Przygotowania Zombol 2017

Więcej
2017/07/25 13:31 #44690 przez Rezerwat Przygody

Rezerwat Przygody odpowiedział w temacie: Przygotowania Zombol 2017

U nas zakończył się etap prac przygotowawczych. Teraz czas na testowanie, usunięcie usterek, które wyjdą, zmianę oleju na koniec i jaaaazda.
Poniżej info, co zostało zrobione przy naszym bolidzie (niekoniecznie w tej kolejności)
- wymiana alternatora na nowy po regeneracji, wymagana była lekka modyfikacja mocowania (tulejka), stary jedzie jako zapas, łożyska w starym kiepskie
- wymiana rozrusznika na nowy po regeneracji, stary jedzie na zapas, czasami się zacina
- zmienione łożysko koła przód lewy
- wymienione linki ręcznego, przeczyszczony układ hamulcowy
- założony katalizator, żeby nie było wtopy z "ekologicznymi". Była zwykłą puszka, z którą nie przeszliśmy przeglądu
- wymieniony pasek rozrządu
- wymieniona pompa wody
- zmieniony wąż paliwa wysokiego ciśnienia do listwy
- wymienione wszystkie paski
- zmieniony płyn chłodzący
- zmieniony płyn hamulcowy
- zmienione przewody hamulcowe (przód od UNO, są dłuższe ale dostępne od ręki i nie wadzą)
- zmienione włączniki wentylatorów chłodnicy (-5 stopni w stosunku do standardu)
- zmiana podpory wału, kontrola krzyżaków, wyważenie wału
- dołożone po jednym piórze do resorów, tył lekko w górę, ale bez przesady
- zmieniony akumulator na nowy
- jakieś tam jeszcze drobnostki, o których na pewno zapomniałem.
A teraz do testów, testów, testów :)
Załączniki:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2017/07/26 16:10 - 2017/07/26 16:11 #44717 przez BartCom Team

BartCom Team odpowiedział w temacie: Przygotowania Zombol 2017

Rezerwat Przygody napisał: - zmienione włączniki wentylatorów chłodnicy (-5 stopni w stosunku do standardu)

Od czego te włączniki? Ja mam 92-82st., też chciałbym niżej, skąd je dostać?

Czerwona Strzała - Polski Fiat 125p 1600 OHV
Więc gaz do dechy...
Ostatnio zmieniany: 2017/07/26 16:11 przez BartCom Team.

Więcej
2017/07/26 17:02 - 2017/07/26 17:05 #44719 przez Rezerwat Przygody

Trafione gdzieś na allegro.
Ten włączający pierwszy wiatrak poszedł zamiast drugiego a na pierwszy wiatrak poszedł nowy, własnie ten o 5 niżej.
Ale szukam teraz i nie widzę tych chłodniejszych.
Edit. Ale Ty już masz te niższe. Zaćmienie moje. Standard jest taki:
- termowyłącznik1 (na wejściu do chłodnicy) od wentylatora głównego - załącza przy 95* C, wyłącza przy 90* C;
- termowyłącznik2 (na wyjściu z chłodnicy) od wentylatora dodatkowego - załącza przy 98*C, wyłącza przy 93*C
Ostatnio zmieniany: 2017/07/26 17:05 przez Rezerwat Przygody.

Więcej
2017/07/26 22:13 #44724 przez NO NAME TEAM

NO NAME TEAM odpowiedział w temacie: Przygotowania Zombol 2017

Z naszych przygotowań to dziś byłem u mechanika umówić sie na piątek z Polonezem ;-) jeszcze nic nie zrobione, a w planach robota całego tylu resory, amorki. Zastanawiam sie nad uszczelką pod głowica bo ma juz swoje lata i może profilaktycznie lepiej zmienić. Wiec do piątku ;-)

`14 LLoret + (nr. boczny 189)
`15 Passo del Stelvio + (nr. boczny24 )
`16 Palermo + (nr. boczny 16)
'17 Kraj Basków + (nr boczny 40)
'18 Chalkidiki + ( nr boczny 03)
'19 Irlandia + ( nr boczny 15)

Więcej
2017/07/26 22:50 #44725 przez Gniotsa Nie Łamiotsa

Gniotsa Nie Łamiotsa odpowiedział w temacie: Przygotowania Zombol 2017

NO NAME TEAM napisał: Zastanawiam sie nad uszczelką pod głowica bo ma juz swoje lata i może profilaktycznie lepiej zmienić

Jak nie ma żadnych niepokojących objawów to profilaktycznie nie zmieniaj.
Przy wymianie planowanie głowicy to mus, wskazane jest też planowanie bloku.
Taka akcja to sporo roboty, potem trzeba trochę pojeździć, dociągnąć, wyregulować.
A trochę mało czasu do startu zostało...

Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka

Więcej
2017/07/26 23:43 - 2017/07/26 23:46 #44727 przez NO NAME TEAM

NO NAME TEAM odpowiedział w temacie: Przygotowania Zombol 2017

No tez sie tego boje planowanie głowicy to oczywiście brałem pod uwagę, mam ogarniętego mechaniora w silnikach i tak mnie namawia profilaktycznie do tego ale ja wyznaje zasadę ze jak cos działa to lepiej tego nie ruszać bo dzisiaj to części robią z chińskiego plastiku z odzysku. Jedyna rzecz która mnie martwi to pare razy podgotowałam płyn raz zima odpaliłem żeby pochodził i raz na zlot. Ale przestał załączać się wentylator nawet jak
ominę włącznik termiczny ale działa tylko jak go bezpośrednio do Aku podepnę. Nie wiem czy prąd idzie do niego przez przekaźnik ale profilaktycznie podmienialem każdy i tez nie ruszył. Bezpieczniki wszystkie ok. I właśnie to grzanie mnie martwi ale popatrzę jeszcze dokładnie na to bo roboty po pachy a nie ma czasu nawet przejechać się i potestować;-) w każdym razie dzięki za poczęści utwierdzenie mnie w przekonaniu żeby tej uszczelki nie ruszać.

`14 LLoret + (nr. boczny 189)
`15 Passo del Stelvio + (nr. boczny24 )
`16 Palermo + (nr. boczny 16)
'17 Kraj Basków + (nr boczny 40)
'18 Chalkidiki + ( nr boczny 03)
'19 Irlandia + ( nr boczny 15)
Ostatnio zmieniany: 2017/07/26 23:46 przez NO NAME TEAM.

Więcej
2017/07/27 08:01 #44730 przez Rezerwat Przygody

Ja też się zastanawiałem, ale odpuściłem temat profilaktycznej wymiany. Części nowe wcale nie są dobrej jakości a i wiele innych rzeczy może się zdarzyć po drodze. Nie ma objawów to znaczy, że jedziemy spokojnie bez pałowania i liczymy, że dojedziemy i wrócimy ;)

Więcej
2017/07/30 23:13 #44773 przez Klamot

Klamot odpowiedział w temacie: Przygotowania Zombol 2017

Silnik na miejscu... ładna niedziela ale w krzyżu łupie. Kilka wieczorów jeszcze i jazdy testowe :) ...... mam nadzieje :)
Załączniki:

Więcej
2017/07/31 00:01 - 2017/07/31 00:07 #44777 przez MotoKoty

MotoKoty odpowiedział w temacie: Przygotowania Zombol 2017

Rezerwat Przygody napisał: Ja też się zastanawiałem, ale odpuściłem temat profilaktycznej wymiany. Części nowe wcale nie są dobrej jakości a i wiele innych rzeczy może się zdarzyć po drodze. Nie ma objawów to znaczy, że jedziemy spokojnie bez pałowania i liczymy, że dojedziemy i wrócimy ;)

My przejechaliśmy dwa zlombole na odstrzelonej uszczelce w polonezie to jakoś inaczej się objawia niż we współczesnych autach. Temperatury ponad 90 ale nie dochodziła do 130 ogrzewanie było przewody nie strzelały.Teraz po wymianie planowaniu i drugim niedokrecaniu mamy chłodnice od diesla i temp.90 jak się włączy went to jest o grubość wskaźnika ponad .włączniki 85-92 I 90-95 ale i tak na postoju dość często uruchamia się pierwszy wiatrak termostat nowy ale nie pamiętam o jakich wartościach.W 2014 na powrocie we Francji robiliśmy uszczelkę kolegom w 125p na parkingu i tak że dwie godziny i pojechali dalej,a dojechali z Katowic do Hiszpanii na tak dokręconej głowicy że lala się woda bokiem spod uszczelki.Idealny klimat samochodu na zlombol pomyślałem wtedy.Reasumujac jechać i czekać na usterki będzie co wspominać,bo i tak nie jesteśmy w stanie wszystkiego przewidziec.
Ostatnio zmieniany: 2017/07/31 00:07 przez MotoKoty.

Więcej
2017/08/15 20:02 #45085 przez BandzioryTeam

BandzioryTeam odpowiedział w temacie: Przygotowania Zombol 2017

Dwa tygodnie do startu, a ja jeszcze prawie nic nie zrobiłem. Chyba tylko wymienie olej i pojadę :-)

Skoda Favorit - na chodzie
Fiat 126 p - rozebrany :-)
WSK 125 - na chodzie - też do remontu
Jawa Kaczka - do skończenia

zlombol akcja 001
zlombol akcja 002
zlombol akcja 003
zlombol akcja 004
zlombol akcja 005
zlombol akcja 006
zlombol akcja 007
zlombol akcja 008