× Złombol 2015

Internet na Złombolu - Donosiciela dotyczy również

Więcej
2015/07/21 11:47 - 2015/07/21 11:59 #29137 przez Grzmiący Rydwan

Grzmiący Rydwan stworzył temat: Internet na Złombolu - Donosiciela dotyczy również

Coś jeszcze nikt nic nie napisał, a mamy pewne zmiany. Po pierwsze nadal nie ma zniesionego roamingu data w UE. Jeśli więc nie chcecie się cieżko zdziwić przy rachunkach - zalecam użycie kart prepaid do transmisji danych. Po drugie - niestety nadal nie ma tanio internetu komórkowego.

W zeszłym roku hitem była siec Lebara która za chyba 20 zł oferowała jakieś 100MB internetu. Niestety padła i wycofała się z PL.

Aktualnie cena za 1GB internetu w UE w roamingu od operatora polskiego kosztuje ok. 200 zł. W przypadku prepaid wychodzi nieco drożej, ale mamy pewność że nam nie przyjdzie wesoły rachunek.

Pobadałem rynek i mamy takie opcje:

- dokupienie pakietu do swojego abo, ale trzeba się upewnić że pakiet się sam zdeaktywuje po np. 30 dniach, oraz że po jego zużyciu - transmisja danych zostanie automatycznie zablokowana. Niektórzy zgrywusi stosują metodę że po skończeniu pakietu nalicza po prostu po cenach "normalnych"

- kupienie sim prepaid Data krajowej (wadą ceny) - w Play wychodzi 1 zł/1MB czyli 1GB kosztuje w zaokrągleniu 1000 zł (nie pomyliłem się w zerach) - tak, to się nazywa tak naprawdę kradzież w majestacie prawa.

- kupienie sim prepaid Data w innym kraju - niemiecka Mobilka ma pakiety roamingowe 100MB w UE za 4,99 eur, co daje 1GB za ok. 204 zł i jest to najlepsza oferta jaką znalazłem. Z tym że trzeba uważnie poczytać instrukcję doładowania i uruchomienia pakietów. UWAGA - w Niemczech też trzeba kupić pakiet FLAT 1GB za 9,90, bo inaczej naliczy opłaty 49 centów za 1MB. Tak więc potrzebujecie pakiet na niemcy i pakiety na UE. Opcjonalnie można net w Niemczech ubić, bo tylko przejeżdżamy przez nie kawałek, a korzystać z netu poza Niemcami na pakietach po 4,99 Eur. Karta na start ma 10Eur, co wystarcza na dwa pakiety.

Znalazłem ofertę na allegro - nie jestem związany ze sprzedawcą w żaden sposób, a jest on jedyny z tego co widzę. Tutaj macie szczegóły:
allegro.pl/tylko-tutaj-niemiecka-sim-mob...art-i5474905011.html

Opcjonalnie ich strona internetowa - mobilka.ch/index.php

Na koniec - aby danych na karcie wystarczyło na dłużej - zainstalujcie w telefonie z androidem aplikację Mobivol play.google.com/store/apps/details?id=com.netspark.firewall

Ma prostą konfigurację, w której każecie jej się uruchamiać przy restarcie systemu i zaznaczacie programy które mogą korzystać z DATA przez GSM. Dzięki temu tablet/telefon nie będą ciągnęły aktualizacji (a byle programik może ważyć 30MB), sprawdzały fejsbuczków itp.

Ot i wszystko;-)

Jakby ktoś miał inny pomysł - piszcie.

Grzmiący Rydwan, dowódca - Diesel

husariarally.eu/ - rajd do Gruzji - jeśli komuś mało wrażeń;-)
Ostatnio zmieniany: 2015/07/21 11:59 przez Grzmiący Rydwan.
Podziękowali: Szczaw Team

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2015/07/21 12:39 #29140 przez Załoga Tarpaniątka

Załoga Tarpaniątka odpowiedział w temacie: Internet na Złombolu - Donosiciela dotyczy również

Ja tam korzystam z hotspotów na stacjach benzynowych itp. Jest za free B)

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

Więcej
2015/07/21 13:35 #29145 przez PRUDENTER TEAM

PRUDENTER TEAM odpowiedział w temacie: Internet na Złombolu - Donosiciela dotyczy również

w play (na kartę) można wykupić pakiet roaming danych
100 mb - 29 zł
300 mb - 69 zł
500 mb - 99 zł
. nie sprawdzałem czy działa

Więcej
2015/07/21 13:44 #29146 przez NO NAME TEAM

NO NAME TEAM odpowiedział w temacie: Internet na Złombolu - Donosiciela dotyczy również

www.lycamobile.pl/sysimages/mediamanager/Home_April_2015_PL.pdf

Jak teraz jechałem na wakacje to całe Okęcie było w reklamach tej LycaMobile. Teraz nie miałem czasu dokładnie się w ta ofertę w czytać. Ale na pierwszy rzut oka wygląda ok, choć Lebara naprawdę w tamtym roku była bardzo dobra.

`14 LLoret + (nr. boczny 189)
`15 Passo del Stelvio + (nr. boczny24 )
`16 Palermo + (nr. boczny 16)
'17 Kraj Basków + (nr boczny 40)
'18 Chalkidiki + ( nr boczny 03)
'19 Irlandia + ( nr boczny 15)
’20 stay In Home
‘ 21 Burhaniye nr boczny 79
’22 Albania nr boczny 74

Więcej
2015/07/21 14:48 #29148 przez Soviet Princess

Soviet Princess odpowiedział w temacie: Internet na Złombolu - Donosiciela dotyczy również

Plus na kartę ma w roamingu tzw. Pakiet atlantycki. 100MB za 15 zł. Taniej chyba nie ma. Przetestowane na Słowacji parę dni temu, działa. Jedziemy z NaviExpertem, więc się przyda.
Szczegóły gdzieś tutaj. www.plus.pl/uslugi/roaming-w-plusie-mix-i-na-karte

WAZ 2106 - radziecka księżniczka tym razem dojedzie do mety:)
(chyba)
www.fb.me/SPRT2016

Więcej
2015/07/21 17:40 #29159 przez Grzmiący Rydwan

Grzmiący Rydwan odpowiedział w temacie: Internet na Złombolu - Donosiciela dotyczy również

Pakiet atlantycki wygląda zatem najtaniej - 150 zł za 1GB. Ktoś ma coś tańszego? ;-)

Więcej
2015/07/21 18:23 #29161 przez boys in green team

boys in green team odpowiedział w temacie: Internet na Złombolu - Donosiciela dotyczy również

Ja planuje w każdym kraju kupować starter z doladowaniem, ceny będą zapewne 5 lub 10e i będą jakieś pakiety wliczone

Więcej
2015/07/21 18:25 #29162 przez Grzmiący Rydwan

Grzmiący Rydwan odpowiedział w temacie: Internet na Złombolu - Donosiciela dotyczy również

Kupowanie w każdym kraju ma sens, jak masz budkę z kartami na wjeździe i zostajesz kilka dni. Przy przelocie to trochę bez sensu. Stad potrzeba czegoś stałego, za rozsądną kasę.

Więcej
2015/07/21 20:07 #29168 przez boys in green team

boys in green team odpowiedział w temacie: Internet na Złombolu - Donosiciela dotyczy również

no ale jak wolisz placic 150zl za 1gb to juz lepiej zaplacic ~200 i 1gb to miec w kazdym kraju, wiec lacznie okolo 5gb? mozesz sobie zrobic hotspot jezeli masz taka opcje w telefonie i uzyc tego na kilku laptopach... albo nawet w kilka teamow.

Więcej
2015/07/21 21:26 #29175 przez Grzmiący Rydwan

Bez urazy, ale czytasz co napisałem? Wiesz co się stanie jak udostępnisz net kilku sępom z fejsbuczkami, mailami, aktualizacjami? 10GB będzie mało.

A kupowanie w każdym przelotowym kraju jest bez sensu moim zdaniem. Kartę się kupuje jak masz zamiar spędzić kilka dni. Na Złombol mi wystarczy 200MB realnie, po obcięciu Mobiwol wszystkiego co zbędne.

zlombol akcja 001
zlombol akcja 002
zlombol akcja 003
zlombol akcja 004
zlombol akcja 005
zlombol akcja 006
zlombol akcja 007
zlombol akcja 008