× Tu możecie dyskutować na temat tegorocznego wyjazdu, podzielić się doświadczeniami z ostatnich edycji i obgadać wiele innych tematów!

kto mnie przygarnie? :)

Więcej
2012/07/05 19:15 #8031 przez Załoga Tarpaniątka

Załoga Tarpaniątka odpowiedział w temacie: Odp: kto mnie przygarnie? :)

tłoki chodzą parami, 1-4 , 2-3 więc najprawdopodobniej wałek rozrządu jest obrócony o 180 stopni-> robisz pełny obrót wałem i wtedy wałek rozrządu jest jak powinien być. W tym momencie jak znów ustawi na 1 cylinder to odpali. No chyba że ma kopułkę na odwrót na aparacie wsadzoną ( choć to zrobić to trzeba się postarać bo "od tak" się nie da )

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2012/07/06 05:40 #8032 przez PREVENT

PREVENT odpowiedział w temacie: Odp: kto mnie przygarnie? :)

Jeżeli miałby wałek rozrządu o 180 st. obrócony, to nie zejdą się punkty ustawienia rozrządu... dlatego myślę, rozrząd i wał z wałkiem są względem siebie OK, ale podczas wkładania aparatu, ustawił 1 tłok u góry ale zapłon wypadł na 4 cylindrze, bo jak wspomniałeś 4 też w tym czasie jest w GMP. Jak dla mnie to jest jedyna przyczyna, dlatego pisałem żeby ustawił palec na 4 cylinder. Pomogło, więc to musiało być to.

P.S. A tak w ogóle, to piszemy o tym samym tylko trochę inaczej ;)

Więcej
2012/07/06 11:24 #8037 przez Załoga Tarpaniątka

Wiem, to wszystko jest ze sobą powiązane, można obrócić aparat o 180 stopni, można też wałek rozrządu, wynik będzie ten sam. W każdym razie grunt że silnik zagadał i kolejny samochód szykuje się do wyjazdu. Ja za mój chwycę się nie prędzej jak końcem sierpnia, teraz walczę z magisterką i ostatnio popaliło mi się trochę instalacji i osprzętu w samochodzie :evil:

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

Więcej
2012/07/06 12:16 #8039 przez Gniotsa Nie Łamiotsa

Gniotsa Nie Łamiotsa odpowiedział w temacie: Odp: kto mnie przygarnie? :)

Jeszcze raz dzięki, wydaje mi się, że już chyba rozumiem gdzie zrobiłem błąd :)
Na jeden obrót wałka rozrządu przypadają dwa obroty wału korbowego. Koło zębate na wale i wałku jest ustawione dobrze (nie da się ich założyć obróconych), kopułka też (aż tak się nie starałem ;-)
Znaki się pokrywają, ale gdybym zdjął pokrywę zaworów, to zamknięte zawory (zapłon) były na 4 cylindrze.
Żeby było "po książkowemu", musiałbym zdjąć pasek rozrządu, obrócić wałek rozrządu o 180*, założyć pasek, obrócić wał korbowy o jeden pełny obrót (znaki znowu się pokrywają), ale zawory zamknięte będą już na 1 cylindrze.
Nauczka jest taka, że znaki to nie wszystko i trzeba sprawdzić na którym cylindrze zawory są zamknięte.

Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka

Więcej
2012/07/06 12:28 #8040 przez Gniotsa Nie Łamiotsa

Gniotsa Nie Łamiotsa odpowiedział w temacie: Odp: kto mnie przygarnie? :)

Tylko do tego musiałbym odkręcić kołyskę wałka, inaczej zawory przy nieruchomym wale mi się spotkają z tokami, więc ustawię paluch na 4 czwarty cylinder, przynajmniej kolejność przewodów z kopułką mi się zgodzi.

Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka

Więcej
2012/07/06 21:39 #8046 przez POGANIACZE BYDŁA

POGANIACZE BYDŁA odpowiedział w temacie: Odp: kto mnie przygarnie? :)

Tak się zastanawiam od pewnego czsu, czy ktoś jeszcze pamięta jaki jest temat tego wątku... :P

Sikor
NIE JESTEM PREZESEM NICZEGO

Więcej
2012/07/07 19:47 #8052 przez Załoga Tarpaniątka

A chcesz by ktoś cię przygarnął ? :lol:

Więcej
2012/07/16 09:39 #8121 przez Polski_Junak_team

Polski_Junak_team odpowiedział w temacie: Odp: kto mnie przygarnie? :)

Złombol 2013 - JEDZIEMY AUTOSANEM

www.facebook.com/Autozlombolsan

zlombol akcja 001
zlombol akcja 002
zlombol akcja 003
zlombol akcja 004
zlombol akcja 005
zlombol akcja 006
zlombol akcja 007
zlombol akcja 008