× Tu możecie dyskutować na temat tegorocznego wyjazdu, podzielić się doświadczeniami z ostatnich edycji i obgadać wiele innych tematów!

Prośba o poradę, POLONEZ

Więcej
2012/02/01 08:42 #6795 przez Komoon

Komoon odpowiedział w temacie: Odp: Prośba o poradę, POLONEZ

PREVENT napisał: Polonez miał gaźnik do '92/93, z daleka poznasz po przednim podszybiu i masce, gaźnikowy ma blaszane podszybie i wlot na masce, wtrydkowe już mają podszybie czarne plastikowe i brak wlotów na masce (chyba)

Brak gaźnika nie ma związku z modernizacją nadwozia. Poloneza gaźnikowego od wtryskowego rozróżniamy po naklejce. 1.5/1.6 GLE to gaźnik, 1.5/1.6 GLI mają wtrysk.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2012/02/02 05:48 #6823 przez ChrzanówTeam

ChrzanówTeam odpowiedział w temacie: Odp: Prośba o poradę, POLONEZ

nalepka nalepka ,ale a z tego co pamiętam to właśnie od wtrysku zmieniło sie podszybie na plastikowe,kolega PREVENT dobrze pisze

Więcej
2012/02/02 09:50 #6828 przez Zastav Sie A Postav Sie

Zastav Sie A Postav Sie odpowiedział w temacie: Odp: Prośba o poradę, POLONEZ

Niekoniecznie ma rację. Ja mam Caro '94 1,6 GLE z plastikowym podszybiem i bez wlotów na masce. I raczej nie jest to żaden szczepan.

Więcej
2012/02/02 14:01 #6835 przez JAMBOX

JAMBOX odpowiedział w temacie: Odp: Prośba o poradę, POLONEZ

do 94 roku właśnie były gle i gli 1,5 i i 1,6
lifting w 94 - podszybie, siedzenia, deska, zegary, nagrzewnica miał skończyć z wąskim zawieszeniem i silnikami na gaźniku ale mój 1,5 jest dowodem, że w fabryce wkładali to co mieli, mam wąskie zawieszenie i gaźnik tak jak przedmówca

Więcej
2012/02/02 17:16 #6845 przez banda drombo

banda drombo odpowiedział w temacie: Odp: Prośba o poradę, POLONEZ

my zadebiutowaliśmy w zeszłym roku poldkiem 1.5 akwarium z 1989r (AB)- ten mocniejszy na gaźniku, 4 osoby, kufer załadowany pod szybę, na dachu koło i graty i okazał się niezawodny. w tym roku też nim jedziemy, myślimy o jakimś dodatkowym chłodzeniu bo może być ciepło.

Więcej
2012/02/02 17:26 #6850 przez Załoga Tarpaniątka

Załoga Tarpaniątka odpowiedział w temacie: Odp: Prośba o poradę, POLONEZ

zamontujcie sobie od przodu dodatkowy wentylator elektryczny, są takie cienkie jak w układach klimatyzacji samochodowych. Do tego przełącznik w kabinie i jeśli macie wszystko sprawne to objedzie bez problemu.

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

Więcej
2012/02/02 18:12 #6855 przez Greypol

Greypol odpowiedział w temacie: Odp: Prośba o poradę, POLONEZ

banda drombo napisał: my zadebiutowaliśmy w zeszłym roku poldkiem 1.5 akwarium z 1989r (AB)- ten mocniejszy na gaźniku, 4 osoby, kufer załadowany pod szybę, na dachu koło i graty i okazał się niezawodny. w tym roku też nim jedziemy, myślimy o jakimś dodatkowym chłodzeniu bo może być ciepło.

My do poldona w 2010 na Istambuł zapodalismy podwójny wentylator od dużej chłodnicy z dodatkowym włącznikiem w kabinie i praktycznie dał radę (nie licząc bezpiecznika)...a było naprawdę ciepło :)

cwikas

Więcej
2012/02/02 22:04 #6858 przez Multicomfort Team

Multicomfort Team odpowiedział w temacie: Odp: Prośba o poradę, POLONEZ

Napiszcie proszę, jakie ma spalanie gazu taki Złombolowy Poldolot w 4 osoby i bagaż na pokładzie, podczas Złombolu.

Mnie nikt nie wierzy, że w 2010 do Stambułu FSO 1500 125p spalił średnio 6,5l/100km benzyny w dwie osoby, bez deptania po gazie za mocno :-)
P.S. Liczyłem pięć razy :-)

Złombol 2011 - zamiast bałkańskiego bimbru, ruda wóda na myszach - Trudno ;-)

Więcej
2012/02/02 22:41 #6859 przez Załoga Tarpaniątka

Załoga Tarpaniątka odpowiedział w temacie: Odp: Prośba o poradę, POLONEZ

Przy zdrowym silniku, dobrze wyregulowanym gaźniku lub wtryskowiec z dobrą sondą lambda i innymi czujnikami jest to wynik do osiągnięcia, tym bardziej na trasie. Kumpel w 1,6 GLI w mieszanym mieścił się w 8 litrach.

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

Więcej
2012/02/07 08:26 #6960 przez Mamrot / OŁAWA

Mamrot / OŁAWA odpowiedział w temacie: Odp: Prośba o poradę, POLONEZ

mój polonez cargo w koło komina pali 13 14 gazu na trasie 10lg
benzyny spala 8 w trasie przy spokojnej jeździe

co jest ciekawsze mam w nim przełożenie mostu 10/43 czyli przy 100kmh 3500obm w normalnym polonezie jest przełożenie 11/43i w trasie spala tyle samo 10 gazu

zlombol akcja 001
zlombol akcja 002
zlombol akcja 003
zlombol akcja 004
zlombol akcja 005
zlombol akcja 006
zlombol akcja 007
zlombol akcja 008