpowiedział w temacie: CSI: Złombol 2019
Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
- Chłopcy z PRL
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
Mniej
Więcej
- Oklaski: 8
- Otrzymane podziękowania: 93
2019/01/01 18:37 #49308
przez Chłopcy z PRL
Polonez nie gubi oleju. On znaczy swoje terytorium.
Chłopcy z PRL odpowiedział w temacie: CSI: Złombol 2019
No ja się pomyliłem totalnie. Pomimo zakładania przez innych teorii o wyspach jako prawdopodobnym kierunku byłem raczej przekonany, że przez brexit będzie Skandynawia. Ekipy z UK są na pewno szczęśliwe

Polonez nie gubi oleju. On znaczy swoje terytorium.
- Gniotsa Nie Łamiotsa
-
Autor
- Z dala
- Moderator
-
- Zryty Beret
Mniej
Więcej
- Oklaski: 34
- Otrzymane podziękowania: 293
2019/01/01 19:11 #49313
przez Gniotsa Nie Łamiotsa
Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
Gniotsa Nie Łamiotsa odpowiedział w temacie: CSI: Złombol 2019
Też pomyślałem o ekipach z Anglii/Irlandii (nie wiem czy dobrze kojarzę Boys in Green, Mechanix ?)
Jeżeli wezmą udział, to pojadą Złombol jakby "na odwrót", dla nich meta będzie w Katowicach, potem powrót do domu
A na powtórkę Skandynawii poczekamy do 2021...
Jeżeli wezmą udział, to pojadą Złombol jakby "na odwrót", dla nich meta będzie w Katowicach, potem powrót do domu

A na powtórkę Skandynawii poczekamy do 2021...
Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
- DZIKIE CIAPY
-
- Wylogowany
- Senior forum
-
Mniej
Więcej
2019/01/01 21:41 #49315
przez DZIKIE CIAPY
DZIKIE CIAPY odpowiedział w temacie: CSI: Złombol 2019
Chciałbym się zapytać złomki, jak wam się widzi kierunek ??
Nam osobiście to naprawdę średnio, zastanawiam się ile ekip odpadnie z powodu kierunku.
Nam osobiście to naprawdę średnio, zastanawiam się ile ekip odpadnie z powodu kierunku.
- Gientkie Toporki
-
- Wylogowany
- Senior forum
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 11
2019/01/01 22:04 #49317
przez Gientkie Toporki
Gientkie Toporki odpowiedział w temacie: CSI: Złombol 2019
Co się komu podoba... Jak była Grecja też były głosy, że nuda, że blisko, że każdy był tam już sto razy. A mimo to był kolejny rekord uczestników.
Nam kierunek odpowiada, tym bardziej, że sam nigdy nie byłem na wyspach. Jak ogłoszono datę wyjazdu to już raczej było wiadomo, że albo wyspy, albo Skandynawia. Czy jedno, czy drugie - dla nas super.
Nam kierunek odpowiada, tym bardziej, że sam nigdy nie byłem na wyspach. Jak ogłoszono datę wyjazdu to już raczej było wiadomo, że albo wyspy, albo Skandynawia. Czy jedno, czy drugie - dla nas super.