- Oklaski: 34
- Otrzymane podziękowania: 302
Tu możecie pogadać o innych tematach, umówić się na spotkania, wspólne wyjazdy, noclegi przed startem, szukać osób do uzupełnienia Waszej ekipy, sprzedawać auta, kupować teile,.....
Złombol Ultimate / Kazachstan
- Gniotsa Nie Łamiotsa
-
Autor
- Wylogowany
- Moderator
-
- Zryty Beret
Mniej
Więcej
2019/11/27 13:03 #51058
przez Gniotsa Nie Łamiotsa
Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
Gniotsa Nie Łamiotsa odpowiedział w temacie: Złombol Ultimate / Kazachstan
Na razie cisza, na live'ie mówili że zapisy ruszą w listopadzie, ale zaznaczali, że listopad ma 30 dni...
Za 3 dni zobaczymy jak ogarniają kuwetę
Za 3 dni zobaczymy jak ogarniają kuwetę

Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Bahama Yellow
-
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- DW 125 TU
2019/11/27 21:36 #51059
przez Bahama Yellow
Jest klimat ale nie ma klimatyzacji !!!
Bahama Yellow odpowiedział w temacie: Złombol Ultimate / Kazachstan
Dwa dni temu wysłałem email z pytaniem o zapisy/weryfikację - ale niestety nie dostałem odpowiedzi. Może niebawem się coś wyklaruje ?
Czasu coraz mniej a niewiadomych coraz więcej !!!!
Czasu coraz mniej a niewiadomych coraz więcej !!!!
Jest klimat ale nie ma klimatyzacji !!!
- Gniotsa Nie Łamiotsa
-
Autor
- Wylogowany
- Moderator
-
- Zryty Beret
Mniej
Więcej
2019/11/30 22:30 - 2019/11/30 22:56 #51060
Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
Organizacyjnie nie widzę żeby coś drgnęło, więc podrzucam kolejny temat - nawigacja.
Ale taka bardziej offline, na wypadek braku zasięgu danych albo zasięgu w ogóle.
1. Mapy papierowe, na Allegro pozbierałem u jednego gościa taki zestaw
2. W Tunezji całkiem fajnie sprawdził się NavRoad Navigator Free - oparty na OpenStreetMap
Jest pod WindowsCE (wada/zaleta), więc działa na klasycznych nawigacjach. Sami wybieramy które mapy chcemy mieć .
3. Yandex.Navigator
Jest możliwość pobierania map offline . Darmowy, nie używałem, ale Yandex to taki trochę rosyjski Google, więc apka może być warta uwagi.
4. Sygic World
Jeszcze nie używałem, ale słyszałem dobre opinie.
Jest płatna , przez najbliższe 1,5h jest promocja Black Friday 17,99€ zamiast 99,99€
Ale jest jeszcze inna opcja prawie "za free", tankując na Shell'u możemy ją mieć za 5900 punktów
5. Google Maps Offline
Da się pobrać obszar i zapisać trasę offline, ale miałem z tym jakoś mieszane doświadczenia,.
Jak ktoś zna coś fajnego w temacie to niech podrzuci!
EDIT:
Jeszcze jedna - Soviet Military Maps FREE i PRO
Ale taka bardziej offline, na wypadek braku zasięgu danych albo zasięgu w ogóle.
1. Mapy papierowe, na Allegro pozbierałem u jednego gościa taki zestaw

2. W Tunezji całkiem fajnie sprawdził się NavRoad Navigator Free - oparty na OpenStreetMap
Jest pod WindowsCE (wada/zaleta), więc działa na klasycznych nawigacjach. Sami wybieramy które mapy chcemy mieć .
3. Yandex.Navigator
Jest możliwość pobierania map offline . Darmowy, nie używałem, ale Yandex to taki trochę rosyjski Google, więc apka może być warta uwagi.
4. Sygic World
Jeszcze nie używałem, ale słyszałem dobre opinie.
Jest płatna , przez najbliższe 1,5h jest promocja Black Friday 17,99€ zamiast 99,99€
Ale jest jeszcze inna opcja prawie "za free", tankując na Shell'u możemy ją mieć za 5900 punktów
5. Google Maps Offline
Da się pobrać obszar i zapisać trasę offline, ale miałem z tym jakoś mieszane doświadczenia,.
Jak ktoś zna coś fajnego w temacie to niech podrzuci!
EDIT:
Jeszcze jedna - Soviet Military Maps FREE i PRO
Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
Ostatnio zmieniany: 2019/11/30 22:56 przez Gniotsa Nie Łamiotsa.
Podziękowali: Semtox
- Tom Bombadil
-
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- Seba
2019/12/01 09:18 #51061
przez Tom Bombadil
https://www.facebook.com/seba.jacko - https://www.youtube.com/channel/UCNoFY4yCQhGqAac03GkNI3w/videos
Złombol 2017 - OSK OLAF #09
Złombol 2018 - OSK OLAF #822
Złombol 2019 - OSK OLAF #59
Złombol 2020 - OSK OLAF #
Tom Bombadil odpowiedział w temacie: Złombol Ultimate / Kazachstan
Na takich wyjazdach całkiem fajnie sprawdzają się też nawigacje turystyczne Garmina (choć one są w teorii bardziej dla pieszych/rowerzystów, czyli przenośne z dość małymi wyświetlaczami). Można tam wgrać swoje mapy GPX (czyli np. OpenStreetMap) lub rastrowe, przygotować sobie wcześniej w domu różne warianty tras, pozaznaczać jakieś punkty docelowe/pośrednie czy miejsca przeznaczone do zwiedzania, a później nawigacja może nas prowadzić po narysowanej trasie, do konkretnego punktu czy na azymut.
https://www.facebook.com/seba.jacko - https://www.youtube.com/channel/UCNoFY4yCQhGqAac03GkNI3w/videos
Złombol 2017 - OSK OLAF #09
Złombol 2018 - OSK OLAF #822
Złombol 2019 - OSK OLAF #59
Złombol 2020 - OSK OLAF #
Podziękowali: Gniotsa Nie Łamiotsa
- Semtox
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- Samozwańczy Statystyk (5x_Złombol)
2019/12/02 10:42 - 2019/12/02 22:27 #51063
przez Semtox
Semtox odpowiedział w temacie: Złombol Ultimate / Kazachstan
6. Maps.Me aka MapsWithMe - Darmowa offlineowa mapa świata na smartfony oparte na danych z OSM. Była w Tunezji tam działała bez problemu oraz w Azerbejdżanie - w Baku były problemy z oznakowaniem zjazdów na dużych węzłach ale tam wszystko szalało: Google Maps Online (tak mieliśmy lokalny internet), Garmin, HERE WeGo oraz NavRoad - robiliśmy tzw. głosowanie nawigacji
. Można wybierać mapy z podziałem na fragmęty państw (polska jest podzielona na 16 części a Rosja na 92) mapy państw na cały wyjazd to około 6GB. Dość łatwo można też importować do niego punkty / trasy z plików GPX/KML - te ostatnie można dość łatwo stworzyć za pomocą Moje Mapy Google na komputerze.
7. HERE WeGo - Darmowa mapa świata na smartfony. Firma Here może nie być szerzej znana (chyba że uważnym użytkownikom AutoMapy - dane dla Europy pochodzą właśnie z Here czy wcześniej Navteq) bo to dawny Navteq który później był częścią Noki ale jest to jeden z potentatów na rynku danych mapowych. Po za trybem online jest też tryb offline w którym można wybierać mapy choć nie tak łatwo i szczegółowo jak w Maps.Me. Lekko licząć są one też sporo większe: 5GB na państwa UE, 2GB do państw do morza Kaspijskiego i Rosja+Kazachstan 5+1GB czyli razem 13GB na całe państwa będące na trasie. Ciekawe jest to że państwa które w Maps.Me zajmują dużo (Polska 1.1GB czy Niemcy 2.5GB) są około 30% mniejsze u Here, a te które w Maps.Me są małe (Gruzja + Azerbejdżan < 50 MB) są w Here duże (każde z osobna blisko 400MB). Mi osobiście aplikacja nie przypadła do gustu wyglądem ale pojedzie jako alternatywa mapa do wielu aplikacji napędzanych OSM.

7. HERE WeGo - Darmowa mapa świata na smartfony. Firma Here może nie być szerzej znana (chyba że uważnym użytkownikom AutoMapy - dane dla Europy pochodzą właśnie z Here czy wcześniej Navteq) bo to dawny Navteq który później był częścią Noki ale jest to jeden z potentatów na rynku danych mapowych. Po za trybem online jest też tryb offline w którym można wybierać mapy choć nie tak łatwo i szczegółowo jak w Maps.Me. Lekko licząć są one też sporo większe: 5GB na państwa UE, 2GB do państw do morza Kaspijskiego i Rosja+Kazachstan 5+1GB czyli razem 13GB na całe państwa będące na trasie. Ciekawe jest to że państwa które w Maps.Me zajmują dużo (Polska 1.1GB czy Niemcy 2.5GB) są około 30% mniejsze u Here, a te które w Maps.Me są małe (Gruzja + Azerbejdżan < 50 MB) są w Here duże (każde z osobna blisko 400MB). Mi osobiście aplikacja nie przypadła do gustu wyglądem ale pojedzie jako alternatywa mapa do wielu aplikacji napędzanych OSM.
Ostatnio zmieniany: 2019/12/02 22:27 przez Gniotsa Nie Łamiotsa. Powód: Edycja tytułu
- Gniotsa Nie Łamiotsa
-
Autor
- Wylogowany
- Moderator
-
- Zryty Beret
Mniej
Więcej
2019/12/02 16:03 - 2019/12/02 22:26 #51064
Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
Na Sygic World jest promocja do końca tygodnia
eshop.sygic.com/en/
~80zł za dożywotnią licencję, dramatu nie ma.
~80zł za dożywotnią licencję, dramatu nie ma.
Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
Ostatnio zmieniany: 2019/12/02 22:26 przez Gniotsa Nie Łamiotsa.
- Grzmiący Rydwan
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- 2 Złombole, 0 awarii
2019/12/03 15:04 #51065
przez Grzmiący Rydwan
Grzmiący Rydwan, dowódca - Diesel
husariarally.eu/ - rajd do Gruzji - jeśli komuś mało wrażeń
Grzmiący Rydwan odpowiedział w temacie: Złombol Ultimate / Kazachstan
Tekst który napisałem przez startem w Budpaest Bamako. Nawet linki w nim powinny działać.
www.lezuk.pl/w-poszukiwaniu-map/
A dla tych co nigdy poza Europą nie byli - specjalny wpis o postrzeganiu rzeczywistości na mapie;-) www.lezuk.pl/bb2016-geografia-i-kilometry/
A na deser info ode mnie. Po pierwsze Google Maps ssie poza Europą i USA. Po drugie Sygic dawał radę, wzmacniany radzieckimi sztabówkami do których linki w pierwszym linku. Po trzecie - jak okazało się że przełęczą nie przejedziemy a objazd ma 600 km - zrozumieliśmy że świat nie wygląda tak jak sądziliśmy;-)))
A dla tych co nigdy poza Europą nie byli - specjalny wpis o postrzeganiu rzeczywistości na mapie;-) www.lezuk.pl/bb2016-geografia-i-kilometry/
A na deser info ode mnie. Po pierwsze Google Maps ssie poza Europą i USA. Po drugie Sygic dawał radę, wzmacniany radzieckimi sztabówkami do których linki w pierwszym linku. Po trzecie - jak okazało się że przełęczą nie przejedziemy a objazd ma 600 km - zrozumieliśmy że świat nie wygląda tak jak sądziliśmy;-)))

- Gniotsa Nie Łamiotsa
-
Autor
- Wylogowany
- Moderator
-
- Zryty Beret
Mniej
Więcej
2019/12/03 20:25 #51066
Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
Grzmiący Rydwan - jak opowiadałeś o BB, to wspomniałeś o takich kartkach z danymi załogantów (nie pamiętam nazwy), to było ksero dowodu osobistego, paszportu, prawa jazdy, wizy...? To chyba ułatwiało i przyspieszało sprawy przy kontrolach
PS.
Temat papierów które trzeba wypełnić np. na granicy rosyjskiej odnośnie samochodu będę niedługo drążył.
PS.
Temat papierów które trzeba wypełnić np. na granicy rosyjskiej odnośnie samochodu będę niedługo drążył.
Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
- Grzmiący Rydwan
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- 2 Złombole, 0 awarii
2019/12/04 10:13 #51068
przez Grzmiący Rydwan
To było fiche - czyli po naszemu fiszka. Bardzo lubiana w Afryce, bo po pierwsze oni mało piśmienni są, a po drugie nawet jak umieją pisać to żmijami i nasz alfabet ich zabija. Kartka A5, dane każdego pasażera, ze skanem strony paszportu i dane auta. Po prostu się to wręczało i pan już nie zawracał gitary o papiery.

- Grzmiący Rydwan
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- 2 Złombole, 0 awarii
2019/12/05 15:54 #51069
przez Grzmiący Rydwan
Ja tak tylko informacyjnie. Zdecydowałem się na darmowe udostępnienie tego co napisałem na temat afrykańskiej podróży. Macie tutaj do wyboru ebooki lub audiobooka w wykonaniu Wojtka Masiaka. Linki:
www.dropbox.com/s/xqwwj9q5qlg6g9z/Grzmia...harze-ebook.zip?dl=0
www.dropbox.com/s/c0a99nce848pxs2/Grzmi%...harze-audio.zip?dl=0
Może się komuś przydadzą informacje.
www.dropbox.com/s/xqwwj9q5qlg6g9z/Grzmia...harze-ebook.zip?dl=0
www.dropbox.com/s/c0a99nce848pxs2/Grzmi%...harze-audio.zip?dl=0
Może się komuś przydadzą informacje.