- Otrzymane podziękowania: 0
Złombol 2014
pomożecie przygotować borewicza?
- jeszcze nie mamy nazwy teamu
-
Autor
- Wylogowany
- Świeżak
-
Mniej
Więcej
2014/01/03 15:06 #14927
przez jeszcze nie mamy nazwy teamu
jeszcze nie mamy nazwy teamu stworzył temat: pomożecie przygotować borewicza?
Witajcie Panie i Panowie, szykujemy się do naszego pierwszego złombola, już nie możemy się doczekać, aż do Was dołączymy... Pojedziemy pięknym borewiczem i zastanawiam się co należałoby przy nim zrobić i jakie części wziąć ze sobą. Nie znalazłem takiego poradnika, może coś podpowiecie?
Czy trzeba robić remont silnika niezależnie od jego stanu, czy jak trzyma jako tako kompresje, chodzi dobrze i nie dymi to wystarczy zrobić przegląd, wyregulować zawory, powymieniać płyny i filtry? Czy brać ze sobą druga głowicę i rozrząd? może na wszelki wypadek też panewki i pierścienie?
Co z łożyskami? Wszystkie do wymiany przed, czy tylko wziąć ze sobą? Jak z układem przeniesienia napędu? sprzęgło, most, krzyżaki, przeguby? wymienić przed, czy zabrać ze sobą?
Chętnie bym wysłuchał opinii osób, które mają już jakieś doświadczenie złombolowe.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Do zobaczenia na trasie
Czy trzeba robić remont silnika niezależnie od jego stanu, czy jak trzyma jako tako kompresje, chodzi dobrze i nie dymi to wystarczy zrobić przegląd, wyregulować zawory, powymieniać płyny i filtry? Czy brać ze sobą druga głowicę i rozrząd? może na wszelki wypadek też panewki i pierścienie?
Co z łożyskami? Wszystkie do wymiany przed, czy tylko wziąć ze sobą? Jak z układem przeniesienia napędu? sprzęgło, most, krzyżaki, przeguby? wymienić przed, czy zabrać ze sobą?
Chętnie bym wysłuchał opinii osób, które mają już jakieś doświadczenie złombolowe.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Do zobaczenia na trasie

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- autOszołomy
-
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
Mniej
Więcej
- Oklaski: 6
- Otrzymane podziękowania: 9
2014/01/03 16:10 - 2014/01/03 16:20 #14930
przez autOszołomy
4xZłombol 2xPolonez i 2xŻuk
www.facebook.com/autOszolomy/
autOszołomy odpowiedział w temacie: pomożecie przygotować borewicza?
Co do łożysk w kołach to na złombolu leciały sami pomagaliśmy wymienić dwa
My mamy caro ale np nowe łożysko oporowe przed złombolem po 10 tyś jest do wymiany a np krzyżaki podporę to lepiej chyba wymienić myśmy nie wymienili ale teraz to już trzeba

Ostatnio zmieniany: 2014/01/03 16:20 przez autOszołomy.
- Chłopcy z PRL
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
Mniej
Więcej
- Oklaski: 8
- Otrzymane podziękowania: 91
2014/01/03 18:27 - 2014/01/03 18:30 #14940
przez Chłopcy z PRL
Polonez nie gubi oleju. On znaczy swoje terytorium.
Chłopcy z PRL odpowiedział w temacie: pomożecie przygotować borewicza?
W zasadzie jak poszperacie w archiwum to znajdziecie wszystko na temat, bo było nieraz wałkowane.
Ja w moim nie wymieniłem ani jednego łożyska, nie wymieniłem ani jednego elementu zawieszenia. Dałem wszystkie przewody hamulcowe nowe (stare się sypały na potęgę)plus tarcze i klocki z regeneracją zacisków włącznie i wymieniłem elementy układu zapłonowego z elektronika na tradycyjny z przerywaczem (elektronik pojeździł 5 dni po zakupie i fura stanęła - to przyspieszyło moją decyzję). Zrobiłem też uszczelkę pod głowicą z planowaniem bo zagazowany był więc na wszelki wypadek. Jak silnik nie stuka, nie kopci i nie dymi to nie róbcie kapitalki tylko dajcie nowy rozrząd plus regulacja, ewentualnie uszczelka głowicy.W każdym aucie będzie trochę inny zakres prac bo różne stany rozkładu są. Musicie przejrzeć auto i zdecydować co będziecie robić. Ja miałem dogorywający most ale i tak Grecję zrobił. Aczkolwiek obecnie zdechł pod nowym silnikiem i teraz jeżdzę na moście z DF-a. Przed samym złombolem miałem troche jaj z elektryką. Alternator i rozrusznik warto przejrzeć. No i oleje we wszystkim. Każdy z nas da wam niestety trochę inne rady, bo nie ma tak, że u wszystkich sypie się to samo. Mój żarł olej. Litr na tysiąc. Ale objechał bez problemu a w ten silnik nie chciałem już więcej inwestować.
Ja w moim nie wymieniłem ani jednego łożyska, nie wymieniłem ani jednego elementu zawieszenia. Dałem wszystkie przewody hamulcowe nowe (stare się sypały na potęgę)plus tarcze i klocki z regeneracją zacisków włącznie i wymieniłem elementy układu zapłonowego z elektronika na tradycyjny z przerywaczem (elektronik pojeździł 5 dni po zakupie i fura stanęła - to przyspieszyło moją decyzję). Zrobiłem też uszczelkę pod głowicą z planowaniem bo zagazowany był więc na wszelki wypadek. Jak silnik nie stuka, nie kopci i nie dymi to nie róbcie kapitalki tylko dajcie nowy rozrząd plus regulacja, ewentualnie uszczelka głowicy.W każdym aucie będzie trochę inny zakres prac bo różne stany rozkładu są. Musicie przejrzeć auto i zdecydować co będziecie robić. Ja miałem dogorywający most ale i tak Grecję zrobił. Aczkolwiek obecnie zdechł pod nowym silnikiem i teraz jeżdzę na moście z DF-a. Przed samym złombolem miałem troche jaj z elektryką. Alternator i rozrusznik warto przejrzeć. No i oleje we wszystkim. Każdy z nas da wam niestety trochę inne rady, bo nie ma tak, że u wszystkich sypie się to samo. Mój żarł olej. Litr na tysiąc. Ale objechał bez problemu a w ten silnik nie chciałem już więcej inwestować.
Polonez nie gubi oleju. On znaczy swoje terytorium.
Ostatnio zmieniany: 2014/01/03 18:30 przez Chłopcy z PRL.
- Bahama Yellow
-
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- DW 125 TU
2014/01/03 18:55 #14942
przez Bahama Yellow
Jest klimat ale nie ma klimatyzacji !!!
Bahama Yellow odpowiedział w temacie: pomożecie przygotować borewicza?
przeszukanie archiwum - PODSTAWA !!!
trudne pytania bez podstawowej wiedzy o stanie auta !
skąd jesteś ?
na ile potrafisz poradzić sobie z naprawą w trasie ?
można tak wyliczać prawie bez końca a i tak jak zabierzesz jakieś części to akurat zepsuje się to czego nie zabrałeś.
RADA: jak najwięcej sprawdź przed wyjazdem, zabierz to co może unieruchomić cię na drodze bez możliwości dalszej jazdy a czego nie można od ręki (np. alternator,) itp.
trudne pytania bez podstawowej wiedzy o stanie auta !
skąd jesteś ?
na ile potrafisz poradzić sobie z naprawą w trasie ?
można tak wyliczać prawie bez końca a i tak jak zabierzesz jakieś części to akurat zepsuje się to czego nie zabrałeś.
RADA: jak najwięcej sprawdź przed wyjazdem, zabierz to co może unieruchomić cię na drodze bez możliwości dalszej jazdy a czego nie można od ręki (np. alternator,) itp.
Jest klimat ale nie ma klimatyzacji !!!
Podziękowali: LIMBOWA najlepsza ulica w Gdyni
- Czerwony Team
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
Mniej
Więcej
- Oklaski: 22
- Otrzymane podziękowania: 85
2014/01/03 20:19 #14948
przez Czerwony Team
FSO Sekcja Śląsk
www.forum.sekcja-slask.pl/index.php
Blog załogi:
www.czerwonyteam.blogspot.com/
Czerwony Team odpowiedział w temacie: pomożecie przygotować borewicza?
Tak jak Koledzy piszą - przeszukać dział "technikalia" do tego jeździć autem minimum 3 - 4 miesiące na co dzień. Wymienić wszelkie płyny ustrojowe - oleje płyny, do tego sprawdzić alternator, może rozrusznik. Jeździć to podstawa. Napisz skąd jesteś to może ktoś na miejscu pomoże na żywo, coś podpowie. Pozdrawiam
FSO Sekcja Śląsk
Blog załogi:
- POGANIACZE BYDŁA
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
Mniej
Więcej
- Oklaski: 5
- Otrzymane podziękowania: 84
2014/01/03 20:51 #14951
przez POGANIACZE BYDŁA
Sikor
NIE JESTEM PREZESEM NICZEGO
POGANIACZE BYDŁA odpowiedział w temacie: pomożecie przygotować borewicza?
Znam ekipę (
), która twierdzi-jak działa to nie ruszać, po co zepsuć...
I w drogę...

sikor

I w drogę...

sikor
Sikor
NIE JESTEM PREZESEM NICZEGO
- PRUDENTER TEAM
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
Mniej
Więcej
- Oklaski: 7
- Otrzymane podziękowania: 26
2014/01/03 21:21 #14952
przez PRUDENTER TEAM
PRUDENTER TEAM odpowiedział w temacie: pomożecie przygotować borewicza?
..alternator można / trzeba zabrać na zapas więc nie ma sensu sprawdzać : )..
.. jeździć tak jak pisze Angi (Czerwony Team).. jak jeździ i nic się nie dzieje to na dwa , trzy tygodnie przed wyjazdem zmienić olej, rozrząd i tyle..
.. jeżeli coś jest lipnego to wyjdzie podczas kilkumiesięcznego testowania przed wyjazdem..
.. jak działa to nie ruszać ...
.. jeździć tak jak pisze Angi (Czerwony Team).. jak jeździ i nic się nie dzieje to na dwa , trzy tygodnie przed wyjazdem zmienić olej, rozrząd i tyle..
.. jeżeli coś jest lipnego to wyjdzie podczas kilkumiesięcznego testowania przed wyjazdem..
.. jak działa to nie ruszać ...
- autOszołomy
-
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
Mniej
Więcej
- Oklaski: 6
- Otrzymane podziękowania: 9
2014/01/03 22:37 #14960
przez autOszołomy
autOszołomy odpowiedział w temacie: pomożecie przygotować borewicza?
Mysmy akurat kape silnika musieli zrobić ale potem ponad 1000 kilometrów po śląsku a na 3 tygodnie przed pojechałem stestować nad morze i wróciłem tydzień przed złombolem i w mikołowie z 6 km od domu padł mi alternator
:D:D i tata mnie o 6 nad ranem cholował a więc tak jak piszą alternator musisz mieć rozrusznika bym nie brał 12 kilo a po co to zawsze można pociś a raczej nie sypią sie od razu tylko z czasem przerywają. Myśmy lożysk nie wymieniali np ale ja teraz wymieniam wszystkie w kołach koszt ze 120 zł a głowa spokojna
Tobie też polecam

- Czerwony Team
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
Mniej
Więcej
- Oklaski: 22
- Otrzymane podziękowania: 85
2014/01/04 09:12 #14976
przez Czerwony Team
FSO Sekcja Śląsk
Blog załogi:
Czerwony Team odpowiedział w temacie: pomożecie przygotować borewicza?
Oczywiście, że co sprawne to nie ruszać. W kwestii alternatora bardziej mi chodziło o to czy ładuje, czy nie piszczą łożyska i jaki jest stan paska.
FSO Sekcja Śląsk
Blog załogi:
- Polderari
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
Mniej
Więcej
- Oklaski: -62
- Otrzymane podziękowania: 99
2014/01/04 15:02 #14993
przez Polderari
Polderari odpowiedział w temacie: pomożecie przygotować borewicza?
Poza tym do poldka można zawsze założyć alternator z Alfy