Koszty wyjazdu.

Więcej
2017/05/23 13:31 #44110 przez Polderari

Polderari odpowiedział w temacie: Koszty wyjazdu.

nie ma problemu 2014 wracaliśmy poza autostradami na LPG przez całą francję

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2017/05/23 16:11 #44114 przez C.H. Robinson Teresin Team

C.H. Robinson Teresin Team odpowiedział w temacie: Koszty wyjazdu.

My jedziemy na LPG, olewamy Paryż i jedziemy wzdłuż trasy południowej (trasami bez opłat), nie wiemy jeszcze gdzie będziemy się zatrzymywać po drodze ale plan mamy taki, żeby na mecie być we wtorek , tak żeby te dwa dni poleżeć nad oceanem :)

2015 - OSP Teresin - Żuk A07 - Passo dello Stelvio, Włochy
2016 - BONDAR Team - Lublin II - Hammamet, Tunezja
2017 - C.H. Robinson Teresin Team - Skoda Favorit - Noja, Hiszpania
2018 - C.H. Robinson Teresin Team - Skoda Favorit - Sithonia, Grecja
2019 - C.H. Robinson Teresin Team - Lublin III - ?

Więcej
2017/05/23 20:07 #44116 przez BarkASY team

BarkASY team odpowiedział w temacie: Koszty wyjazdu.

Popieram

Więcej
2017/05/25 09:43 #44128 przez Marcniosik

Marcniosik odpowiedział w temacie: Koszty wyjazdu.

Znalazłem w necie informację na temat winiet ekologicznych we francji: www.pzmtravel.com.pl/francja-ekologiczne-winiety.html
Kupować u nich nie polecam ale informację można wziąć i sobie pomóc z ekologicznym problemem.

Więcej
2017/05/25 12:43 - 2017/05/25 12:46 #44130 przez C.H. Robinson Teresin Team

Temat przewałkowany wcześniej, jeżeli nie zamierzasz wjeżdżac do żadnego z wymienionych miast to winietka Ci nie jest potrzebna.

Ostatnio zmieniany: 2017/05/25 12:46 przez C.H. Robinson Teresin Team.

Więcej
2017/07/05 05:13 #44444 przez Kuciak

Kuciak odpowiedział w temacie: Koszty wyjazdu.

C.H. Robinson Teresin Team napisał:
I jescze jedna sprawa, jak z Waszego doświadczenia wygląda kwestia LPG we Niemczech, Francji i Hiszpanii, pierwszy raz jadę z podtlenkiem i nie wiem na co się przygotować.

Zatankować gaz w Niemczech to żaden problem, bo jest tam bardzo popularny. We Francji i Hiszpanii to też nie żaden wyczyn, stacje są. Tylko uważajcie kiedy chcecie tankować, bo na zachodzie Europy nie wszystkie stacje działają tak 24 godziny na dobę jak to często jest u nas. Więc jak chcecie jechać w nocy, to lepiej się zatankować jeszcze w dzień. To też zależy jakie macie zbiorniki, bo przykładowo w moim Mondeo mam 120 L brutto, więc tankuję gdzie mam ochotę i jak mi na rękę. Ale jak ktoś ma małą karafkę na gaz to już musi dolewać co chwilę i jadąc w nocy gdzieś lokalnymi drogami może nie mieć gdzie zatankować. Dlatego pamiętajcie żeby Wasze auta jeździły dobrze także na benzynie i miały tą benzynę w baku, na wypadek gdybyście jej potrzebowali nie mogąc zatankować gazu. Takie ostrzeżenie może się wydawać śmieszne, ale już różne rzeczy na Złombolu widziałem, więc przestrzegam głównie tych mniej rozgarniętych. Auto jeżdżące na gazie musi też być w stanie pojechać na benzynie! W 2014 jadąc Żukiem dieslem Grzmiący Rydwan do Lloret de Mar mieliśmy taką właśnie zabawną sytuację gazowo-benzyniarską. Dwa towarzyszące auta - Żuk Mariusza Moniowskiego oraz Poldek Patryka Wienke - nie zatankowały się kiedy mieliśmy okazję na francuskiej autostradzie. Pytaliśmy się na CB czy chcą zatankować, ale twierdzili że mają paliwa pod dostatkiem. Za jakiś czas okazało się że jednak tego gazu nie mają, a jednocześnie na benzynie też za bardzo nie chcą jechać. W efekcie zjechaliśmy z autostrady, pozostawiliśmy felerne wozy i ich załogi na parkingu, a Grzmiący pojechał rozejrzeć się po okolicy. Jak znaleźliśmy kemping który był nas w stanie przyjąć w środku nocy to do nas się dotoczyli, a rano zatankowali sobie gaz gdzieś na stacji w okolicy. Reasumując auto musi chodzić na benzynie jak pszczółka! KROPKA!

Poza tym pamiętajcie żeby zaopatrzyć się w przejściówki do tankowania gazu. Ponoć można czasem pożyczyć przejściówkę na stacji w Niemczech, ale nie polegajcie na tym, miejcie własne. Czasem można się mile zaskoczyć na dystrybutorze, miałem tak jadąc na narty w okolicach Rosenheim przy austriackiej granicy. Już założyłem złącze talerzowe i przejściówkę niemiecką, a tu patrze obok jest drugi dystrybutor z systemem włoskim. :D We Francji będziecie mieli system włoski, czyli jak u nas. W Hiszpanii nie wiem.

Doradzam jak najmniej tankować się we Francji, więc zatankujcie się jeszcze w Niemczech kawałek przed francuską granicą. Niestety we Francji gaz jest bardzo drogi, prawie 2 razy droższy niż u nas. Niemcy mają milsze ceny. Jeśli ktoś będzie jechał bardziej na północ i zahaczał o Belgię to warto się tam zatankować, bo cena prawie jak w Polsce. Niezależnie od rodzaju paliwa zalecam nie tankować się na autostradach, chyba że musicie. No z gazem może być trochę ciężej, zwłaszcza poza Niemcami i o późnych porach, więc w tym przypadku może być rozsądne tankowanie na autostradzie, niż błądzenie i szukanie po nocy czynnej stacji która ma w dodatku LPG. W każdym razie dobrze działała praktyka taka, że gdy już zbliżał się czas tankowania to poszukiwaliśmy na mapie jakiegoś dużego miasta, które leżało bezpośrednio przy autostradzie. Tak żeby nie błądzić nigdzie tylko wypaść z autostrady i od razu wpaść do miast, a tam zawsze były jakieś stacje. W ten sposób tankowaliśmy we Włoszech benzynę do Skody po 1,40-1,50 euro, podczas gdy na autostradzie benzyna była nawet po 1,80 euro.

Podgląd stacji LPG i cen w poszczególnych krajach znajdziecie tutaj
www.mylpg.eu/stations/

Pozdrawiam i życzę Wam powodzenia,
Piotr Kuć

Kuciak
(ekipa Grzmiący Rydwan 2014-2015, Grzmocący Rydwanik 2016)
Podziękowali: UlubionyZlom

Więcej
2017/07/05 10:00 #44451 przez C.H. Robinson Teresin Team

Chybe lepiej sie nie dało tego opisać, wielkie dzięki.
Co do przejściówek to ja zabieram ACME i BAYONET, teoretycznie z tymi dwoma nic mnie nie powinno zaskoczyć :)

Więcej
2017/07/05 12:23 #44456 przez KanciastoPoldy

KanciastoPoldy odpowiedział w temacie: Koszty wyjazdu.

C.H. Robinson Teresin Team napisał: We Francji będziecie mieli system włoski, czyli jak u nas. W Hiszpanii nie wiem.

W Hiszpanii w 2014 jak już udało nam się znaleźć stację z LPG to pistolet nie pasował. Na szczęście tekst "Ola! GPL konektador?" załatwił sprawę ;)
Spore problemy ze znalezieniem stacji z gazem mieliśmy w Austrii i prawie całą przejechaliśmy na benzynie tankując lpg dopiero na Węgrzech.

...:::KanciastoPoldy:::...

Więcej
2017/07/07 21:10 #44505 przez Polderari

Polderari odpowiedział w temacie: Koszty wyjazdu.

Austria - stacji z gazem jest niewiele, austriaccy wycofiują się z gazu. Jeśli jednak moówicie po niemiecku możecie zapytać się o autogas. Na każdej stacji wzdłuż autostrad mają karteczkę z najbliższymi stacjami
Francja - nie ma problemu z gazem, nie oddczulem, żeby był drogi
Niemcy - gaz jest w miare popularny
Hiszpania - jest poblem z Gazem - dość powiedzieć, że pełna lista stacji z gazem w 2014, którą otrzymaliśmy na stacji w poliżu lloret de mar liczyła dwie strony

Więcej
2017/07/11 19:33 #44551 przez Chłopcy z PRL

Chłopcy z PRL odpowiedział w temacie: Koszty wyjazdu.

Jak się nic nie zmieniło to w Hiszpanii jest rzeczywiście średnio z LPG. Jak już znajdziesz stację to okaże się, że gazem w weekend nie handlują, a jeśli okaże się, że jest i można tankować to zaraz wyskoczy problem, że akurat właśnie LPG zabrakło. A jeśli będą handlować gazem, będą mieli gaz w zbiornikach to jakimś dziwnym trafem będą mieli zepsuty dystrybutor i gazu nie zatankujesz. To są moje doświadczenia z 2014. Albo byłem wybitnym pechowcem albo podchodzą do LPG jak do trędowatego.

Polonez nie gubi oleju. On znaczy swoje terytorium.

zlombol akcja 001
zlombol akcja 002
zlombol akcja 003
zlombol akcja 004
zlombol akcja 005
zlombol akcja 006
zlombol akcja 007
zlombol akcja 008