× Złombol 2013

Ile jakiej waluty? Płatności kartą?

Więcej
2013/07/19 23:12 #13042 przez FurrariF50

FurrariF50 stworzył temat: Ile jakiej waluty? Płatności kartą?

Jak w temacie. Jak planujecie zamieniać zł? My myślimy 90% kasy wymienić na Euro. Wracamy przez Szwecję więc będzie potrzebne trochę koron. Jeśli ktoś ma doświadczenie w podrózowaniu przez Szwecję to proszę o info czy np na stacjach paliw idzie płacić w Euro? Ewentualnie jaki bank polecacie, żeby bez dużych kosztów szło płacic kartą? jaki operator kart? Proszę o podpowiedzi:)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2013/07/20 21:28 #13058 przez Kozik

Kozik odpowiedział w temacie: Ile jakiej waluty? Płatności kartą?

Przejechałem całą Szwecje w czerwcu tego roku bez ani jednej korony w kieszeni. Stacje w Szwecji sa w 90 % bezobsługowe gdzie płacisz kartą w pozostałych 10% możesz płacić euro , reszte wydają w koronach , ja osobiście płaciłem kartą Maestro z Pekao SA, nie było kosztów dodatkowych, oczywiście prócz kosztów przeliczenia waluty po kursie banku z dnia transakcji. To samo sie ma do płacenia za noclegi kempingi czy w sklepach.

Więcej
2013/07/25 00:07 #13163 przez DOHC

DOHC odpowiedział w temacie: Ile jakiej waluty? Płatności kartą?

Znam przypadki zepsutej karty kredytowej na wyjeździe (po prostu przestała działać).
Gotówka musi być lub przynajmniej druga karta w innym miejscu a najlepiej od innej osoby z za załogi.

Nie chciał bym stać za kołem podbiegunowym bez kasy na paliwo....i żarcie

Więcej
2013/07/25 06:23 #13166 przez Troli - BUS

Troli - BUS odpowiedział w temacie: Ile jakiej waluty? Płatności kartą?

Ja mam konto walutowe w Alior Sync. Wypłaty z bankomatów oraz płatności bez opłat. W Finlandi często się zdarza, że karty po prostu nie chcą zadziałać. Dobrze mieć dwie, każdą z innego banku. Z płatnościami w Euro w szwecji cięzko. Mają te swoje korony.
Osobiście polecam po prostu zabranie 2 kart płatniczych. Jest 21 wiek, gotówki zabrać na wszelki wypadek tylko.

zlombol akcja 001
zlombol akcja 002
zlombol akcja 003
zlombol akcja 004
zlombol akcja 005
zlombol akcja 006
zlombol akcja 007
zlombol akcja 008