- Oklaski: 48
- Otrzymane podziękowania: 169
Konwój 126p vol.2 - złombol 2018
- Załoga Tarpaniątka
-
- Wylogowany
- Moderator
-
Załoga Tarpaniątka odpowiedział w temacie: Konwój 126p vol.2 - złombol 2018
"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Czerwony Bob
-
- Wylogowany
- Świeżak
-
- Otrzymane podziękowania: 7
Czerwony Bob odpowiedział w temacie: Konwój 126p vol.2 - złombol 2018
- swbr
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- Oklaski: -5
- Otrzymane podziękowania: 57
swbr odpowiedział w temacie: Konwój 126p vol.2 - złombol 2018
Zaoszczędzisz na mandatach za szybkość w wioskach (tych wymyślonych) bo Czesi i Słowacy lubują się w tymCzerwony Bob napisał: Kurde może faktycznie pomyśleć o jakiś winietach, przynajmniej o części. Założyłem wstępnie, że skoro w tym roku jadę żółwiem to nie ma się co pchać na jakieś autostrady. Sam nie wiem

- Czerwony Bob
-
- Wylogowany
- Świeżak
-
- Otrzymane podziękowania: 7
Czerwony Bob odpowiedział w temacie: Konwój 126p vol.2 - złombol 2018

- BartCom Team
-
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- 5xZłombol jako Kapitan
- Otrzymane podziękowania: 13
BartCom Team odpowiedział w temacie: Konwój 126p vol.2 - złombol 2018
Poziom 4,5-5 l/100km przy ustalonej ekonomicznej 70-80km/h w serii ELX bez zmian
- nawet z załadunkiem, ale bez gratów na dachu - jest do osiągnięcia...?
Jeździłem 2 Maluchami.
- 126p 650E '89 w latach 94-97. Seria, tylko dodana "turbinka Kowalskiego", ale bez zmian dyszy,
turbinka nie miała jeszcze luzów, nawet dodawała trochę mocy, max 115 na prostej,
ale ważniejsze było zużycie etyliny, byłem studentem i każdy litr, każdy litr... przy 70-80 km/h
zawsze robiłem na trasie sporo poniżej 5 l/100km - solo, latem.
Jak było 5 l/100km ze swojej jazdy byłem bardzo niezadowolony, bo fabryczna norma w instrukcji użytkowania 650E przewidywała 4,3 l/100km przy 70 km/h wg ECE (pełne obciążenie)

Dawne czasy...
- później w pracy jeździłem 126 ELX '98 w latach 01-02, był technicznie nieporównanie lepszy niż "E"
Choć niezadbany, bez większych starań palił na trasie do 5 l/100km przy 80-90km/h - solo, latem.
Miał już dyszę odcinającą przy hamowaniu silnikiem, dwustopniowy kąt zapłonu w zależności od obciążenia silnika, elektroniczny zapłon na ubogą mieszankę, podzespoły z Cinquecento... tylko żeby wszystko prawidłowo działało. Zbierał się nieporównanie lepiej niż 650E.
W mieście spalanie rosło ale tych 6 litrów nie przekraczał.
Więc chyba można to uzyskać, ale jest to trudne.
Moim zdaniem ciekawsze to wyzwanie, fajniejsze niż np. "piłowanie na metę"
PS.
Seryjnym 125p 1500 '89 w edycji Nordkap rekordowo uzyskałem 7,1 l/100 km na odcinku 350 km przy 90-100 km/h na V.biegu, jadąc wówczas za świetnym przewodnikiem - Andrzejem "Preventem". On uzyskał nawet 6,8 l/100km przy tej prędkości, jadąc gaźnikowym Polonezem...
Badaliśmy zużycie etyliny komisyjnie

Sorry za offtop.
Czerwona Strzała - Polski Fiat 125p 1600 OHV
Więc gaz do dechy...
- Rezerwat Przygody
-
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- Oklaski: 1
- Otrzymane podziękowania: 31
Rezerwat Przygody odpowiedział w temacie: Konwój 126p vol.2 - złombol 2018

Kupować winietki i po autostradach spokojnie, bez niepotrzebnego zapieprzania. To znacznie zwiększa szansę dojechania do celu i to dojechania na czas. Słowacja, Węgry, Rumunia - te winietki załatwiamy elektronicznie. Wszystkie są stosunkowo niedrogie. Czechy, Austria, Bułgaria - te na miejscu na granicach. Ewentualnie jeszcze macie szanse na winietkę austriacką online, bo trzeba to zrobić bodajże 18 dni przed terminem jazdy.
Serbia, Grecja, Bośnia (hihi jeden kawałek) płacimy na bramkach. Jak ktoś leci autostradą przez Chorwację to tam fakt, trochę Kun na bramkach się zostawia.
- Ala montana
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- 10 Złomboli
Ala montana odpowiedział w temacie: DROGI PŁATNE - złombol 2018
1) SŁOWACJA - winieta
2) WĘGRY - winieta
3) SERIA - bramki
4) KOSOWO - bezpłatne
5) MACEDONIA - bramki
6) GRECJA - bramki
7) ALBANIA - bezpłatne
8. CZARNOGÓRA - bezpłatne
9) BOŚNIA - bramka
10)CHORWACJA -bramki
Analiza wykazała, że na ten Złombol raczej nie ma sensu płacić ale to już jak kto woli.
Tu jasno i krótko jest to opisane.
Trasę z Katowic do mety c.a.~1800km naprawdę można pokonać w te kilka dni bez większego pośpiechu.
Moim zdaniem to jest "krótki Złombol" acz dość liczny w auta.
A tu Link do mapy Pepiczków

{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{ {{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{
- Malachitowa Malaria
-
- Wylogowany
- Świeżak
-
- Otrzymane podziękowania: 1
Malachitowa Malaria odpowiedział w temacie: Konwój 126p vol.2 - złombol 2018

- Agrest Jedzie z Nami
-
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
- Otrzymane podziękowania: 0
Agrest Jedzie z Nami odpowiedział w temacie: Konwój 126p vol.2 - złombol 2018

- Rezerwat Przygody
-
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- Oklaski: 1
- Otrzymane podziękowania: 31
Rezerwat Przygody odpowiedział w temacie: Konwój 126p vol.2 - złombol 2018
Podobnie myślałem przed moim wyjazdem MZtką. Życie to zweryfikowało. Fakt, że w tym roku trasa jest krótsza, więc może to i jest jakieś rozwiązanie.Agrest Jedzie z Nami napisał: Z mojej strony - wychodzę z założenia że nigdzie mi się nie śpieszy, a niczego tak bardzo nie lubię robić jak jeździć maluchem po autostradzie
Także wolę nadłożyć nawet jeden dzień drogi i czerpać jako taką przyjemność z jazdy.
W każdym bądź razie uważam, że nie warto odrzucać wersji autostrad i winietek kategorycznie. Nawet jadąc te 80kmh można spokojnie toczyś sie autostradą.