- Oklaski: 3
- Otrzymane podziękowania: 9
Złombol 2013
Ile jakiej waluty? Płatności kartą?
- FurrariF50
-
Autor
- Wylogowany
- Ekspert
-
Mniej
Więcej
2013/07/19 23:12 #13042
przez FurrariF50
FurrariF50 stworzył temat: Ile jakiej waluty? Płatności kartą?
Jak w temacie. Jak planujecie zamieniać zł? My myślimy 90% kasy wymienić na Euro. Wracamy przez Szwecję więc będzie potrzebne trochę koron. Jeśli ktoś ma doświadczenie w podrózowaniu przez Szwecję to proszę o info czy np na stacjach paliw idzie płacić w Euro? Ewentualnie jaki bank polecacie, żeby bez dużych kosztów szło płacic kartą? jaki operator kart? Proszę o podpowiedzi:)
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Kozik
-
- Wylogowany
- Świeżak
-
Mniej
Więcej
- Oklaski: 1
- Otrzymane podziękowania: 2
2013/07/20 21:28 #13058
przez Kozik
Kozik odpowiedział w temacie: Ile jakiej waluty? Płatności kartą?
Przejechałem całą Szwecje w czerwcu tego roku bez ani jednej korony w kieszeni. Stacje w Szwecji sa w 90 % bezobsługowe gdzie płacisz kartą w pozostałych 10% możesz płacić euro , reszte wydają w koronach , ja osobiście płaciłem kartą Maestro z Pekao SA, nie było kosztów dodatkowych, oczywiście prócz kosztów przeliczenia waluty po kursie banku z dnia transakcji. To samo sie ma do płacenia za noclegi kempingi czy w sklepach.
- DOHC
-
- Wylogowany
- Użytkownik jest zablokowany
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 3
2013/07/25 00:07 #13163
przez DOHC
DOHC odpowiedział w temacie: Ile jakiej waluty? Płatności kartą?
Znam przypadki zepsutej karty kredytowej na wyjeździe (po prostu przestała działać).
Gotówka musi być lub przynajmniej druga karta w innym miejscu a najlepiej od innej osoby z za załogi.
Nie chciał bym stać za kołem podbiegunowym bez kasy na paliwo....i żarcie
Gotówka musi być lub przynajmniej druga karta w innym miejscu a najlepiej od innej osoby z za załogi.
Nie chciał bym stać za kołem podbiegunowym bez kasy na paliwo....i żarcie
- Troli - BUS
-
- Wylogowany
- Świeżak
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 2
2013/07/25 06:23 #13166
przez Troli - BUS
Troli - BUS odpowiedział w temacie: Ile jakiej waluty? Płatności kartą?
Ja mam konto walutowe w Alior Sync. Wypłaty z bankomatów oraz płatności bez opłat. W Finlandi często się zdarza, że karty po prostu nie chcą zadziałać. Dobrze mieć dwie, każdą z innego banku. Z płatnościami w Euro w szwecji cięzko. Mają te swoje korony.
Osobiście polecam po prostu zabranie 2 kart płatniczych. Jest 21 wiek, gotówki zabrać na wszelki wypadek tylko.
Osobiście polecam po prostu zabranie 2 kart płatniczych. Jest 21 wiek, gotówki zabrać na wszelki wypadek tylko.