Škoda Favorit

Więcej
2016/05/07 19:18 #37420 przez OSK OLAF

OSK OLAF odpowiedział w temacie: Škoda Favorit

Duch tamtych czasów napisał: Hey, witamy w gronie :-) Z rzeczy niezbednych to musicie zabrać dobry humor :-)
Te auta nie cierpią na jakieś szczególne dolegliwości. Jeśli zrobicie solidny przegląd przed wyjazdem to w podróży nie powinno się nic stać :-) Ważne aby autem pojezdzić przed wyprawą. Ja awoją niestety nie zdążyłem pośmigać więc zabrałem mnóstwo klamotów min kpl głowica z popychaczami, uszczelki silnika i pod głowicę, sprzęgło, przeguby, chłodnice, przewody gumowe, przew elektryczne, kpl aparat zapłonowy, świece, gaźnik i wiele innych. W tym roku już się mocno ograniczę.
Sprawdź stan hamulców a przede wszystkim przewodów stalowych i gumowych węży, alternator do przeglądu, ustawienie zapłonu i zaworów, wymiana kabli WN, świec i kopułki, kontrola łożysk w piastach przód / tył, usunąć ewentualne wycieki z silnika i skrzyni, przegląd zawieszenia i to już w zasadzie z grubsza tyle :-) Jakbyś miał jakieś pytania to wal jak w dym :-)

opony...
i przeczytajcie to...

zlombol.pl/index.php/pl/forum-124/3-tech...conomy.html?start=50

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2016/05/16 22:58 #37554 przez Klamot

Klamot odpowiedział w temacie: Škoda Favorit

Polecam też sprawdzić klapę która jest w rurze dolotowej do filtra powietrza i steruje żeby cieplejsze powietrze wpadalo. U mnie stanął siłownik i skoda paliła więcej, gazu szczególnie. Łatwo całość można wydłubać, a doprowadzenie ciepłego powietrza zaślepić. Właściwie zbędny wynalazek, chyba że zima będzie jak za starych czasów. Skoda znowu ma moc :)

Więcej
2016/05/17 21:36 #37568 przez Czeska Strzała

Czeska Strzała odpowiedział w temacie: Škoda Favorit

działamy dalej.....

Załączniki:

Więcej
2016/05/18 21:23 #37590 przez PAŁUKI TEAM!

PAŁUKI TEAM! odpowiedział w temacie: Škoda Favorit

My też skodą favorit na pierwszy złombol!
Skoda zaraz po zakupie miała wymienioną uszczelkę pod głowicą. Nie działał wentylator chłodnicy. Teraz się załącza a wskazówka jest wysoko (prawie na białym polu) czy tak powinno być?
Na razie tylko dwa zdjęcia które mam :)
Jedno z jazdy zaraz po zakupie i woda na czwartym cylindrze po zdjęciu głowicy.
Pozdrawiam!
Załączniki:

Więcej
2016/05/20 07:11 #37613 przez Rubinowy Team

Rubinowy Team odpowiedział w temacie: Škoda Favorit

Witamy :) U nas wentylator załącza się przy takim wskazaniu jak na twoim zdjęciu więc nie martwiłbym się tym. Też mieliśmy drobny problem z załączaniem ale wynikał on z luźnego konektora na kablu który idzie do czujnika temperatury. Zmieniony konektor i śmiga jak złoto :)

Więcej
2016/05/20 17:04 #37619 przez Duch tamtych czasów

Duch tamtych czasów odpowiedział w temacie: Škoda Favorit

U mnie wentylator załącza się trochę wcześniej. Wskazówka jest wtedy raczej poziomo lub prawie poziomo ale bardziej w dole :silly: do tego mam jeszcze dodatkowy który zakupiłem od KanTyny na stacji chyba w Szwajcarii i tam też go montowaliśmy razem z Misiożelki :-) Co do tej klapy w dolocie to nawet nie sprawdzałem czy działa :-)

Więcej
2016/05/22 15:38 - 2016/05/22 15:38 #37629 przez Mechaniczna Mysz

Mechaniczna Mysz odpowiedział w temacie: Škoda Favorit

Klamot napisał: Polecam też sprawdzić klapę która jest w rurze dolotowej do filtra powietrza i steruje żeby cieplejsze powietrze wpadało. U mnie stanął siłownik i skoda paliła więcej, gazu szczególnie. Łatwo całość można wydłubać, a doprowadzenie ciepłego powietrza zaślepić. Właściwie zbędny wynalazek, chyba że zima będzie jak za starych czasów. Skoda znowu ma moc :)

U mnie właśnie padł ten termostat, który otwiera klapkę. Jaki macie patent na otwarcie tej klapki na stałe? Do zaślepienia powietrza znad kolektora wydechowego pasuje korek po WD40 :P

Nawiasem. Polecam wszystkim "Skodziarzom" książkę Pana Jałowieckiego "Skoda favorit, forman- budowa, naprawa, eksploatacja"
img.tezeusz.pl/static/product_image/45/450306_big.jpg
Jest opisany każdy element w aucie, łącznie z objawami niedomagania i zdjęciami. Super pomocna przy samodzielnym dłubaniu :)
Ostatnio zmieniany: 2016/05/22 15:38 przez Mechaniczna Mysz.

Więcej
2016/05/23 17:11 #37653 przez Duch tamtych czasów

Duch tamtych czasów odpowiedział w temacie: Škoda Favorit

Mam taką książkę. Nie wszystko jest super opisane o czym przekonałem się podczas remontu silnika w tamtym roku. Ale ogólnie jest mega przydatna i nie można autorowi nic zarzucić. Dodam jeszcze, że książce są opisane wszystkie wersje silnikowe a nawet wyposażenia.

Więcej
2016/05/23 21:42 #37659 przez Skodillac Team

Skodillac Team odpowiedział w temacie: Škoda Favorit

Również korzystam z książki Jałowieckiego, ale dla uzupełnienia informacji użytkuję jeszcze J. Andrt, T. Malina "SKODA FAVORIT, FORMAN, PICK UP Konserwacja i naprawy samochodów" oraz katalog części do favority z 1991 roku, tyle ze po czesku ;)

Favorit 135 LS '92r
Załączniki:

Więcej
2016/05/24 08:26 - 2016/05/24 08:26 #37665 przez Mechaniczna Mysz

Mechaniczna Mysz odpowiedział w temacie: Škoda Favorit

Drodzy koledzy,

Jest klops. Mój forman ostatnio zaczął szarpać przy przyśpieszaniu. Przy próbie wyprzedzania redukuje na 4-ke wciskam gaz, a auto się telepie, szarpie, ale nie jedzie. Na niższych biegach szarpanie też czasem występuje. Dodatkowo zaczęła mi gasnąć na wolnych obrotach. Przy dojeżdżaniu do skrzyżowania, albo na postoju. Sytuacja ma miejsce na dobrze rozgrzanym silniku. Gdy zostawiam go na wolnych obrotach, to zaczynają falować aż w końcu zdycha po chwili. Dzieje się tak niezależnie czy jadę na PB czy LPG.

Macie może jakieś sugestie co to może być? Układ WN czy coś z gaźnikiem? Może ktoś mierzył się z podobnym problemem?
Ostatnio zmieniany: 2016/05/24 08:26 przez Mechaniczna Mysz.

zlombol akcja 001
zlombol akcja 002
zlombol akcja 003
zlombol akcja 004
zlombol akcja 005
zlombol akcja 006
zlombol akcja 007
zlombol akcja 008