× Tu możecie dyskutować na temat tegorocznego wyjazdu, podzielić się doświadczeniami z ostatnich edycji i obgadać wiele innych tematów!

Potwierdzenie wpłaty na Fundację dla darczyńcy

Więcej
2012/08/23 22:35 #8769 przez Północ Plus Południe

Północ Plus Południe stworzył temat: Potwierdzenie wpłaty na Fundację dla darczyńcy

Jeden z darczyńców spytał mnie jaki dokument dostanie od Fundacji J.Ziętka po tym jak wpłaci pieniądze. Czy to będzie jakiś PIT czy coś innego.

Firma musi mieć udokumentowane wydatki i w zamian za wpłatę potrzebuje dostać coś co jest odpowiednikiem faktury rachunku. Coś co pozwoli księgowej zatwierdzić wypłatę srodków z konta.

Jak to załatwiają wasi darczyńcy?

Tu jest ZŁOMBOL tu się krew do baku wlewa!
www.pepluspe.blogspot.com regularnie aktualizowany blog z przygotowań do rajdu

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2012/08/23 23:55 - 2012/08/23 23:55 #8772 przez Greypol

Greypol odpowiedział w temacie: Odp: Potwierdzenie wpłaty na Fundację dla darczyńcy

Osobiście uważam (choć mogę się mylić bo nie jestem księgowym :P ), że jeśli firma chce zrobić darowiznę to poprostu robi stosowny przelew z opisem tytułu płatności i to wszystko. Księgowej to powinno wystarczyć do rozliczenia wypływu środków. F-ra lub rachunek jest potwierdzeniem za wykonaną usługę lub określony zakup a darowizna do tej kategorii się nie zalicza. Trzeci rok zbieram kase dla dzieciaków i póki co nie zdarzyło mi się, aby firma oczekiwała jakiegoś potwierdzenia ode mnie lub od fundacji.
Pozdro

cwikas
Ostatnio zmieniany: 2012/08/23 23:55 przez Greypol.

Więcej
2012/08/24 04:56 #8775 przez PREVENT

PREVENT odpowiedział w temacie: Odp: Potwierdzenie wpłaty na Fundację dla darczyńcy

Zgadza się, potwierdzenie przelewu powinno wystarczyć.

Więcej
2012/08/24 06:09 #8779 przez Miętolot

Miętolot odpowiedział w temacie: Odp: Potwierdzenie wpłaty na Fundację dla darczyńcy

Temat przewałkowałem z moimi darczyńcami ;] Dzwoniłem i do fundacji i do księgowości!

Przelew w 100% wystarcza aby udokumentować i rozliczyć odpowiednio darowizne! Wystarczy aby w tytule przelewu dopisać Darowizna!

Jeśli księgowość firma nadal się upiera, że coś jeszcze potrzebuje to beszczelnie kłamie / nie chce jej sprawdzić / nie zna się na przepisach, wybierz Sobie odpowiedź.

Fundacja natomiast wychodzi na przeciw takim ludziom, może wystawić umowę darowizny, ale za tym to już musisz się kontaktować bezpośrednio z fundacją na stronie: www.naszslask.org/ jest numer telefonu / e-mail

Więcej
2012/08/24 07:20 #8783 przez Północ Plus Południe

Północ Plus Południe odpowiedział w temacie: Odp: Potwierdzenie wpłaty na Fundację dla darczyńcy

Dzięki za odpowiedź.

Trochę mocne słowa pod adresem mojego darczyńcy rzucacie. Bez potrzeby.

Firma po prostu jest bardzo mała i jeszcze nigdy nie spotkali się z darowizną z konta firmowego. Skoro oferuj mi wpłatę na fundację, spytali co z tym dalej zrobić bo księgowa też nie miałą dotychczas doświadczenia z darowiznami.

Oczywiscie mogli kazać księgowej sprawdzić w przepisach ale to mój interes żeby to wyjaśnić i "dobić targu".

Dzięki za pomoc, jak dla mnie temat wyjaśniony.

Tu jest ZŁOMBOL tu się krew do baku wlewa!
www.pepluspe.blogspot.com regularnie aktualizowany blog z przygotowań do rajdu

Więcej
2012/08/24 09:32 #8788 przez Miętolot

Miętolot odpowiedział w temacie: Re: Potwierdzenie wpłaty na Fundację dla darczyńcy

sorry za ostre słowa ;]

Ale moi darczyńcy z tym tematem mnie do białej gorączki doprowadzali, bo chceieli na to konieczie FAKTURE VAT! ;]

Więcej
2012/08/24 12:25 - 2012/08/24 12:25 #8795 przez Krokodyl Team

Krokodyl Team odpowiedział w temacie: Odp: Potwierdzenie wpłaty na Fundację dla darczyńcy

Ciężko mówić o fakturze VAT na darowiznę :-) w ogóle o jakimkolwiek dokumencie handlowym ciężko tutaj mówić :-) Bo czy ktoś na tym zarabia? Darowizna nie jest ani towarem, ani usługą :-)

Firmy mogą chcieć sobie odliczyć darowiznę od podatku. I stąd chęć zdobycia dokumentu potwierdzającego darowiznę.
Do tego w większości przypadków wystarcza potwierdzenie wykonania przelewu i podkładka (list zapraszający do wzięcia udziału w akcji charytatywnej), którą zostawiamy Darczyńcy.

Spośród naszej puli Darczyńców tylko jedna firma poprosiła mnie o przygotowanie umowy darowizny (bo takie były wymogi księgowości). W związku z czym przygotowałam taką umowę razem z Fundacją. Bezboleśnie. Kilka telefonów, e-maili i załatwiłam wszystko co było konieczne.

Nie ma jednego przepisu. Ponieważ rozwiązanie zależy (z tego co mi wiadomo) od typu prowadzonej działalności. Taką wiedzę powinien mieć konkretny księgowy/księgowa mający/mająca pod opieką konkretną firmę.
Ostatnio zmieniany: 2012/08/24 12:25 przez Krokodyl Team.

zlombol akcja 001
zlombol akcja 002
zlombol akcja 003
zlombol akcja 004
zlombol akcja 005
zlombol akcja 006
zlombol akcja 007
zlombol akcja 008