- Oklaski: 3
- Otrzymane podziękowania: 17
Przygotowanie Łady na Złombol 2016
- Babcia wŁadzia
-
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
Mniej
Więcej
2016/06/29 09:35 #38067
przez Babcia wŁadzia
Babcia wŁadzia odpowiedział w temacie: Przygotowanie Łady na Złombol 2016
Dzięki za podpowiedź
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- SkazaniNaŁadę
-
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
Mniej
Więcej
- Oklaski: 5
- Otrzymane podziękowania: 22
2016/07/03 17:38 #38110
przez SkazaniNaŁadę
SkazaniNaŁadę odpowiedział w temacie: Przygotowanie Łady na Złombol 2016
Sprężyny gotowe. Kowal zrobił robotę. Przerobiłem sprężyny od Nivy pod 2107. Zamiast skracania o 2 zwoje wybrałem opcję ściśnięcia o ok 8cm. Dzięki temu myślę że auto nabierze sztywności. Dobrałem też amo z poloneza trucka,gazowe.
Zostało pomalować i zainstalować
Zostało pomalować i zainstalować

- Kacper
-
- Wylogowany
- Senior forum
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 2
2016/07/09 13:06 #38180
przez Kacper
Kacper odpowiedział w temacie: Przygotowanie Łady na Złombol 2016
Hej,
Właśnie mi zblokowało kluczyk w stacyjce i mam skręcone koła w prawo na maksa i kierownica mi się zablokowała
.
Ktoś to demolował?
Zależy mi na zdjęciu blokady, bo nie mogę przestawić auta. Po odkręceniu kierownicy można blokadę usunąć czy to jest sprawa stacyjki?
Dozwolone są wszystkie środki demolacyjne aby tylko nie uszkodzić układu kierowniczego dla przestawiania auta..
Właśnie mi zblokowało kluczyk w stacyjce i mam skręcone koła w prawo na maksa i kierownica mi się zablokowała

Ktoś to demolował?
Zależy mi na zdjęciu blokady, bo nie mogę przestawić auta. Po odkręceniu kierownicy można blokadę usunąć czy to jest sprawa stacyjki?
Dozwolone są wszystkie środki demolacyjne aby tylko nie uszkodzić układu kierowniczego dla przestawiania auta..
- Kacper
-
- Wylogowany
- Senior forum
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 2
2016/07/09 17:58 #38183
przez Kacper
Kacper odpowiedział w temacie: Przygotowanie Łady na Złombol 2016
Ogarnąłem sam temat. Po zdjęciu plastików rozblokowałem zapadkę blokady kierownicy.
Wymiana stacyjki samej z siebie wymaga chyba demontażu kolumny lub tej konstrukcji trzymającej kolumnę.
Wymiana stacyjki samej z siebie wymaga chyba demontażu kolumny lub tej konstrukcji trzymającej kolumnę.
- SkazaniNaŁadę
-
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
Mniej
Więcej
- Oklaski: 5
- Otrzymane podziękowania: 22
2016/07/19 22:19 #38348
przez SkazaniNaŁadę
SkazaniNaŁadę odpowiedział w temacie: Przygotowanie Łady na Złombol 2016
Przeszczep sprężyn z Nivy do 2107, przyjął się. Mogę brać udział w konkursie na najtwardsze zawieszenie
. Dzięki Gniotsa za pomysł i sprężyny.

Podziękowali: Gniotsa Nie Łamiotsa
- NyskaSięWokuKręci
-
- Wylogowany
- Świeżak
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
2016/07/26 20:23 #38409
przez NyskaSięWokuKręci
NyskaSięWokuKręci odpowiedział w temacie: Przygotowanie Łady na Złombol 2016
co te łady mają z tymi stacyjkami.... Ja się ratuję tym, że kluczyk wciskam do końca aż klikną wszystkie piny, a później delikatnie go wyciągam jednocześnie przekręcając kluczyk - jakoś się udaje go przekręcić.
Poza tym mam zagadkę, może ktoś pomoże w rozwiązaniu. Łada zimna pali na strzał i śmiga jak pszczółka. Krótka przejażdżka lub kilka chwil na wolnych obrotach łapie temperaturę, następnie po zgaszeniu nie ma szans jej odpalić... można kręcić rozrusznikiem a ładzina nic... Czyżby cewka? Kable do świec? Niewyregulowane luzy zaworowe? Dodam że nie strzela w gaźnik, iskra jest, paliwo zapewne dochodzi bo z pierwszego zapalenia można jechać w długie trasy, tylko nie gasząc auta w międzyczasie, bo drugi raz nie zapali tak chętnie. Łada 2107, 1983r motor 1300.
Poza tym mam zagadkę, może ktoś pomoże w rozwiązaniu. Łada zimna pali na strzał i śmiga jak pszczółka. Krótka przejażdżka lub kilka chwil na wolnych obrotach łapie temperaturę, następnie po zgaszeniu nie ma szans jej odpalić... można kręcić rozrusznikiem a ładzina nic... Czyżby cewka? Kable do świec? Niewyregulowane luzy zaworowe? Dodam że nie strzela w gaźnik, iskra jest, paliwo zapewne dochodzi bo z pierwszego zapalenia można jechać w długie trasy, tylko nie gasząc auta w międzyczasie, bo drugi raz nie zapali tak chętnie. Łada 2107, 1983r motor 1300.
- Gniotsa Nie Łamiotsa
-
- Wylogowany
- Moderator
-
- Zryty Beret
Mniej
Więcej
- Oklaski: 34
- Otrzymane podziękowania: 306
2016/07/26 20:35 #38411
przez Gniotsa Nie Łamiotsa
Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
Gniotsa Nie Łamiotsa odpowiedział w temacie: Przygotowanie Łady na Złombol 2016
Jak wciśniesz trochę gaz to też nie chce zagadać?
Gaźnik Ozon/Weber czy Solex ?
Gaźnik Ozon/Weber czy Solex ?
Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
- NyskaSięWokuKręci
-
- Wylogowany
- Świeżak
-
Mniej
Więcej
2016/07/26 21:02 #38412
przez NyskaSięWokuKręci
Nie, w żaden sposób. Próbowałem depnąć, pompować, nic nie ruszać... wszelkie możliwe kombinacje, łada uparcie nie daje się zapalić.
Obawiam się, że jak łapie temperaturę to na drodze rozszerzalności cieplnej wydłuża się minimalnie zawór, a przy zbyt małym luzie zaworowym, nie domyka zaworów i traci ciśnienie - bynajmniej tak mi próbuje wmówić mój kumpel (no ale by strzelało w tłumik, co nie?). Dla pewności spróbuje zmierzyć ciśnienie w cylindrach przy ciepłym silniku. Mam nadzieję że to nie to
bo nienawidzę ustawiania luzów w ładzie...
Gaźnik DAAZ (Ozon), wygląda ładnie, jest suchutki bez podejrzanych wycieków - chyba że łapie gdzieś dzikie powietrrze.....
Obawiam się, że jak łapie temperaturę to na drodze rozszerzalności cieplnej wydłuża się minimalnie zawór, a przy zbyt małym luzie zaworowym, nie domyka zaworów i traci ciśnienie - bynajmniej tak mi próbuje wmówić mój kumpel (no ale by strzelało w tłumik, co nie?). Dla pewności spróbuje zmierzyć ciśnienie w cylindrach przy ciepłym silniku. Mam nadzieję że to nie to

Gaźnik DAAZ (Ozon), wygląda ładnie, jest suchutki bez podejrzanych wycieków - chyba że łapie gdzieś dzikie powietrrze.....
- Gniotsa Nie Łamiotsa
-
- Wylogowany
- Moderator
-
- Zryty Beret
Mniej
Więcej
- Oklaski: 34
- Otrzymane podziękowania: 306
2016/07/26 21:31 #38413
przez Gniotsa Nie Łamiotsa
Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
Gniotsa Nie Łamiotsa odpowiedział w temacie: Przygotowanie Łady na Złombol 2016
Dziwne że problem jest tylko po zgaszeniu, a jak jedzie to jedzie.
O zaworach pisałem jakiś czas temu... regulowałeś szczelinomierzem na wyczucie?
O zaworach pisałem jakiś czas temu... regulowałeś szczelinomierzem na wyczucie?
Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
- NyskaSięWokuKręci
-
- Wylogowany
- Świeżak
-
Mniej
Więcej
2016/07/26 22:09 #38414
przez NyskaSięWokuKręci
Z pierwszego zapalenia robię trasę 70 km bez problemu, mając na uwadze by nie gasić. Później też zapali ale jak już całkowicie ostygnie, mw po 2 godzinach.
Czytałem twój artykuł, oraz pamiętam jak robiłem to przy innej ładzie i raczej nie zapamiętałem miło tej czynności... Poza tym mam do dupy szczelinomierz. Łada którą mam to świeży zakup, na wypadek gdybym nyski nie zdążył w pełni odremontować.
Czytałem twój artykuł, oraz pamiętam jak robiłem to przy innej ładzie i raczej nie zapamiętałem miło tej czynności... Poza tym mam do dupy szczelinomierz. Łada którą mam to świeży zakup, na wypadek gdybym nyski nie zdążył w pełni odremontować.