- Otrzymane podziękowania: 0
Tu możecie dyskutować na temat tegorocznego wyjazdu, podzielić się doświadczeniami z ostatnich edycji i obgadać wiele innych tematów!
Potwierdzenie wpłaty na Fundację dla darczyńcy
- Północ Plus Południe
-
Autor
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
Mniej
Więcej
2012/08/23 22:35 #8769
przez Północ Plus Południe
Tu jest ZŁOMBOL tu się krew do baku wlewa!
www.pepluspe.blogspot.com regularnie aktualizowany blog z przygotowań do rajdu
Północ Plus Południe stworzył temat: Potwierdzenie wpłaty na Fundację dla darczyńcy
Jeden z darczyńców spytał mnie jaki dokument dostanie od Fundacji J.Ziętka po tym jak wpłaci pieniądze. Czy to będzie jakiś PIT czy coś innego.
Firma musi mieć udokumentowane wydatki i w zamian za wpłatę potrzebuje dostać coś co jest odpowiednikiem faktury rachunku. Coś co pozwoli księgowej zatwierdzić wypłatę srodków z konta.
Jak to załatwiają wasi darczyńcy?
Firma musi mieć udokumentowane wydatki i w zamian za wpłatę potrzebuje dostać coś co jest odpowiednikiem faktury rachunku. Coś co pozwoli księgowej zatwierdzić wypłatę srodków z konta.
Jak to załatwiają wasi darczyńcy?
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Greypol
-
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
Mniej
Więcej
- Oklaski: 18
- Otrzymane podziękowania: 28
2012/08/23 23:55 - 2012/08/23 23:55 #8772
przez Greypol
cwikas
Greypol odpowiedział w temacie: Odp: Potwierdzenie wpłaty na Fundację dla darczyńcy
Osobiście uważam (choć mogę się mylić bo nie jestem księgowym
), że jeśli firma chce zrobić darowiznę to poprostu robi stosowny przelew z opisem tytułu płatności i to wszystko. Księgowej to powinno wystarczyć do rozliczenia wypływu środków. F-ra lub rachunek jest potwierdzeniem za wykonaną usługę lub określony zakup a darowizna do tej kategorii się nie zalicza. Trzeci rok zbieram kase dla dzieciaków i póki co nie zdarzyło mi się, aby firma oczekiwała jakiegoś potwierdzenia ode mnie lub od fundacji.
Pozdro

Pozdro
cwikas
Ostatnio zmieniany: 2012/08/23 23:55 przez Greypol.
- PREVENT
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- FSO Pomorze
2012/08/24 04:56 #8775
przez PREVENT
PREVENT odpowiedział w temacie: Odp: Potwierdzenie wpłaty na Fundację dla darczyńcy
Zgadza się, potwierdzenie przelewu powinno wystarczyć.
- Miętolot
-
- Wylogowany
- Senior forum
-
Mniej
Więcej
- Oklaski: 2
- Otrzymane podziękowania: 1
2012/08/24 06:09 #8779
przez Miętolot
Miętolot odpowiedział w temacie: Odp: Potwierdzenie wpłaty na Fundację dla darczyńcy
Temat przewałkowałem z moimi darczyńcami ;] Dzwoniłem i do fundacji i do księgowości!
Przelew w 100% wystarcza aby udokumentować i rozliczyć odpowiednio darowizne! Wystarczy aby w tytule przelewu dopisać Darowizna!
Jeśli księgowość firma nadal się upiera, że coś jeszcze potrzebuje to beszczelnie kłamie / nie chce jej sprawdzić / nie zna się na przepisach, wybierz Sobie odpowiedź.
Fundacja natomiast wychodzi na przeciw takim ludziom, może wystawić umowę darowizny, ale za tym to już musisz się kontaktować bezpośrednio z fundacją na stronie: www.naszslask.org/ jest numer telefonu / e-mail
Przelew w 100% wystarcza aby udokumentować i rozliczyć odpowiednio darowizne! Wystarczy aby w tytule przelewu dopisać Darowizna!
Jeśli księgowość firma nadal się upiera, że coś jeszcze potrzebuje to beszczelnie kłamie / nie chce jej sprawdzić / nie zna się na przepisach, wybierz Sobie odpowiedź.
Fundacja natomiast wychodzi na przeciw takim ludziom, może wystawić umowę darowizny, ale za tym to już musisz się kontaktować bezpośrednio z fundacją na stronie: www.naszslask.org/ jest numer telefonu / e-mail
- Północ Plus Południe
-
Autor
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
2012/08/24 07:20 #8783
przez Północ Plus Południe
Północ Plus Południe odpowiedział w temacie: Odp: Potwierdzenie wpłaty na Fundację dla darczyńcy
Dzięki za odpowiedź.
Trochę mocne słowa pod adresem mojego darczyńcy rzucacie. Bez potrzeby.
Firma po prostu jest bardzo mała i jeszcze nigdy nie spotkali się z darowizną z konta firmowego. Skoro oferuj mi wpłatę na fundację, spytali co z tym dalej zrobić bo księgowa też nie miałą dotychczas doświadczenia z darowiznami.
Oczywiscie mogli kazać księgowej sprawdzić w przepisach ale to mój interes żeby to wyjaśnić i "dobić targu".
Dzięki za pomoc, jak dla mnie temat wyjaśniony.
Trochę mocne słowa pod adresem mojego darczyńcy rzucacie. Bez potrzeby.
Firma po prostu jest bardzo mała i jeszcze nigdy nie spotkali się z darowizną z konta firmowego. Skoro oferuj mi wpłatę na fundację, spytali co z tym dalej zrobić bo księgowa też nie miałą dotychczas doświadczenia z darowiznami.
Oczywiscie mogli kazać księgowej sprawdzić w przepisach ale to mój interes żeby to wyjaśnić i "dobić targu".
Dzięki za pomoc, jak dla mnie temat wyjaśniony.
- Miętolot
-
- Wylogowany
- Senior forum
-
Mniej
Więcej
- Oklaski: 2
- Otrzymane podziękowania: 1
2012/08/24 09:32 #8788
przez Miętolot
Miętolot odpowiedział w temacie: Re: Potwierdzenie wpłaty na Fundację dla darczyńcy
sorry za ostre słowa ;]
Ale moi darczyńcy z tym tematem mnie do białej gorączki doprowadzali, bo chceieli na to konieczie FAKTURE VAT! ;]
Ale moi darczyńcy z tym tematem mnie do białej gorączki doprowadzali, bo chceieli na to konieczie FAKTURE VAT! ;]
- Krokodyl Team
-
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
Mniej
Więcej
- Oklaski: 4
- Otrzymane podziękowania: 17
2012/08/24 12:25 - 2012/08/24 12:25 #8795
przez Krokodyl Team
Krokodyl Team odpowiedział w temacie: Odp: Potwierdzenie wpłaty na Fundację dla darczyńcy
Ciężko mówić o fakturze VAT na darowiznę
w ogóle o jakimkolwiek dokumencie handlowym ciężko tutaj mówić
Bo czy ktoś na tym zarabia? Darowizna nie jest ani towarem, ani usługą 
Firmy mogą chcieć sobie odliczyć darowiznę od podatku. I stąd chęć zdobycia dokumentu potwierdzającego darowiznę.
Do tego w większości przypadków wystarcza potwierdzenie wykonania przelewu i podkładka (list zapraszający do wzięcia udziału w akcji charytatywnej), którą zostawiamy Darczyńcy.
Spośród naszej puli Darczyńców tylko jedna firma poprosiła mnie o przygotowanie umowy darowizny (bo takie były wymogi księgowości). W związku z czym przygotowałam taką umowę razem z Fundacją. Bezboleśnie. Kilka telefonów, e-maili i załatwiłam wszystko co było konieczne.
Nie ma jednego przepisu. Ponieważ rozwiązanie zależy (z tego co mi wiadomo) od typu prowadzonej działalności. Taką wiedzę powinien mieć konkretny księgowy/księgowa mający/mająca pod opieką konkretną firmę.

Firmy mogą chcieć sobie odliczyć darowiznę od podatku. I stąd chęć zdobycia dokumentu potwierdzającego darowiznę.
Do tego w większości przypadków wystarcza potwierdzenie wykonania przelewu i podkładka (list zapraszający do wzięcia udziału w akcji charytatywnej), którą zostawiamy Darczyńcy.
Spośród naszej puli Darczyńców tylko jedna firma poprosiła mnie o przygotowanie umowy darowizny (bo takie były wymogi księgowości). W związku z czym przygotowałam taką umowę razem z Fundacją. Bezboleśnie. Kilka telefonów, e-maili i załatwiłam wszystko co było konieczne.
Nie ma jednego przepisu. Ponieważ rozwiązanie zależy (z tego co mi wiadomo) od typu prowadzonej działalności. Taką wiedzę powinien mieć konkretny księgowy/księgowa mający/mająca pod opieką konkretną firmę.
Ostatnio zmieniany: 2012/08/24 12:25 przez Krokodyl Team.