- Oklaski: 1
- Otrzymane podziękowania: 3
Tu możecie dyskutować na temat tegorocznego wyjazdu, podzielić się doświadczeniami z ostatnich edycji i obgadać wiele innych tematów!
Koniec benzynowych złombowozów... ?
- Bimber
-
Autor
- Wylogowany
- Senior forum
-
Mniej
Więcej
2012/05/11 08:43 #7655
przez Bimber
Bimber stworzył temat: Koniec benzynowych złombowozów... ?
Witam,
Od około miesiąca mam problem z kupnem dodatku potasowego do bezołowiowej 95. Z tego co wiem, jazda na zwykłej bezołowiowej uszkadza gniazda zaworów tudzież inne elementy silnika /poprawcie mnie jeżeli się mylę/. Od kiedy kupiłem swoją TURBO FAJER /105l/ zawsze dolewałem przy tankowaniu tego dodatku. Nie ma go już na stacjach benzynowych w Katowicach, Zabrzu, Gliwicach i Bytomiu... Ostatnio udało mi się go znaleźć na małej wiejskiej stacji za Gliwicami, ale zostało mi na góra 5 tankowań... Wie ktoś może czy silnik wytrzyma na zwykłej bezołowiowej trasę złombolu, oraz jakie to będzie miało konsekwencje dla dalszej eksploatacji zabytkowego wózka ?
Od około miesiąca mam problem z kupnem dodatku potasowego do bezołowiowej 95. Z tego co wiem, jazda na zwykłej bezołowiowej uszkadza gniazda zaworów tudzież inne elementy silnika /poprawcie mnie jeżeli się mylę/. Od kiedy kupiłem swoją TURBO FAJER /105l/ zawsze dolewałem przy tankowaniu tego dodatku. Nie ma go już na stacjach benzynowych w Katowicach, Zabrzu, Gliwicach i Bytomiu... Ostatnio udało mi się go znaleźć na małej wiejskiej stacji za Gliwicami, ale zostało mi na góra 5 tankowań... Wie ktoś może czy silnik wytrzyma na zwykłej bezołowiowej trasę złombolu, oraz jakie to będzie miało konsekwencje dla dalszej eksploatacji zabytkowego wózka ?
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Rally Team
-
- Wylogowany
- Świeżak
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 1
2012/05/11 09:23 - 2012/05/11 09:47 #7656
przez Rally Team
Rally Team odpowiedział w temacie: Re: Koniec benzynowych złombowozów... ?
Trochę przesadziłeś z tym końcem. Dodatki dla silników bez utwardzanych gniazd zaworowych można dostać na dużej części stacji benzynowych, a jeżeli go nie ma to przypuszczam, że np. na Orlenie możesz zamówić, żeby przy najbliższej dostawie ściągneli Ci karton Unikatu+. Dodatkowo kiedyś w ofercie InterCarsu był dodatek tego typu Castrola w sporej butelce z dozownikiem (chyba 0.5 litra). Niestety nie pamiętam indeksu IC.
Dodatki możesz też kupić w internecie: sklep.variant.pl/Pulsar_u-95_50ml_-_doda....html,s,pr,999,13217
Myślę, że uszkodzenie silnika spowodowane jazdą bez dodatku jest podobne jak dla silnika zasilanego LPG (gorsze smarowanie gniazd zaworowych) - potrzeba wieledziesiąt tysięcy kilometrów, żeby coś się stało. W złombolu 2010 usilnie laliśmy dodatek do Żuka, gdzie spora część innych załóg nas wypytywała co to w ogóle jest... dojechali i wrócili
Ja na bierząco kupuje dodatek na Shellu.
EDIT: To jest dodatek Castrola, o którym pisałem:
motokosmetyka.pl/oleje_smary_i_plyny/usz...st_mocy_silnika.html
Dodatki możesz też kupić w internecie: sklep.variant.pl/Pulsar_u-95_50ml_-_doda....html,s,pr,999,13217
Myślę, że uszkodzenie silnika spowodowane jazdą bez dodatku jest podobne jak dla silnika zasilanego LPG (gorsze smarowanie gniazd zaworowych) - potrzeba wieledziesiąt tysięcy kilometrów, żeby coś się stało. W złombolu 2010 usilnie laliśmy dodatek do Żuka, gdzie spora część innych załóg nas wypytywała co to w ogóle jest... dojechali i wrócili

Ja na bierząco kupuje dodatek na Shellu.
EDIT: To jest dodatek Castrola, o którym pisałem:
motokosmetyka.pl/oleje_smary_i_plyny/usz...st_mocy_silnika.html
Ostatnio zmieniany: 2012/05/11 09:47 przez Rally Team.
Podziękowali: Bimber
- Zemsta Krecika
-
- Wylogowany
- Ekspert
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 7
2012/05/12 10:08 - 2012/05/12 10:10 #7658
przez Zemsta Krecika
Zemsta Krecika odpowiedział w temacie: Odp: Re: Koniec benzynowych złombowozów... ?
Miałem kiedyś 120l (mój pierwszy wóz). Kupiona w 2004 skasowana w 2007 a zrobiłem na niej jakieś 35 tyś. bez żadnych dodatków i silnik chodził ładnie do samego końca. Gdyby nie brak kasy i fakt że auto zaczęło się składać
(lekka korozja) to przypuszczalnie chodziło by dalej.

Ostatnio zmieniany: 2012/05/12 10:10 przez Zemsta Krecika.
- dEfekt Motyla
-
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
Mniej
Więcej
- Oklaski: 5
- Otrzymane podziękowania: 11
2012/05/12 10:50 #7660
przez dEfekt Motyla
yourij & krusza, nas nic nie rusza!
dEfekt Motyla odpowiedział w temacie: Odp: Re: Koniec benzynowych złombowozów... ?
nie każda skoda 105/120 wymagała tego dodatku. Nie chcę wprowadzać kogoś w błąd, ale jeśli już to raczej tylko te wcześniejsze tego wymagały, chyba z silnikiem 1.0 a nie 1.2 lub 1.3
ja już mam to z głowy, bo mam wymienione gniazda zaworów na nowsze, teraz zwykłą NoPb mogę lać.
ja już mam to z głowy, bo mam wymienione gniazda zaworów na nowsze, teraz zwykłą NoPb mogę lać.
yourij & krusza, nas nic nie rusza!
- Zemsta Krecika
-
- Wylogowany
- Ekspert
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 7
2012/05/12 11:04 #7662
przez Zemsta Krecika
Zemsta Krecika odpowiedział w temacie: Odp: Re: Koniec benzynowych złombowozów... ?
Tak, zgadza się. W numerze silnika po * jest oznaczenie typu silnika np. modele 105 miały xxxxxxx*105 jeśli za oznaczeniem silnika jest jeszcze "8" to silnik jest przystosowany tylko pod bezołowiową.
Jałowiecki - dział 13 strona 386. Ja miałem bez 8 i śmigał aż miło
Jałowiecki - dział 13 strona 386. Ja miałem bez 8 i śmigał aż miło

- Załoga Tarpaniątka
-
- Wylogowany
- Moderator
-
Mniej
Więcej
- Oklaski: 48
- Otrzymane podziękowania: 169
2012/05/13 17:22 - 2012/05/13 17:23 #7666
przez Załoga Tarpaniątka
"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."
Załoga Tarpaniątka odpowiedział w temacie: Odp: Koniec benzynowych złombowozów... ?
Od biedy możesz wzbogacić mieszankę, obniżysz wtedy temperaturę spalin i gniazda nie dostają tak w dupę choć to sposób bardziej doraźny.
"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."
Ostatnio zmieniany: 2012/05/13 17:23 przez Załoga Tarpaniątka.
- Zastav Sie A Postav Sie
-
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 6
2012/05/21 19:13 #7732
przez Zastav Sie A Postav Sie
Zastav Sie A Postav Sie odpowiedział w temacie: Odp: Koniec benzynowych złombowozów... ?
Zastava tylko na zwyklej noPb jezdzila i glowica jest bardzo ladna od spodu:)
- Załoga Tarpaniątka
-
- Wylogowany
- Moderator
-
Mniej
Więcej
- Oklaski: 48
- Otrzymane podziękowania: 169
2012/05/22 21:27 #7753
przez Załoga Tarpaniątka
Załoga Tarpaniątka odpowiedział w temacie: Odp: Koniec benzynowych złombowozów... ?
tu bardziej chodzi o gniazda zaworowe jak i same zawory

- Zastav Sie A Postav Sie
-
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 6
2012/06/09 07:10 #7870
przez Zastav Sie A Postav Sie
Wiem. Są one od spodu głowicy:)
Zastav Sie A Postav Sie odpowiedział w temacie: Odp: Koniec benzynowych złombowozów... ?
Załoga Tarpaniątka napisał: tu bardziej chodzi o gniazda zaworowe jak i same zawory
Wiem. Są one od spodu głowicy:)