SHL/WSK/MZ i inne motocykle. Czy ktoś jedzie?

Więcej
2016/01/29 14:45 #34608 przez Załoga Tarpaniątka

Załoga Tarpaniątka odpowiedział w temacie: SHL/WSK/MZ i inne motocykle. Czy ktoś jedzie?

Rometowiec napisał: Ja również mam zamiar jechać WSK jednak jak na razie nie mogę żadnej dorwać. Mimo wszystko mam nadzieje że do dwóch tygodni pojawi się w garażu i będzie można zacząć ją przygotowywać. Póki co od 3 dni jestem posiadaczem Jawy 350ts :)

Jeśli szukasz WSK-i i jakimś cudem byś się zdecydował na 175, to szczególną uwagę w momencie kupna zwróć na to jak pracują biegi ( jak wchodzą) i najlepiej się przejdź trochę i zobacz czy nie wyskakują. Niestety ale skrzynie w tych motocyklach to słaby punkt. Po kupnie od razu szukaj łancuszków sprzęgłowych bo też lecą niemiłosiernie. A później poświęć "trochę" czasu i dopracuj gaźnik i jego ustawienia, bo "wstrzelenie" się z ustawieniem to nie takie proste niestety w tym gaźniku.

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2016/01/29 17:30 #34617 przez dwr_____

dwr_____ odpowiedział w temacie: SHL/WSK/MZ i inne motocykle. Czy ktoś jedzie?

Własnie o modelu 175 myślałem. Mam już nawet jeden na oku jednak nie jest na chodzie więc ciężko będzie się przejechać, mimo wszystko wielkie dzięki za rade. A nie wiesz czy jest jakiś problem dostać taką skrzynie?

Więcej
2016/01/29 17:51 - 2016/01/29 17:52 #34618 przez Żuk Kazik

Żuk Kazik odpowiedział w temacie: SHL/WSK/MZ i inne motocykle. Czy ktoś jedzie?

Załoga Tarpaniątka napisał:

Rometowiec napisał: Ja również mam zamiar jechać WSK jednak jak na razie nie mogę żadnej dorwać. Mimo wszystko mam nadzieje że do dwóch tygodni pojawi się w garażu i będzie można zacząć ją przygotowywać. Póki co od 3 dni jestem posiadaczem Jawy 350ts :)

Jeśli szukasz WSK-i i jakimś cudem byś się zdecydował na 175, to szczególną uwagę w momencie kupna zwróć na to jak pracują biegi ( jak wchodzą) i najlepiej się przejdź trochę i zobacz czy nie wyskakują. Niestety ale skrzynie w tych motocyklach to słaby punkt. Po kupnie od razu szukaj łancuszków sprzęgłowych bo też lecą niemiłosiernie. A później poświęć "trochę" czasu i dopracuj gaźnik i jego ustawienia, bo "wstrzelenie" się z ustawieniem to nie takie proste niestety w tym gaźniku.

Dlatego warto zrobić porządne dystansowanie skrzyni biegów, sprawdzić kły każdego biegu, spasować całość.
Co do łańcuszka to nie ma problemu, zakładamy kosz z Gazeli i na to czeski łańcuszek favorit o rolce 6 mm (nie 5 jak oryginalnie).
Nie wspomnę, że warto wywalić oryginalny korbowód z tulejką w główce i zastosować korbę od YZ 250, która ma łożysko igiełkowe. Niestety ta operacja wymaga stopniowania sworznia dolnego wału :) Ale to nie problem.

Tłoki współczesne od razu do kosza. Polecam tłok od kolegi Alien ze stopu AK20 + do tego anodowany + najlepiej, aby Alien spasował wszystko i zrobił porządny szlif :)

Zapłon... Oj zmora czwórek.. Prądu tam brakowało na wszystko, a gdzie ma być na 3-4A cewkę butelkową. Tylko i wyłącznie polecam zapłon CDI najlepiej na porządnym wirniku z indyjskiego Royala :) Możesz o tym poczytać na forach :) Zapłon CDI AudioBas (czyli ja) :)

Gaźnik, oj przeklety PEGAZ :) Polecam od razu wysłać go do regeneracji:
reges.pl/gazniki.htm do tego zabawa z ColorTune i po zawodach :)
Ostatnio zmieniany: 2016/01/29 17:52 przez Żuk Kazik.

Więcej
2016/02/25 16:54 #35641 przez Banan 20

Banan 20 odpowiedział w temacie: SHL/WSK/MZ i inne motocykle. Czy ktoś jedzie?

O Widzę żę trochę osób na motorach się zebrało .A więc i ja mam chęć Mz ts 150 :)

Więcej
2016/02/26 08:20 - 2016/02/26 08:21 #35653 przez Rezerwat Przygody

Rezerwat Przygody odpowiedział w temacie: SHL/WSK/MZ i inne motocykle. Czy ktoś jedzie?

No! To druga MZ :)
Ostatnio zmieniany: 2016/02/26 08:21 przez Rezerwat Przygody.

Więcej
2016/04/03 10:06 - 2016/04/03 10:19 #36628 przez dwr_____

Wsk-a kupiona. Jednak 125 nie 175, mimo wszystko jestem zadowolony. Teraz tylko ją przygotować i można jechać :evil:

A przy okazji, dostane może jakieś namiary na kolegę od tłoków (Alien)? Chciałbym już wszystko poogarniać że jak tylko spłynie mi gotówka to ruszę z remontem. Póki co to wypiaskowałem części pod malowaniem bo akurat to mogłem zrobić własnym sprzętem.
Ostatnio zmieniany: 2016/04/03 10:19 przez dwr_____.

Więcej
2016/04/03 13:50 #36633 przez Żuk Kazik

Powiem Ci, że prawie pół świata przejechałem na WSK 175, mam też 125, ale ona jest za wolna na takie długie trasy...

Aliena znajdziesz na allegro:
allegro.pl/my_page.php?uid=41788015

Więcej
2016/04/03 21:44 #36644 przez dwr_____

Dzięki wielkie za namiar, będzie czas oraz fundusze to ruszam z remontem. Co do wski zdaję sobie sprawę że łatwo nie będzie, jednak tanio skóry nie oddam. Lubie wyzwania.

Więcej
2016/04/04 08:53 #36655 przez Żuk Kazik

Rometowiec napisał: Dzięki wielkie za namiar, będzie czas oraz fundusze to ruszam z remontem. Co do wski zdaję sobie sprawę że łatwo nie będzie, jednak tanio skóry nie oddam. Lubie wyzwania.

Wiadomo, nie mówię, że się nie da :)
Ja rozważam kiedyś na motorynce jechać :D :D

Więcej
2016/04/04 09:43 #36656 przez dwr_____

Widze ze nie tylko ja mam takie niecodzienne pomysly :D poczatkowo chcialem jechac motorynka jednak gdy ogloszono mete szybko zmienilem zdanie. Mimo wszystko dalej mam zamiar to zrobic lecz w edycji zblizonej kilometrowo do tej z poprzedniego roku. Wydaje mi sie ze nie powinno to stanowic wiekszego problemu problemu.

zlombol akcja 001
zlombol akcja 002
zlombol akcja 003
zlombol akcja 004
zlombol akcja 005
zlombol akcja 006
zlombol akcja 007
zlombol akcja 008