- Oklaski: 5
- Otrzymane podziękowania: 8
Ktoś ma opanowany internet na Włochy
- TBA
-
- Wylogowany
- Senior forum
-
TBA odpowiedział w temacie: Ktoś ma opanowany internet na Włochy
Kilka dni temu zabrałem się za to, łatwo poszło, kartę włożyłem w telefon, przyszło parę smsów, zarejestrowałem się na ich stronie i wygląda na to, że wszystko śmiga. Doładowanie niestety musi być opłacone brytyjską kartą więc sam sobie nie doładuję, tu z pomocą muszą mi przyjść moi brytyjscy znajomi, którzy takie doładowanie mi zakupią. W wiadomości od nich dostanę kod, z tym loguję się na stronę trójki i po prostu doładowuję konto, potem za całą kasę (biorę doładowanie za Ł20) kupuję add-onsa, ileś tam minut, ileś tam smsów i 12GB internetu, które wykorzystam w opcji Feel At Home. Minuty i smsmy mnie w sumie nie interesują
Dlaczego nie biorę add-onsa droższego za Ł25 z opcją all you can eat data? Dlatego, że w regulaminie mają zapis, że jak masz all you can eat to w opcji Feel At Home możesz i tak wykorzystać tylko 12GB więc nie ma sensu płacić więcej a myślę, że 12GB na luzie wystarczy.
Martwi mnie tylko zapis o zakazie tworzenia Personal Hotspot bo na tym miał bazować nasz internet w trasie ale jutro albo pojutrze przetestuję to organoleptycznie bo będę miał już doładowanie i sprawdzę czy zablokują mi kartę czy nie. Jak zablokują to będę dzwonił na infolinię i ściemniał, że nie wiedziałem, że nie można ale po cichu liczę, że jednak na starym smartfonie wszystko jest możliwie i będę mógł tworzyć WiFi na całą trasę, tym bardziej, że opcja Feel At Home działa już w Polsce, Czechach, Austrii no i we Włoszech więc luz

Złombol 2015 - OSP Teresin - Żuk Towos - Passo dello Stelvio, Włochy
Złombol 2016 - BONDAR Team - Lublin II - Hammamet, Tunezja
Złombol 2017 - C.H. Robinson Teresin Team - Skoda Favorit - ...
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Semtox
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- Samozwańczy Statystyk (5x_Złombol)
Semtox odpowiedział w temacie: Ktoś ma opanowany internet na Włochy
1. Aktywacja karty - tu nie ma jakieś specjalnej filozofii wkłada się do smartfona kilka smsów ew. 2-3 restarty telefonu i wszystko działa.
Jak kupiliśmy starter od razu z pakietem - 20Ł na czerwonym tle + napis 12GB included to wszystko gotowe do drogi!
2a. Doładowanie - ze strony operatora przez internet odrzuca polskie karty płatnicze - próbowałem Visa/MasterCard debetowe/kredytowe/walutowe z mBank/Alior we wszystkich chyba kombinacjach. Jak macie kogoś w UK z kartą to pójdzie bez problemu. Jak nie to pozostaje kupić voucher na ebay/allegro lub innej stronie i za jego pomocą doładować.
2b. Zakup pakietu - po zarejestrowaniu na stronie można wyklikać lub przez apkę three na smartfona
3. tethering - z tabletu GoClever Aries i Nexus 4 działało bez problemu, udostępniałem głównie smartfonom (może dwa razy yt na lapku) więc pewnie sieci trudno było stwierdzić nadużycie. Nie wiem jak z modemami/routerami 3G/WiFi bo nie posiadam
4. Nie jestem na 100% pewny ale kojarzy mi się że w roamingu three jest siecią tylko 3G a nie 4G - choć mogło się coś zmienić tak jak np. Feel At Home działa już prawie w całej europie:
www.three.co.uk/Discover/Phones/Feel_At_Home
5. blokowanie kart - w postach na różnych forach spotkałem się tylko z informacjami że owszem blokują: a) nieaktywne karty; b) te które 2-3 miesiące bez przerwy są poza UK - ale obie te sytuacje nam raczej teraz nie grożą
- Polderari
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- Oklaski: -62
- Otrzymane podziękowania: 99
Polderari odpowiedział w temacie: Ktoś ma opanowany internet na Włochy
1. Niektóre modele telefonów odpytują się Sieci czy możliwy jest Thatering
2. Niektóre telefony informują sieć, że Thatering jest włączony
3. By inspection of TTL – każdy pakiet sieciowy krążący w sieci ma swój numer TTL. Dla przykładu iphone zawsze nadaje wartość początkową dla pakietu 64. Za każdym razem kiedy pakiet przechodzi przez router wartość ta jest zmniejszana o 1. Ponieważ sieć wie jakiego telefonu używacie, to wie jaka powinna być początkowa wartość TTL. Weźmy teraz przykład iphona na którym udostępnimy sieć i podłączymy się do naszej komórki ipadem. Ipad ustawi TTL na 64, ale podczas przejścia pakietu przez telefon wartość TTL zostanie obniżona do 63 i tym sposobem sieć komórkowa będzie wiedziała, że macie włączone udostępnianie internetu.
4. Skanowanie MAC adresu – każde urządzenie łączące się z siecią posiada własny unikalny MAC address składający się z dwóch części – pierwsza identyfikuje producenta urządzenia, a druga stanowi unikalny numer przypisany do urządzenia – tym sposobem adres waszego komputera będzie inny niż adres waszej komórki i można zidentyfikować, że udostępniacie sieć
5. TCP/IP Fingerprint - Różne systemy operacyjne ustawiają różne wartości w TCP/IP (protokół internetowy) np. (rozmiar, TTL, wielkość okienka). Kombinacja tych wartości nazywana jest odciskiem palca (Fingerprint) i może być użyta do zidentyfikowania systemu operacyjnego używanego na urządzeniu. Czyli, że np. używanie Windowsa na PC a nie na komórce.
6. Destynacja IP/URL – tu sprawa jest bardziej skomplikowana. Chodzi o to, że wiele dzisiejszych systemów operacyjnych po połączeniu się do sieci WFI próbuje się połączyć do znanych stron internetowych. Więc jeśli widzimy, że próbujesz się podłączyć do strony z updatami do Windowsa to z dużym prawdopodobieństwem używasz windowsa na laptopie i masz włączony thatering. Tak samo jeśli łączys się ze stroną facebooka a nie z aplikacją facebooka – wksazuje to na użyie thateringu. Jest to dość skomplikowany system, który generalnie śledzi zachowania użytkownika i analizuje dane z telefonu i odwiedzanych stron.
Mam nadzieję, że przybliżyłem trochę – w jaki sposób może Sieć się zorientować, że używacie Thateringu.
- Drużyna Tłokowego Pierścienia
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- Trzy Złombole zero większych awarii
- Oklaski: 3
- Otrzymane podziękowania: 47
Drużyna Tłokowego Pierścienia odpowiedział w temacie: Ktoś ma opanowany internet na Włochy
Pinky i Mózg napisał: Ok dla wszystkich martwiących się czy trójka zablokuje kartę prezentuję krótki przewodnik skąd sieć wie, że używamy tahteringu
1. Niektóre modele telefonów odpytują się Sieci czy możliwy jest Thatering
2. Niektóre telefony informują sieć, że Thatering jest włączony
3. By inspection of TTL – każdy pakiet sieciowy krążący w sieci ma swój numer TTL. Dla przykładu iphone zawsze nadaje wartość początkową dla pakietu 64. Za każdym razem kiedy pakiet przechodzi przez router wartość ta jest zmniejszana o 1. Ponieważ sieć wie jakiego telefonu używacie, to wie jaka powinna być początkowa wartość TTL. Weźmy teraz przykład iphona na którym udostępnimy sieć i podłączymy się do naszej komórki ipadem. Ipad ustawi TTL na 64, ale podczas przejścia pakietu przez telefon wartość TTL zostanie obniżona do 63 i tym sposobem sieć komórkowa będzie wiedziała, że macie włączone udostępnianie internetu.
4. Skanowanie MAC adresu – każde urządzenie łączące się z siecią posiada własny unikalny MAC address składający się z dwóch części – pierwsza identyfikuje producenta urządzenia, a druga stanowi unikalny numer przypisany do urządzenia – tym sposobem adres waszego komputera będzie inny niż adres waszej komórki i można zidentyfikować, że udostępniacie sieć
5. TCP/IP Fingerprint - Różne systemy operacyjne ustawiają różne wartości w TCP/IP (protokół internetowy) np. (rozmiar, TTL, wielkość okienka). Kombinacja tych wartości nazywana jest odciskiem palca (Fingerprint) i może być użyta do zidentyfikowania systemu operacyjnego używanego na urządzeniu. Czyli, że np. używanie Windowsa na PC a nie na komórce.
6. Destynacja IP/URL – tu sprawa jest bardziej skomplikowana. Chodzi o to, że wiele dzisiejszych systemów operacyjnych po połączeniu się do sieci WFI próbuje się połączyć do znanych stron internetowych. Więc jeśli widzimy, że próbujesz się podłączyć do strony z updatami do Windowsa to z dużym prawdopodobieństwem używasz windowsa na laptopie i masz włączony thatering. Tak samo jeśli łączys się ze stroną facebooka a nie z aplikacją facebooka – wksazuje to na użyie thateringu. Jest to dość skomplikowany system, który generalnie śledzi zachowania użytkownika i analizuje dane z telefonu i odwiedzanych stron.
Mam nadzieję, że przybliżyłem trochę – w jaki sposób może Sieć się zorientować, że używacie Thateringu.
Sorki nie żebym się czepiał ale trochę razi mnie "thatering". Tethering jest prawidłowo

@Pendząca Korozja - a ty myślisz, że w internecie nie jesteś śledzony? Na każdym kroku:) Podobno nawet przez kamerkę i mikrofon

My bierzemy Orange na kartę 15zł za 300MB na 7 dni x2 co by na dwa tygodnie na dziada wystarczyło i ewentualnie awaryjnie na szukanie jakiegoś noclegu:) Od reszty internetu też czasem trzeba mieć wakacje

- Żuk Kazik
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- AudioBas
Żuk Kazik odpowiedział w temacie: Ktoś ma opanowany internet na Włochy
Gdzie w PL kupię taki starter?
A może jeszcze coś innego polecacie??
- Zielony Ogryzek
-
- Wylogowany
- Ekspert
-
- Oklaski: 6
- Otrzymane podziękowania: 9
Zielony Ogryzek odpowiedział w temacie: Ktoś ma opanowany internet na Włochy

WGR- Wiejska Grupa Rozpoznawcza!
Największy Sad Europy!
- Żuk Kazik
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- AudioBas
Żuk Kazik odpowiedział w temacie: Ktoś ma opanowany internet na Włochy
allegro.pl/3three-angielska-multi-sim-card-i6470481623.html
- Pogromcy Rdzy
-
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
- Oklaski: 1
- Otrzymane podziękowania: 3
Pogromcy Rdzy odpowiedział w temacie: Ktoś ma opanowany internet na Włochy
Żuk Kazik napisał: Ta też będzie dobra?
allegro.pl/3three-angielska-multi-sim-card-i6470481623.html
Moja karta wygląda dokładnie tak samo jak ta na zdjęciu.
Tylko ktoś pisał wcześniej, że może być problem z doładowaniem przez internet bo potrzebna jest angielska karta.
Jesli rzeczywiście byłby problem, to można tu próbować, z tym, że biorą 10%. (ja od nich kupowałam kartę na ebay od razu z doładowaniem i przyszła w ciągu 3/4 dni, ale wysyłka kosztowała 4 funty)
http://www.uksims.eu/buy-top-up/
Nic nie jest pewne,wszystko jest możliwe.
Strona załogi:
www.facebook.com/poogromcyrdzy
- Żukołaki
-
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
Żukołaki odpowiedział w temacie: Ktoś ma opanowany internet na Włochy

Jesteśmy jak na tacy.
- BardzoNigdy!
-
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
- Oklaski: 1
- Otrzymane podziękowania: 1
BardzoNigdy! odpowiedział w temacie: Ktoś ma opanowany internet na Włochy