- Oklaski: 3
- Otrzymane podziękowania: 17
prawie jak u Hitchcock'a
- Babcia wŁadzia
-
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
Babcia wŁadzia odpowiedział w temacie: prawie jak u Hitchcock'a
Pegazy napisał: Masz rację, nawet w Polsce na drodze może Cię pijany rozjechać.
Ale.....
gdyby się coś działo - taka hipotetyczna sytuacja, to wolałbym być ratowany przez cywilizowane służby. Niestety przepływając morze śródziemne, dużo bardziej musisz liczyć na siebie i swoje umiejętności.
Nie mówimy to o zorganizowanych wczasach "all incl" w chronionych hotelach itp. Mówimy tu o poruszaniu się wśród tamtejszej ludności. Na 99 % jest to zdecydowanie pozytywna i fajna przygoda.
Ale mentalność tamtych ludzi jest dla Nas zdecydowanie trudna do pojęcia, nawet nie wiesz, czym możesz ich obrazić - czasami będzie to odkryte kolano, czasami odkryte włosy u kobiety. Niestety wpływy radykałów islamskich w tamtych krajach są coraz silniejsze, nie wiadomo co tam będzie za 6 miesięcy.
I naprawdę nie przekonasz mnie że poziom ryzyka w Afryce jest róny poziomowi ryzyka w Europie, albo tylko niewiele wyższy.
PS: I żebym nie był źle zrozumiany, wcale nie neguję wypraw do Afryki, nawet zazdroszczę wyprawy do Bamako (ale tak w pozytywnym sensie), tyle tylko, że obawy nad bezpieczeństwem mojej rodziny są silniejsze od chęci zwiedzania tych rejonów - przynajmniej w obecnych czasach i w obecnej sytuacji w tym rejonie.
Troszkę sprostuję apropo tego obrażania. Byliśmy z lubą 2 lata temu w Tunezji, nie wiem ile się zmieniło, ale o ile kraj ten nie stanął na głowie to nie ma się co lękać o obrażanie ich. Same tamtejsze dziewczyny chodzą ubrane w sposób jak najbardziej europejski. Nie wszystki, ale określiłbym proporcje na 60-70% kobiet ubranych "po cywilnemu". W zasadzie Tunezja to bardziej laicki kraj nie splamiony zbytnio ortodoksią islamską. Nie wiem jak to się zmieniło na przestrzeni tych 2 lat jednak tymbardziej w miejscowościach jak Tunis, Susa czy Hammamet nie ma się co bać o to co można odkryć a co nie. Oni żyja z turystyki i nikt na gołe kolana nie patrzy krzywo. Z poprawką, że było to 2 lata temu. Natomiast rozumiem obawy, sam mam takie co do Tunezji, jednak biorą się one raczej z informacji w mediach i póki co chodzi mi po głowie meta na Sycylii.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Oklaski: 3
- Otrzymane podziękowania: 6
najbliższy_taras_widokowy... odpowiedział w temacie: prawie jak u Hitchcock'a
Babcia wŁadzia napisał: Byliśmy z lubą 2 lata temu w Tunezji, nie wiem ile się zmieniło, ale o ile kraj ten nie stanął na głowie to nie ma się co lękać o obrażanie ich.
Oraz ciekawa mapka:www.gov.uk napisał: Terrorist attacks have increased in Tunisia since 2013.
assets.digital.cabinet-office.gov.uk/med...Advice_Ed6__WEB_.jpg
Osobiście myślałem, że dano sobie spokój z Afryką po tym jak Organizatorzy napisali: że ma być fajnie ale przede wszystkim bezpiecznie.
Ale 9 miesięcy to dużo czasu, sytuacja raczej się zmieni - oby na lepsze.
- Grzmiący Rydwan
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- 2 Złombole, 0 awarii
Grzmiący Rydwan odpowiedział w temacie: prawie jak u Hitchcock'a
grzmiacyrydwan.blogspot.de/2015/11/bb201...ecznie-w-bamako.html
Grzmiący Rydwan, dowódca - Diesel
husariarally.eu/ - rajd do Gruzji - jeśli komuś mało wrażeń

- Czarny Jastrząb
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- Oklaski: 14
- Otrzymane podziękowania: 55
Czarny Jastrząb odpowiedział w temacie: prawie jak u Hitchcock'a
Grzmiący Rydwan napisał: Nie zapominajcie szacując ryzyko o tym że pewne ryzyka zyskujecie przy takim wyjeździe, to pewne ryzyka znikają. Napisałem nawet o tym artykuł jak pytano mnie o to czy nie boję się jechać do Bamako. Link:
Tylko w BB będziecie mieli w wielu miejscach wojskowa eskortę i (każdy?) noclegi tez będą zabezpieczone. Złombol tego nie zapewni...
Każdy analizę wyjazdu musi zrobić sam na chwile obecna jest na to, moim zdaniem, za wczesnie...
czarnyjastrzab.blogspot.com/
Zostań przyjacielem Żuka

facebook.com/Zuk.Czarny.Jastrzab
- Grzmiący Rydwan
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- 2 Złombole, 0 awarii

- Chłopcy z PRL
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- Oklaski: 8
- Otrzymane podziękowania: 97
Chłopcy z PRL odpowiedział w temacie: prawie jak u Hitchcock'a
Polonez nie gubi oleju. On znaczy swoje terytorium.
- Czarny Jastrząb
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- Oklaski: 14
- Otrzymane podziękowania: 55
Czarny Jastrząb odpowiedział w temacie: prawie jak u Hitchcock'a
Grzmiący Rydwan napisał: W BB ochrona wojska jest tylko w jedną stronę. Potem wracamy sami...
Nie wiedziałem. W takim razie nie zapomnijcie zapakować do żuka dodatkowego wiadra ze szczęściem

czarnyjastrzab.blogspot.com/
Zostań przyjacielem Żuka

facebook.com/Zuk.Czarny.Jastrzab
- Grzmiący Rydwan
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- 2 Złombole, 0 awarii
Czarny Jastrząb napisał:
Grzmiący Rydwan napisał: W BB ochrona wojska jest tylko w jedną stronę. Potem wracamy sami...
Nie wiedziałem. W takim razie nie zapomnijcie zapakować do żuka dodatkowego wiadra ze szczęściem
Dzięki za troskę

- LIMBOWA najlepsza ulica w Gdyni
-
Autor
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- 6 Złomboli jako kapitan 40987km 6 udanych powrotów
- Oklaski: 41
- Otrzymane podziękowania: 146
LIMBOWA najlepsza ulica w Gdyni odpowiedział w temacie: prawie jak u Hitchcock'a
Grzmiący Rydwan napisał: Nie zapominajcie szacując ryzyko o tym że pewne ryzyka zyskujecie przy takim wyjeździe, to pewne ryzyka znikają. Napisałem nawet o tym artykuł jak pytano mnie o to czy nie boję się jechać do Bamako. Link:
najlepsze było o tym Olsztynie, celne aż sie popłakałem

a w Gdyni sa trojlebusy ... booooje sie
ale strach wzrasta jak jade do Gdańska....
Podstawą elektryki są dobre styki !