× Złombol 2015

Przygotowania

Więcej
2015/03/17 21:20 #26916 przez MaciekZ

MaciekZ odpowiedział w temacie: Przygotowania

ŻUKato napisał: Sebek podciął narożnik belki, zaspawał, wyrównał i było dobrze.

Słuchaj... mam do Ciebie prośbę: czy mógłbyś przy okazji zrobić zdjęcie tego wycięcia belki, ciekawi mnie ile ją ściąłeś :)

Szare Wilki Team

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2015/03/18 21:55 #26946 przez Załoga Tarpaniątka

Załoga Tarpaniątka odpowiedział w temacie: Przygotowania

Ścięte jest niewiele, tyle żeby zacisk nie uderzał. Najsensowniejszym wyjściem wydaje się założenie przewodu oczkiem jak pisze Żukato. Ja mam też wychodzący przewód na wprost i u mnie się nic nie dzieje, ALE:

- mocno utwardzone zawieszenie
- skok koła góra-dół ograniczony do 6cm

I pewnie z tego powodu u mnie do tej pory nic się nie stało a już nie raz zawieszenie pracowało na dobiciu odboju.

Jak zrobiłem przeróbkę u Żukato, auto było testowane i nic się nie działo. Ale było testowane na pusto. Jak się okazało, był to błąd.

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

Więcej
2015/03/19 14:47 - 2015/03/19 15:00 #26950 przez MaciekZ

No ja mam zrobione tak:

-Przewód z oczkiem ,,CD 150 SKODA'' - tak było na pudełku. (45cm długości, gwint pasuje nie trzeba przerabiać końcówek na rurkach, oczko od strony zacisku pasuje)

-Zobaczę czy takie ścięcie belki wystarczy...
-wolałbym bardziej nie podcinać bo tam się opiera odbojnik max.skoku wahacza.

Szare Wilki Team
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 2015/03/19 15:00 przez MaciekZ.

Więcej
2015/03/25 20:33 #27094 przez Załoga Tarpaniątka

No jako że dzisiaj miałem pół dnia dla siebie, zabrałem się za robotę, bo czas leci a Złombol się zbliża...

Głowica po zdjęciu:

kibel nr.1 po otwarciu silnika:

Takie porównanie garnków:

I jeden, 100% pewny powód męczarni podczas zeszłorocznego Złombola, pęknięty cylinder... Moje przypuszczenia i niechęć do zrzucania głowicy na trasie okazały się trafne:

Pozostaje jeszcze otwarty temat pt " pęknięta głowica", bo na oko wstępnie nic nie udało mi się znaleźć, ale pójdzie na sprawdzenie ciśnieniowe. Żyć nie umierać, robota musi się rodzić bo za nudno by było :evil:

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

Więcej
2015/03/26 17:55 #27121 przez MaciekZ

Co ty masz za silnik że ma aż tyle zaworów? ;) :cheer: -chyba długo stał że taka korozja wlazła...

Szare Wilki Team

Więcej
2015/03/27 21:51 #27164 przez Załoga Tarpaniątka

Od już prawie 8 lat 16 zaworowiec Rovera, Przewinęły się 2 silniki 1400, jeden 1600 który katowałem bez opamiętania poza obrotomierz i to grubo. Skończył z wytartymi i przytopionymi tłokami i fioletowymi tulejami cylindrowymi, a ten to świeżo po kapie w zeszłym roku 1800. Stał krótko, ale przez pękniętą tuleję płyn dostał się do cylindra. Olać, dostanie nową tuleję znów, tłok na pomiar idzie, głowica do sprawdzenia i będzie dobrze ;)

Z nowości to wczoraj rozkręciłem do reszty silnik. Głowica gotowa do wysłania na pomiar szczelności, zostało oczyścić tłok przed wysłaniem na pomiar no i blok gotowy do powtórnego sprawdzenia osiowości wału i powierzchni przylegania uszczelki pod głowicę + sprawdzenia pod kątem mikropęknięć samego bloku ( w końcu aluminiowy). Za tydzień jak wrócę do kraju wszystko leci na warsztat i miejmy nadzieję że jak wrócę końcem kwietnia do kraju to będzie można poskładać wszystko do kupy.

Więcej
2015/03/31 12:52 #27247 przez 125p-ierników

125p-ierników odpowiedział w temacie: Przygotowania

ależ te k16 są gówniane.

Więcej
2015/03/31 22:02 #27262 przez Joker

Joker odpowiedział w temacie: Przygotowania

Witam,
u nas przygotowania zaczęliśmy od zakupu żuka. Teraz planujemy rozpocząć remont kapitalny andorii :)

Więcej
2015/04/02 20:27 #27288 przez Załoga Tarpaniątka

125p-ierników napisał: ależ te k16 są gówniane.

Nie chce mi się robić wywodu jak na pewnym innym forum, ale masz tą opinię w oparciu o wiedzę czerpaną z internetu, czy może coś więcej robiłeś z tymi silnikami ? ;)

Jeśli o mnie chodzi, to :

- przyszedł dwumas do Tarpana, ale tyko zrobiłem na szybko przymiarkę i kładłem się spać bo za 4 godzin zbierałem się na samolot
- Tłoki, blok, cylindry, głowica poszły na sprawdzenie, za dwa tygodnie odbiór i mam nadzieję że będę składał padliszcze ;)

Więcej
2015/04/05 23:22 #27332 przez Pisarz miłości

Pisarz miłości odpowiedział w temacie: Przygotowania

a co do przygotowań to w co muszę się zaopatrzyć przy regeneracji przedniego zawieszenia w żuku a07 jakie gumy o to chodzi

zlombol akcja 001
zlombol akcja 002
zlombol akcja 003
zlombol akcja 004
zlombol akcja 005
zlombol akcja 006
zlombol akcja 007
zlombol akcja 008