Złombol ciężarówka !

Więcej
2018/01/25 12:27 #46785 przez C.H. Robinson Teresin Team

C.H. Robinson Teresin Team odpowiedział w temacie: Złombol ciężarówka !

Wow, po Ikarusie 260 i Autosanie H9 to chyba pierwszy pojazd o DMC powyżej 3,5t

2015 - OSP Teresin - Żuk A07 - Passo dello Stelvio, Włochy
2016 - BONDAR Team - Lublin II - Hammamet, Tunezja
2017 - C.H. Robinson Teresin Team - Skoda Favorit - Noja, Hiszpania
2018 - C.H. Robinson Teresin Team - Skoda Favorit - Sithonia, Grecja
2019 - C.H. Robinson Teresin Team - Lublin III - ?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2018/01/25 13:21 #46786 przez maupole

maupole odpowiedział w temacie: Złombol ciężarówka !

No to trzymam kciuki, mam nadzieję, że go zobaczymy na STARcie :)
Podziękowali: Agrodex Rally Team

Więcej
2018/01/25 18:45 #46787 przez Agrodex Rally Team

Agrodex Rally Team odpowiedział w temacie: Złombol ciężarówka !

Było napisane, że jedziemy Starem 744, to tak się stanie. Nie rzucamy słów na wiatr:) Dzięki za wsparcie i do zobaczenia na starcie!
Podziękowali: POGANIACZE BYDŁA

Więcej
2018/01/26 08:38 #46794 przez Tom Bombadil

Tom Bombadil odpowiedział w temacie: Złombol ciężarówka !

A z jakim silnikiem jest ostatecznie? I czy te kabiny zamierzacie jednak łączyć?

https://www.facebook.com/seba.jacko - https://www.youtube.com/channel/UCNoFY4yCQhGqAac03GkNI3w/videos
Złombol 2017 - OSK OLAF #09
Złombol 2018 - OSK OLAF #822
Złombol 2019 - OSK OLAF #59
Złombol 2020 - OSK OLAF #

Więcej
2018/01/26 08:43 #46795 przez DoCelu

DoCelu odpowiedział w temacie: Złombol ciężarówka !

Trasa już zaplanowana ?

Więcej
2018/01/26 10:20 #46797 przez Agrodex Rally Team

@Tom Bombadil: tak się składa, że internet to takie cudowne medium, że zawsze znajdziesz w nim potwierdzenie tego co byś chciał. Chcesz informacje o dwóch silnikach w 744, znajdziesz, chcesz żeby był tylko jeden, też odszukasz takie dane. Chcesz się dowiedzieć, że byki na corridzie reagują na kolor czerwony? Nie ma problemu, a jeśli chcesz, by się okazało że byki to daltoniści, również w sekundę to znajdziesz. Ale jak zaczniesz dzwonić po fabrykach, kolegach pracowników, serwisach i innych takich to się wszystko nagle klaruje. W Starze 744 występuje tylko T359E, 6 cylindrów+turbo. On z tym silnikiem to istna rakieta. na pusto waży nieco ponad 4 tony, a silnik generuje 170km i 525Nm, więc jest fajnie. Prędkości dobrze ponad 110km/h i spalanie wg Producenta 17l/100km przy 90km/h i DMC czyli 7700kg.
Rozwiązał się też problem z tacho i DMC powyżej 7,5tony. Nie ma w Polsce żadnej możliwości zmiany DMC i koniec. Jeszcze jakiś czas temu można było zmniejszyć, teraz już nie. tacho więc musi być. Ale jeśli jest na tarczki, to takie może zostać. Ja się najbardziej obawiałem mandatów za przekroczenie prędkości wedle tarczki. okazało się, że tarczka nie jest żadnym dowodem w tym przypadku i Służby nie mogą wystawić mandatu. No chyba, że złapią mnie na gorącym uczynku. W przypadku tacho cyfrowego mandat można wypisać. tachografy poza tym mogą o 6km/h przekłamywać prędkość, więc nawet na cyfrowym można latać 86km/h. Kolejna zaleta tacho na tarczki jest taka, że mogę codziennie sobie wkładać nową a starą wyrzucać do rowu i nikt mi nie udowodni, że jadę od tygodnia. Bo przecież mogłem Stara przewieżć do Sarajewa na lawecie i jadę pierwszy dzień.

@DoCelu: Generalnie tak. Wiem przez które kraje chcę jechać, a przez które nie. na pewno nie jadę przez czechy, bo to kolejne urzadzenie viatoll na szybie. z Katowic chce jechać na Zwardoń i dalej na Bratysławę. Slowacja z ViaTollem. potem na Wegry i Budapeszt, tutaj jest w ogóle durne, bo urzadzenie musisz kupic i juz. ale mozna wykupic winiete na okreslona droge i czas i tak się pewnie skonczy. Nastepnie Chorwacja, Bosnia, Czarnogóra, Albania, Macedonia (tam chcemy zalać zbiorniki, bo paliwo tanie) i Grecja. powrot Bułgaria, Rumunia, kawalek Wegier i Slowacji no i Polska:) tak więc viatoll tylko na Slowację, reszta albo winiety, albo bramki na autostradach.
A jak Twój 742?:)

Więcej
2018/01/26 10:33 #46798 przez Czerwony Team

Czerwony Team odpowiedział w temacie: Złombol ciężarówka !

To jest duża szansa, że się będziemy mijać na trasie po Bałkanach :) Super, że jedziecie Starem! Pozdro i do zobaczenia na starcie :)

Więcej
2018/01/26 16:38 #46800 przez Agrodex Rally Team

@Czerwony: to świetnie, że jest szansa na spotkanie na trasie, może i będzie sposobność, by się bliżej poznać:) Rownież pozdro i do zobaczenia na starcie!

@Bombadil: tak jest, chcemy polączyć obie kabiny. Jest, co prawda, fabryczna łączność za pomocą sprzetu audio, ale kablem kieliszka niestety nie da sie przesłać. to znaczy kanapki, pomyliło mi się:P nie bedzie to takie proste, bowiem podczas jazdy w terenie te kabiny dosc mocno odchylaja sie na boki wzgledem siebie, wiec polaczenie musi byc bardzo elastyczne.

Więcej
2018/01/27 00:03 #46805 przez POGANIACZE BYDŁA

POGANIACZE BYDŁA odpowiedział w temacie: Złombol ciężarówka !

Agrodex Rally Team napisał: Kolejna zaleta tacho na tarczki jest taka, że mogę codziennie sobie wkładać nową a starą wyrzucać do rowu i nikt mi nie udowodni, że jadę od tygodnia. Bo przecież mogłem Stara przewieżć do Sarajewa na lawecie i jadę pierwszy dzień.

Nikt Ci nie musi udowadniać. To Ty musisz udowodnić, że nie jedziesz od tygodnia. Czyli mieć wypisaną urlopówkę za 28 dni wstecz.

Sikor
NIE JESTEM PREZESEM NICZEGO

Więcej
2018/01/27 12:21 - 2018/01/27 13:10 #46807 przez Agrodex Rally Team

Zdaje się, że cała ta dyskusja o tachografach, urlopówkach, tarczkach i całej reszcie jest bezcelowa:

Dz.U. 2003 nr 32 poz. 262, rozdział 2 (wyposażenie), punkt 16: w przyrząd kontrolny - tachograf samochodowy; przepis stosuje się do:
a) pojazdu o DMC 9t i powyżej, zarestrowanego po raz pierwszy po 31.12.1984
b) pojazdu o DMC powyżej 3,5 t, wyprodukowanego po 31.12.1999

z wyjątkiem autobusu miejskiego, używanego do komunikacji miejskiej lub miejsko-podmiejskiej, oraz pojazdu Sił Zbrojnych.

tak więc 744 nie musi mieć tacho. to jest ostatecza decyzja i wiążąca.
po tej historii mam dwa skrajnie odmienne odczucia:
w jakimś Złombolowym filmie ktoś rzekł, że Zlombol zmusza do myślenia i tak było właśnie w tym przypadku. Szukanie się opłaciło i z tego się bardzo cieszę. Jednak krew mnie zalewa, że latałem po ITD, Policji, wydziałach komunikacji, stacjach kontroli pojazdów, firmach legalizujących tachgrafy, tlumaczyłem jakie to auto i do czego chce je wykorzystać i nikomu z nich do głowy nie przyszło, że Stara nie ma na rynku od 20 lat, więc przepis o tachografie go nie obowiązuje.
w tej sytuacji zastosowanie za to mają dwa powiedzenia, jakże one są polskie: umiesz liczyć? licz na siebie. i drugie, choc tu w nawiązaniu do służby zdrowia: w Polsce trzeba mieć zdrowie, żeby się leczyć.
Ostatnio zmieniany: 2018/01/27 13:10 przez Agrodex Rally Team.
Podziękowali: Czerwony Team

zlombol akcja 001
zlombol akcja 002
zlombol akcja 003
zlombol akcja 004
zlombol akcja 005
zlombol akcja 006
zlombol akcja 007
zlombol akcja 008