- Otrzymane podziękowania: 0
kilka pytań i wątpliwości
- c20ne
-
Autor
- Wylogowany
- Świeżak
-
c20ne stworzył temat: kilka pytań i wątpliwości
na złombola szykowaliśmy się rok temu ale był to totalny spontan i niestety nie wypalił. w tym roku chcemy zabrać się za to już teraz, żeby mieć pół roku na przygotowanie i dopracowanie szczegółów i dla tego mam kilka pytań. proszę o wyrozumiałość i pomoc.
jest nas sześciu chłopa i zastanawiamy się czy jechać na dwie osobówki czy na jednego dostawczaka typu żuk/nysa.
i tu moje pierwsze pytanie do posiadaczy żuka/nysy jak sobie poradziliście z ilością miejsc siedzących dla ludzie w takim aucie? chodzi o przepisy prawne i dopuszczenie do ruchu. wszystkie żuki/nysy jakie oglądaliśmy i chcieliśmy kupić były zarejestrowane na 2 osoby. można dokupić dwie kanapy i profesjonalnie je zamontować oraz dorobić komplet pasów z napinaczami ale nadal w dowodzie będzie mniejsza ilość osób niż na rajdzie. jak to u was wygląda? załatwialiście coś na przeglądzie, w urzędzie komunikacji czy jechaliście na przypał z myślą że będzie dobrze?
druga sprawa skierowana bardziej do organizatorów - założycieli całej akcji. chodzi o kasę i sponsorów. czytałem regulamin i dwojako zrozumiałem wątek kasy. czy każdy z darczyńców musi dokonać przelewu na konto fundacji osobiście czy może dać kasę naszej ekipie a my dokonujemy wpłaty na konto fundacji? jeśli jednak darczyńca musi zrobić przelew to czy można zrobić jakiś wyjątek? chodzi o to, że mamy kilka firm i osób prywatnych którzy chcą nam ofiarować kasę i spokojnie przekroczyli byśmy wymagany próg 1 tysiąca złoty, ale Ci darczyńcy chcą nam dać pieniądze do ręki. druga sprawa jeśli nawet dokonali by wpłaty na konto fundacji to ciężko było by nam wyegzekwować od nich dokument potwierdzający przelew a jak czytałem regulamin to takie potwierdzenie jest wymagane na starcie.
a więc czy możemy zebrać kasę i dokonać jeden przelew oraz wydrukować potwierdzenie tego przelewu? dodatkowo chcemy nasze auto/auta pokazać na miejskich imprezach i zebrać trochę kasy za podpisy na aucie/autach i taką kasę typu 5-10 złoty też będziemy dostawać do "skarbonki". z tego też pewnie uzbiera się trochę gotówki a więc dużo łatwiej było by nam zrobić prywatny przelew na konto fundacji.
kolejne pytanie czy ktoś złomował, porzucał auto na trasie rajdu? co w przypadku definitywnej awarii która uziemia auto na dobre? na własny koszt trzeba je z holować czy można je jakoś porzucić lub komuś oddać na złom. jeśli tak to jak to się odbywa?
pozdrawiam
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- dEfekt Motyla
-
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- Oklaski: 5
- Otrzymane podziękowania: 11
dEfekt Motyla odpowiedział w temacie: Odp: kilka pytań i wątpliwości
c20ne napisał: druga sprawa skierowana bardziej do organizatorów - założycieli całej akcji. chodzi o kasę i sponsorów. czytałem regulamin i dwojako zrozumiałem wątek kasy. czy każdy z darczyńców musi dokonać przelewu na konto fundacji osobiście czy może dać kasę naszej ekipie a my dokonujemy wpłaty na konto fundacji? jeśli jednak darczyńca musi zrobić przelew to czy można zrobić jakiś wyjątek? chodzi o to, że mamy kilka firm i osób prywatnych którzy chcą nam ofiarować kasę i spokojnie przekroczyli byśmy wymagany próg 1 tysiąca złoty, ale Ci darczyńcy chcą nam dać pieniądze do ręki. druga sprawa jeśli nawet dokonali by wpłaty na konto fundacji to ciężko było by nam wyegzekwować od nich dokument potwierdzający przelew a jak czytałem regulamin to takie potwierdzenie jest wymagane na starcie.
a więc czy możemy zebrać kasę i dokonać jeden przelew oraz wydrukować potwierdzenie tego przelewu? dodatkowo chcemy nasze auto/auta pokazać na miejskich imprezach i zebrać trochę kasy za podpisy na aucie/autach i taką kasę typu 5-10 złoty też będziemy dostawać do "skarbonki". z tego też pewnie uzbiera się trochę gotówki a więc dużo łatwiej było by nam zrobić prywatny przelew na konto fundacji.
pozdrawiam
1.żadnej kasy do ręki.
Przelew na konto, potwierdzenie przelewu jest dla Twojego bezpieczeństwa, bo nie wiadomo jak ktoś wypełni pole "TYTUŁEM".
Jeśli nie wpisze nazwy ekipy, to nikt nie dojdzie, że to było zebrane .
przez Ciebie. Mają czas na zrobienie przelewu a czasu na wysłanie Ci pocztą PDF'a już nie ?
PRZYKŁAD czemu tak:
Jutro odbieram 1000pln od sponsora do ręki. Na fundację wpłacę 500pln a resztę przepiję.
2.żadnego zbierania do puszek
Na taką akcję musisz mieć każdorazowo zezwolenie fundacji OPP (Złombol jako tako nie posiada statusu OPP, taki status ma fundacja "Nasz Śląsk")
W czasie zbiórki musiałbyś mieć przy sobie
a) wydrukowane i podpisane przez władze fundacji zezwolenie na zbiórkę
b) puszkę zabezpieczoną przez fundację (nie przez Ciebie taśmą klejącą)
c) imienny identyfikator ze zdjęciem, unikalnym numerem a fundacja Twoje dane (nr. dowodu i takie tam)
i żeby było śmieszniej, to fundacja może mieć np. zezwolenie na przeprowadzanie zbiórek np. tylko na terenie woj. śląskiego.
W przypadku złombolu jedyną sensowną możliwością "puszkowania" byłaby odgórnie ustalona zbiórka w dniu startu ale to tak na marginesie już.
PRZYKŁAD czemu tak:
Wystawiam na rynek złombolowego rapida, biegam z dziewczyną przez godzinkę z puszką w łapie i zbieram łącznie 316,77pln do puszki.
Puszka ładna, obklejona bo mi zostały z poprzednich startów naklejki złombolowe (albo nawet nowe daję, kupione w sklepie złombolowym)
Wieczorem chleję w knajpie i śmieję się z tego.
KaPeWu ?

Powodzenia w negocjacjach
yourij & krusza, nas nic nie rusza!
- Bimber
-
- Wylogowany
- Senior forum
-
- Oklaski: 1
- Otrzymane podziękowania: 3
Bimber odpowiedział w temacie: Odp: kilka pytań i wątpliwości
- c20ne
-
Autor
- Wylogowany
- Świeżak
-
c20ne odpowiedział w temacie: Odp: kilka pytań i wątpliwości
dEfekt Motyla napisał:
1.żadnej kasy do ręki.
Przelew na konto, potwierdzenie przelewu jest dla Twojego bezpieczeństwa, bo nie wiadomo jak ktoś wypełni pole "TYTUŁEM".
Jeśli nie wpisze nazwy ekipy, to nikt nie dojdzie, że to było zebrane .
przez Ciebie. Mają czas na zrobienie przelewu a czasu na wysłanie Ci pocztą PDF'a już nie ?
PRZYKŁAD czemu tak:
Jutro odbieram 1000pln od sponsora do ręki. Na fundację wpłacę 500pln a resztę przepiję.
no właśnie tego nie rozumiem
właśnie problem jest w tym, że firmy które dały by kasę nie ogarną tego, żeby odpowiednio wypełnić tytuł przelewu a więc spooko kasa wpłynie i tak na szczytny cel ale jesteśmy uziemieni jeśli chodzi o wyjazd. te firmy które chcą nam oferować kasę mają zewnętrzne biura księgowe. szefowie których znamy chcą nam dać kasę od tak po prostu. na zasadzie
dzień dobry - dzień dobry, proszę tu jest gotówka, fajnie że wspieracie szczytny cel i powodzenia w wyprawie.
co z takim przypadkiem? nie możemy tej kasy wziąć i przelać na konto fundacji z odpowiednio wypełnionym tytułem przelewu?
jeśli szef firmy (znajomy) miał by osobiście przelewać kasę to musiałbym zlecić to firmie księgowej najlepiej telefonicznie, oni mają jakieś tam szablony i albo zapomną albo poleci zupełnie inny tytuł przelewu. dodatkowo firma księgowa musiała by wysłać do szefa potwierdzenie a on dać nam. a często bywa tak, że księgowe przez pół roku nie są w stanie wypełnić druku typu RMUA a co dopiero potwierdzenie przelewu.
mamy kilka zaprzyjaźnionych firm gdzie ludzie z ekipy pracowali i dobrze żyjemy z szefami tych firm którzy z chęcią pomogli by fundacji a przy okazji chcieli by żeby udał się wyjazd starym "gratem" na "koniec świata"
ps. mam jeszcze jedno pytanie kto i w jaki sposób może udowodnić, że kasa została wpłacona przez firmę a nie osobę prywatną? chodzi mi o to, że uzbieramy kasę do tych firm o których była rozmowa wcześniej, udamy się do banku zrobimy przelew wpisując poprawnie tytuł przelewu i tyle.
proszę, żeby nikt mnie nie zrozumiał źle - nie chcemy żeby ktoś sobie pomyślał, że coś kombinujemy. po prostu mamy możliwość pozyskania funduszy na fundację ale problemem będą papierkowe rzeczy po stronie firm i dla tego chciał bym dowiedzieć się jak to załatwić tak, żeby wszystko było dobrze.
- banda drombo
-
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
- Otrzymane podziękowania: 1
banda drombo odpowiedział w temacie: Odp: kilka pytań i wątpliwości
- Zastav Sie A Postav Sie
-
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- Otrzymane podziękowania: 6
Zastav Sie A Postav Sie odpowiedział w temacie: Odp: kilka pytań i wątpliwości
I nie pytam tutaj podejściu US tylko organizatorów.
- banda drombo
-
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
- Otrzymane podziękowania: 1
banda drombo odpowiedział w temacie: Odp: kilka pytań i wątpliwości
I nie pytam tutaj podejściu US tylko organizatorów."
no z tego co pamiętam to nie było problemów ze strony organizatorów, bo my mieliśmy głównie takie prywatne przelewy.

- ChrzanówTeam
-
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
ChrzanówTeam odpowiedział w temacie: Odp: kilka pytań i wątpliwości
- c20ne
-
Autor
- Wylogowany
- Świeżak
-
c20ne odpowiedział w temacie: Odp: kilka pytań i wątpliwości
ChrzanówTeam napisał: a nie możesz poprostu zebrać kasy wpłacić osobiście i rozliczyć sie z firmami
właśnie o to mi się rozchodzi, że tak było by łatwiej i pewniej dla wszystkich ale chciałem się dokładnie dowiedzieć, żeby potem nie było nieporozumień i wątpliwości oraz zbędnego tłumaczenia i latania po firmach i załatwiania.
a co mi powiecie jeśli chodzi o moje inne pytania?
jak z ilością miejsc w żuku/nysie oraz co zrobić a autem uziemionym na trasie?
pozdrawiam
- Załoga Tarpaniątka
-
- Wylogowany
- Moderator
-
- Oklaski: 48
- Otrzymane podziękowania: 169
Załoga Tarpaniątka odpowiedział w temacie: Odp: kilka pytań i wątpliwości
- zezłomować
- lecieć z lawetą
- sprzedać za paczkę chipsów
- jak masz jaja to jedziesz na najbliższy złom, załatwiasz jakoś narzędzia, tniesz spawasz i lecisz dalej

Jeśli nie masz jeszcze żuka zakupionego to szukaj wersji już zarejestrowanej do przewozu osób, unikniesz tym sposobem masy kłopotów związanych z zarejestrowaniem tego pudła w tym jakże "pięknym" kraju. Jak masz już i chcesz przerobić, to dokładasz siedzenia, potem czeka się stacja kontroli ( mogą zażądać ekspertyzy) a potem wymiana dowodu.
"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."