- Oklaski: 3
- Otrzymane podziękowania: 47
Używanie rejestratora jazdy
- Drużyna Tłokowego Pierścienia
-
Autor
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- Trzy Złombole zero większych awarii
Drużyna Tłokowego Pierścienia stworzył temat: Używanie rejestratora jazdy
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Grzmiący Rydwan
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- 2 Złombole, 0 awarii
Grzmiący Rydwan odpowiedział w temacie: Używanie rejestratora jazdy

Grzmiący Rydwan, dowódca - Diesel
husariarally.eu/ - rajd do Gruzji - jeśli komuś mało wrażeń

-
Autor
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
Drużyna Tłokowego Pierścienia odpowiedział w temacie: Używanie rejestratora jazdy
- Grzmiący Rydwan
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- 2 Złombole, 0 awarii
"przepisy w innych krajach różnią się od tych obowiązujących w Polsce. Wystarczy wspomnieć, że w Austrii, Irlandii Północnej i Rumunii obowiązuje zakaz korzystania z CB radia. Natomiast w Bułgarii, Chorwacji, Hiszpanii, Macedonii, Serbii, Słowenii, Szwajcarii, Szwecji i Turcji wymagane jest specjalne zezwolenie. Jeszcze ostrzejsze przepisy dotyczą antyradarów. W Austrii, Belgii, Francji, Luksemburgu, Szwajcarii i Szwecji nie wolno nawet przewozić takich urządzeń. Kary za złamanie tego przepisu są bardzo wysokie, a w wyjątkowych sytuacjach grozi za to więzienie.
Kierowców podróżujących z rodzinami może niemiło zaskoczyć pewien hiszpański przepis. Otóż w tym kraju nie wolno używać w samochodzie przenośnych odtwarzaczy DVD i telewizorów. "
Czyli zapis o rejestratorach to fake - UE kombinuje jak je obowiązkowo wprowadzić. Zapewne twórca ploty miał na myśli kary za CB w Austrii.

-
Autor
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
Drużyna Tłokowego Pierścienia odpowiedział w temacie: Używanie rejestratora jazdy
Kara jak pisałem do 10 000 EUR /25 000 EUR za recydywe i każda nagrana osoba może nas sądzić o 20 000 EUR
Podobno z tego powodu w Austrii nie ma Street View.
- Semtox
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- Samozwańczy Statystyk (5x_Złombol)
Semtox odpowiedział w temacie: Używanie rejestratora jazdy

jedyną furtkę pod jaką można by to podpiąć to że jak zamontujesz sobie rejestrator, navi, choinkę zapachową, płytę CD i jeszcze powiesisz kule dyskotekową pod lusterkiem lub rejestrator centralnie no środku przed nosem kierowcy to ograniczasz sobie pole widzenia co może wpływać na bezpieczeństwo w ruchu drogowym
@Edit
Eeee.... no dobra jestem mocno zadziwiony... O ochronie prywatności nie pomyślałem ale idąc tą drogą nagrać filmiku z wakacyjnego wypadu i zwiedzania miasta też nie można? UPS zrobiłem zdjęcie w Wiedeńskim metrze

-
Autor
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
A tak odchodząc od tematu to czytałem ostatnio artykuł, że w Polsce tez nie jest tak kolorowo z wykorzystaniem tak nagranych filmików. Też mamy niejednoznaczne przepisy w tej materii.
- Semtox
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- Samozwańczy Statystyk (5x_Złombol)
Semtox odpowiedział w temacie: Używanie rejestratora jazdy
W związku z tym czy nagrywanie ulic z ludźmi i autami jest większą całością? myślę że tak choć z publikowaniem w necie był bym ostrożny zwłaszcza ujęć na których są tylko pojedyncze osoby.
Ale teraz przyszedł mi do głowy najprostszy test pod słońcem tam gdzie jest StreetView tam można korzystać z rejestratorów bo jeśli były by zakazy to wiadomo że od takiego giganta jak Google łatwo było by coś uzyskać i tu fakt nie ma StreetView w Austrii - stan na 23:16 06.07.2014
- ŻUKato
-
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- 5 Złomboli, 5 bezpiecznych powrotów
- Oklaski: 4
- Otrzymane podziękowania: 33
ŻUKato odpowiedział w temacie: Używanie rejestratora jazdy
Semtox napisał: Co do nagrywania i późniejszego wykorzystywania materiałów Video w naszym kraju - pamiętam ze Studiów przy okazji praw autorskich na informatyce przewija się to kilka razy - że w miejscach publicznych można filmować i publikować takie materiały np w gazecie/telewizji/sieci o ile nagrane osoby są częścią większej całości czyli nagranie plaży z morzem, piaskiem i rzecz jasna plażowiczami jest dozwolone ale nagranie pojedynczej plażowiczki niekoniecznie.
W związku z tym czy nagrywanie ulic z ludźmi i autami jest większą całością? myślę że tak choć z publikowaniem w necie był bym ostrożny zwłaszcza ujęć na których są tylko pojedyncze osoby.
Ale teraz przyszedł mi do głowy najprostszy test pod słońcem tam gdzie jest StreetView tam można korzystać z rejestratorów bo jeśli były by zakazy to wiadomo że od takiego giganta jak Google łatwo było by coś uzyskać i tu fakt nie ma StreetView w Austrii - stan na 23:16 06.07.2014
Wszystkie twarze i tablice rejestracyjne w google streetView są zamazane.
Idąc tym tropem powinieneś zrobić podobnie w swoich filmikach.
Nie popadajmy w skrajności

4 Złombole, 4 bezpieczne powroty
www.facebook.com/zukieta
- Grzmiący Rydwan
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- 2 Złombole, 0 awarii
Zaskoczyliście mnie z tą Austrią. Piękny przykład prawa bez sensu. Zamontowanie kamery w taki sposób aby nie było jej widać w aucie jest banalne. Ciekawe co zrobią jak UE nakaże montaż takich rejestratorów obligatoryjnie.
A sposób z Google Street View - znakomity.