- Otrzymane podziękowania: 0
Złombol 2015
Łączność radiowa - PMR-446 jako alternatywa dla CB
- Żukole
-
Autor
- Wylogowany
- Świeżak
-
Mniej
Więcej
2015/07/30 18:41 #29471
przez Żukole
Żukole stworzył temat: Łączność radiowa - PMR-446 jako alternatywa dla CB
Jak wszyscy wiemy (a kto nie wiedział, ten się dowie teraz) żeby sobie w drodze pogadać za darmo z innymi rajdowcami należy mieć CB-radio.
CB-Radio ma plusy:
Parę lat temu powstała alternatywa dla ludzi lubiących pogadać przez radio: PMR-446. PMR-y to takie małe, przenośne radyjka. Są tak samo legalne w całej Europie jak CB-radio, mają podobny zasięg i sposób działania, ale mają parę zalet:
Największa praktyczna różnica jest taka, że CB-radio jest przypięte do samochodu, a PMR można nosić ze sobą. Co ułatwia życie jak ktoś lubi pogadać z innego miejsca niż fotel obok kierowcy. Cała reszta jest porównywalna.
Jeżeli ktoś ma taki sprzęt a lubi pogadać w drodze (albo posłuchać), to polecam jako alternatywę dla CB-radio.
Dla systemu PMR w Polsce przyjmuje się, że kanałem wywoławczym jest kanał nr 3.
No, to ja proponuję tego kanału używać do wołania się na Złombolu, a PMR-ek używać jako przenośnej alternatywy dla CB-Radio. Ja w każdym razie będę na kanale 3 siedział.
Pa.
CB-Radio ma plusy:
- istnieje
- wszyscy o nim wiedzą
- jest legalne w Europie
- wymaga instalacji sporej anteny na zewnątrz samochodu
- lubi żreć trochę prądu
- nie da się go łatwo przenosić
- pracuje w paśmie 27Mhz, które ma nie najlepszą charakterystykę w warunkach drogowych
Parę lat temu powstała alternatywa dla ludzi lubiących pogadać przez radio: PMR-446. PMR-y to takie małe, przenośne radyjka. Są tak samo legalne w całej Europie jak CB-radio, mają podobny zasięg i sposób działania, ale mają parę zalet:
- są tańsze
- są lżejsze
- są przenośne
- żrą dużo mniej prądu
- mogą pracować z małą antenką
- mają lepszą jakość dźwięku
- mają system prywatnych kodów (żeby różni ludzie mogli gadać na jednym kanale, ale sobie nie przeszkadzali)
- pracują w paśmie 446Mhz, w którym fala dużo łatwiej się "przebija" przez przeszkody
- 8 kanałów zamiast 40
- 0.5 wat maksymalnej mocy zamiast 4 wat
- jest dużo mniej popularne niż CB-radio
Największa praktyczna różnica jest taka, że CB-radio jest przypięte do samochodu, a PMR można nosić ze sobą. Co ułatwia życie jak ktoś lubi pogadać z innego miejsca niż fotel obok kierowcy. Cała reszta jest porównywalna.
Jeżeli ktoś ma taki sprzęt a lubi pogadać w drodze (albo posłuchać), to polecam jako alternatywę dla CB-radio.
Dla systemu PMR w Polsce przyjmuje się, że kanałem wywoławczym jest kanał nr 3.
No, to ja proponuję tego kanału używać do wołania się na Złombolu, a PMR-ek używać jako przenośnej alternatywy dla CB-Radio. Ja w każdym razie będę na kanale 3 siedział.
Pa.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Dziadostwo
-
- Wylogowany
- Senior forum
-
Mniej
Więcej
- Oklaski: 6
- Otrzymane podziękowania: 13
2015/07/30 22:59 #29482
przez Dziadostwo
Warszawa 203 kombi
Wołga Gaz 24-02 kombi
Dziadostwo odpowiedział w temacie: Łączność radiowa - PMR-446 jako alternatywa dla CB
Ja też zabieram PMR-ki na złombol,jak by sę towarzystwo rozeszło to jest łączność bez potrzeby dzwonienia,czasem mają lepszy zasięg niż CB,moje w średniej zabudowie do 3km,teren otwarty do 10km,po między szczytami gór do 30km,jak by ktoś jeszcze się dołączył było by ciekawiej

Warszawa 203 kombi
Wołga Gaz 24-02 kombi
- Misio Żelki
-
- Wylogowany
- Ekspert
-
- Łukasz
Mniej
Więcej
- Oklaski: 6
- Otrzymane podziękowania: 3
2015/07/30 23:06 #29483
przez Misio Żelki
Misio Żelki odpowiedział w temacie: Łączność radiowa - PMR-446 jako alternatywa dla CB
mam 1 NAVCOMM + antena radiowa do auta i 2 PMrki mogę zabrać
- Grzmiący Rydwan
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- 2 Złombole, 0 awarii
2015/07/31 09:28 #29490
przez Grzmiący Rydwan
Grzmiący Rydwan, dowódca - Diesel
husariarally.eu/ - rajd do Gruzji - jeśli komuś mało wrażeń
Grzmiący Rydwan odpowiedział w temacie: Łączność radiowa - PMR-446 jako alternatywa dla CB
Zabieram swojego pięciowatowca;-) Ale prawdę mówiąc to nie widzę sensu przy dzisiejszych cenach połączeń komórkowych w rumuningu;-) Dźwigać dodatkowego klocka trochę bez sensu.
Grzmiący Rydwan, dowódca - Diesel
husariarally.eu/ - rajd do Gruzji - jeśli komuś mało wrażeń

- Skodzitsu
-
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
Mniej
Więcej
- Oklaski: 1
- Otrzymane podziękowania: 3
2015/07/31 10:13 #29491
przez Skodzitsu
www.facebook.com/skodzitsu
www.venioo.blogspot.com
Skoda Favorit
Skodzitsu odpowiedział w temacie: Łączność radiowa - PMR-446 jako alternatywa dla CB
i będziesz znał numery komórkowe wszystkich jadących z Tobą w kolumnie? albo na campingu żeby się zapytać "kto ma jeszcze chłodną flaszkę"?
ja tam sens widzę i jak zabieracie te cuda, to też sobie jakiś Baofeng ogarnę

www.facebook.com/skodzitsu
www.venioo.blogspot.com
Skoda Favorit
- Załoga Sputnika
-
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
Mniej
Więcej
- Oklaski: 2
- Otrzymane podziękowania: 5
2015/07/31 12:50 #29495
przez Załoga Sputnika
Załoga Sputnika odpowiedział w temacie: Łączność radiowa - PMR-446 jako alternatywa dla CB
Ja ze starego poczciwego presidenta nie zrezygnuje:)
Podziękowali: LIMBOWA najlepsza ulica w Gdyni
- PREVENT
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- FSO Pomorze
2015/07/31 16:21 #29500
przez PREVENT
PREVENT odpowiedział w temacie: Łączność radiowa - PMR-446 jako alternatywa dla CB
- Załoga Sputnika
-
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
Mniej
Więcej
- Oklaski: 2
- Otrzymane podziękowania: 5
2015/07/31 17:10 #29501
przez Załoga Sputnika
Załoga Sputnika odpowiedział w temacie: Łączność radiowa - PMR-446 jako alternatywa dla CB
- Żukole
-
Autor
- Wylogowany
- Świeżak
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
2015/08/01 16:07 #29519
przez Żukole
Żukole odpowiedział w temacie: Łączność radiowa - PMR-446 jako alternatywa dla CB
Hej, stara dobra Onwa! Miałem taką samą. Fajna była.
Wielka zaiste jest siła nostalgii, aż mi się normalnie zatęskniło jak zobaczyłem na zdjęciu.
Ale z drugiej strony co ci z nostalgii, kiedy ludzie sobie będą gadać w namiotach, na postojach, leżąc na trawce albo z tylnych siedzeń żuka, a ty będziesz siedział przykuty do samochodu z Onwą. W końcu z jakiegoś powodu używamy dziś wszyscy telefonów mobilnych a nie stacjonarnych. Z antenami co mają 5cm a nie pół metra.
Specjalnie kupować to może faktycznie nie ma co, ale nie przyda się na przyszłość taki upgrade? W końcu technologia nowsza o 40 lat. Ma swoje plusy. Tak se pomyślałem, że możliwość pogadania ze wszystkimi ze złombola, ile się chce, za darmo, nie tylko z samochodu i bez konieczności zapisywania 200 numerów telefonów, doda imprezie dodatkową kupę fajności.
Ja tam się zamierzam pointegrować i nie tylko z moją ekipą. W końcu jest nas ponad 1000. I wszyscy fajni ludzie, nie?
No, więc tak czy inaczej jak ktoś nie ma CB, to zapraszam na PMR. Kanał 3 (446,03125 MhZ). Wołać Martina.
Wielka zaiste jest siła nostalgii, aż mi się normalnie zatęskniło jak zobaczyłem na zdjęciu.
Ale z drugiej strony co ci z nostalgii, kiedy ludzie sobie będą gadać w namiotach, na postojach, leżąc na trawce albo z tylnych siedzeń żuka, a ty będziesz siedział przykuty do samochodu z Onwą. W końcu z jakiegoś powodu używamy dziś wszyscy telefonów mobilnych a nie stacjonarnych. Z antenami co mają 5cm a nie pół metra.
Specjalnie kupować to może faktycznie nie ma co, ale nie przyda się na przyszłość taki upgrade? W końcu technologia nowsza o 40 lat. Ma swoje plusy. Tak se pomyślałem, że możliwość pogadania ze wszystkimi ze złombola, ile się chce, za darmo, nie tylko z samochodu i bez konieczności zapisywania 200 numerów telefonów, doda imprezie dodatkową kupę fajności.
Ja tam się zamierzam pointegrować i nie tylko z moją ekipą. W końcu jest nas ponad 1000. I wszyscy fajni ludzie, nie?
No, więc tak czy inaczej jak ktoś nie ma CB, to zapraszam na PMR. Kanał 3 (446,03125 MhZ). Wołać Martina.
- Czeska Strzała
-
- Wylogowany
- Ekspert
-
Mniej
Więcej
- Oklaski: 3
- Otrzymane podziękowania: 22
2015/08/02 11:19 #29532
przez Czeska Strzała
Czeska Strzała odpowiedział w temacie: Łączność radiowa - PMR-446 jako alternatywa dla CB
wg doskonały pomysł
wydaje mi się największe zalety będą żeby korzystać z tego na kempingach, (aby, nie używać komórek)
natomiast w czasie jazdy raczej zwykłe CB....
wydaje mi się największe zalety będą żeby korzystać z tego na kempingach, (aby, nie używać komórek)
natomiast w czasie jazdy raczej zwykłe CB....