Tu możecie pogadać o innych tematach, umówić się na spotkania, wspólne wyjazdy, noclegi przed startem, szukać osób do uzupełnienia Waszej ekipy, sprzedawać auta, kupować teile,.....
Złombol Ultimate / Kazachstan
- Ala montana
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- 10 Złomboli
Mniej
Więcej
2019/12/19 14:42 #51091
przez Ala montana
{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{ {{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{
Ala montana odpowiedział w temacie: Złombol Ultimate / Kazachstan
Piotrek, pierwsze co mi przyszło do głowy to znaleźć jakiś stary zbiornik LPG w koło zapasowe i go przerobić na paliwo. Będzie miał chłodniej niż np. na dachu oraz jest wytrzymały na ciśnienie. Jakieś 40 l. byś miał.
Zbiorniki LPG
Choć nie znam się na tym czy to jest dobry pomysł.
MOże ktoś doradzi w tej kwestii.
Zbiorniki LPG
Choć nie znam się na tym czy to jest dobry pomysł.
MOże ktoś doradzi w tej kwestii.
{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{ {{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Gniotsa Nie Łamiotsa
-
Autor
- Wylogowany
- Moderator
-
- Zryty Beret
Mniej
Więcej
- Oklaski: 34
- Otrzymane podziękowania: 297
2019/12/19 16:34 #51092
przez Gniotsa Nie Łamiotsa
Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
Gniotsa Nie Łamiotsa odpowiedział w temacie: Złombol Ultimate / Kazachstan
Zbiornik LPG jest chyba dość ciężki sam w sobie 
Napełniony 40L paliwa będzie ważył prawie tyle co ja
Trzeba by kombinować z jakąś pompką, bo go nie wyciągnę/utrzymam :/
Na razie myślę nad taką konfiguracją:
- koło zapasowe na klapie bagażnika
- kanister 20L w miejsce koła zapasowego
- 2x10L na dach i tu mnie martwi temperatura
3 pojemniki w 2 miejscach to też dodatkowe bezpieczeństwo.

Napełniony 40L paliwa będzie ważył prawie tyle co ja

Trzeba by kombinować z jakąś pompką, bo go nie wyciągnę/utrzymam :/
Na razie myślę nad taką konfiguracją:
- koło zapasowe na klapie bagażnika
- kanister 20L w miejsce koła zapasowego
- 2x10L na dach i tu mnie martwi temperatura
3 pojemniki w 2 miejscach to też dodatkowe bezpieczeństwo.
Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
- Grzmiący Rydwan
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- 2 Złombole, 0 awarii
2019/12/19 19:13 #51093
przez Grzmiący Rydwan
Grzmiący Rydwan, dowódca - Diesel
husariarally.eu/ - rajd do Gruzji - jeśli komuś mało wrażeń
Grzmiący Rydwan odpowiedział w temacie: Złombol Ultimate / Kazachstan
Ci co jechali w Budapest -Bamako na benzynce - wieźli na luzie na dachu. Po prostu wlej z litr mniej - nic się nie stanie.
Grzmiący Rydwan, dowódca - Diesel
husariarally.eu/ - rajd do Gruzji - jeśli komuś mało wrażeń

Podziękowali: Gniotsa Nie Łamiotsa
- Rezerwat Przygody
-
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
Mniej
Więcej
- Oklaski: 1
- Otrzymane podziękowania: 31
2019/12/20 12:14 #51096
przez Rezerwat Przygody
Rezerwat Przygody odpowiedział w temacie: Złombol Ultimate / Kazachstan
Woziłem paliwo regularnie na motocyklu. Przypięty kanister plastikowy do kufrów. Upału konkretne i nic się nie działo. Zawsze lałem trochę mniej niż na full, ewentualnie raz na jakiś czas lekko luzowałem lekko żeby odpowietrzyć. Nie ma się co bać.
- Tom Bombadil
-
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- Seba
2019/12/20 18:37 - 2019/12/20 18:46 #51097
przez Tom Bombadil
https://www.facebook.com/seba.jacko - https://www.youtube.com/channel/UCNoFY4yCQhGqAac03GkNI3w/videos
Złombol 2017 - OSK OLAF #09
Złombol 2018 - OSK OLAF #822
Złombol 2019 - OSK OLAF #59
Złombol 2020 - OSK OLAF #
Tom Bombadil odpowiedział w temacie: Złombol 2020
Jak tak prześledzić historię i różne zdjęcia oraz filmy, to począwszy od II WŚ i walk na pustyni, poprzez rajdy w stylu Camel Trophy, aż do dzisiejszych rajdów wyprawowych, to zawsze wozili kanistry na zewnątrz z tyłu lub na dachu i nic złego się raczej nie działo.
A tak BTW, to na takiej wyprawie, jeśli ktoś chce zwiedzać rejony poza głównymi drogami, może się też przydać chyba dodatkowy kanister z wodą. Są nawet takie specjalne spożywcze z tworzywa, w kształcie tych na paliwo.
A tak BTW, to na takiej wyprawie, jeśli ktoś chce zwiedzać rejony poza głównymi drogami, może się też przydać chyba dodatkowy kanister z wodą. Są nawet takie specjalne spożywcze z tworzywa, w kształcie tych na paliwo.
https://www.facebook.com/seba.jacko - https://www.youtube.com/channel/UCNoFY4yCQhGqAac03GkNI3w/videos
Złombol 2017 - OSK OLAF #09
Złombol 2018 - OSK OLAF #822
Złombol 2019 - OSK OLAF #59
Złombol 2020 - OSK OLAF #
Ostatnio zmieniany: 2019/12/20 18:46 przez Tom Bombadil.
- Uralski
-
- Wylogowany
- Świeżak
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
2019/12/26 21:36 #51119
przez Uralski
Uralski odpowiedział w temacie: Złombol 2020
Jechałeś do Irlandii chyba z Wiktorem i jego dziewczyną (uralem z koszem). Ja byłem bez kosza i chyba na mecie staliśmy obok siebie

- PolonezemZaKanta
-
- Wylogowany
- Świeżak
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
2020/01/04 18:18 #51184
przez PolonezemZaKanta
PolonezemZaKanta odpowiedział w temacie: Złombol Ultimate / Kazachstan
Yandex w Rosji jest najlepszy posiada niemal wszystkie mozliwe drogi. My na początku wyprawy do Władywosotku używaliśmy MAPS.ME ściągniete mapy offline i działały bez zarzutu, jednak w porównaniu z Yandexem jest ubogie. Sądzimy, że w Kazachstanie również będzie się sprawdzać.
- Choina
-
- Wylogowany
- Świeżak
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 1
2020/01/30 14:03 #51431
przez Choina
Choina odpowiedział w temacie: Złombol 2020
Czesc,
Pisalem juz wczesniej w innym watku (na dwoch kolach) o checi wybrania sie uralem na Ultimate. Uralski, wyslalem Ci tez wiadomosc prywatna, nie wiem czy dostales?
Ogolnie problem taki ze czas mam, kase zbieram sukcesywnie. Na dzis dzien spokojnie mam na tyle zeby sie podpiac do ekipy i dzielic kosztami podrozy, ale nie na tyle by zakupic i przygotowac moto, a nastepnie samemu poniesc wszystki koszty wyjazdu...
Jezeli jest ekipa ktora szuka pewnego uczestnika, chetnie opowiem wiecej o sobie (wiem ze jest watek o poszukiwaniu ekipy, ale tam tylko na normalego Zlombola widze, nie na Ultimate).
Uralski, daj znac prosze jesli myslisz samemu jechac Uralem, pogadamy i moze cos z tego wyjdzie, zawsze mozna wziasc kredyt:)
Namiary: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
+447757710856 (whatsapp za darmo)
Pisalem juz wczesniej w innym watku (na dwoch kolach) o checi wybrania sie uralem na Ultimate. Uralski, wyslalem Ci tez wiadomosc prywatna, nie wiem czy dostales?
Ogolnie problem taki ze czas mam, kase zbieram sukcesywnie. Na dzis dzien spokojnie mam na tyle zeby sie podpiac do ekipy i dzielic kosztami podrozy, ale nie na tyle by zakupic i przygotowac moto, a nastepnie samemu poniesc wszystki koszty wyjazdu...
Jezeli jest ekipa ktora szuka pewnego uczestnika, chetnie opowiem wiecej o sobie (wiem ze jest watek o poszukiwaniu ekipy, ale tam tylko na normalego Zlombola widze, nie na Ultimate).
Uralski, daj znac prosze jesli myslisz samemu jechac Uralem, pogadamy i moze cos z tego wyjdzie, zawsze mozna wziasc kredyt:)
Namiary: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
+447757710856 (whatsapp za darmo)