Trabantem do Grecji?? ;)

Więcej
2018/04/07 14:03 #47273 przez Kierowca Tourista

Kierowca Tourista odpowiedział w temacie: Trabantem do Grecji?? ;)

Drogi Packomanie - nagromadziło mi się trochę innych spraw, stąd nie odwiedzałem forum. Niemniej jeśli chcesz o coś spytać - daj znać.
Pozdrawiam i życzę powodzenia. Mój Wartburg w momencie zakupu stał w garażu jakieś 10 lat ;)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2018/04/07 15:29 #47274 przez Załoga Tarpaniątka

Załoga Tarpaniątka odpowiedział w temacie: Trabantem do Grecji?? ;)

Warto dodać, że dla dwusuwów hamowanie silnikiem na zjazdach to morderstwo dla silnika, bo spuszczona iglica nie podaje paliwa więc i nie ma smarowania. Trzeba dopasować technikę prowadzenia auta, do warunków, a ta jest zdecydowanie inna niż w dzisiejszych samochodach.

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

Więcej
2018/04/07 16:44 #47277 przez Kierowca Tourista

Kierowca Tourista odpowiedział w temacie: Trabantem do Grecji?? ;)

Wartburg ma dość dobry układ hamulcowy (myślę tu o wersji 353W, z hamulcami tarczowymi z przodu) - więc śmiało można jechać z włączonym wolnym kołem (czyli bez możliwości hamowania silnikiem). Już wspominałem wcześniej - takimi samochodami jeździli normalni ludzie i dobrze sobie radzili.
Oczywiście należy zachować rozsądek i zadbać o stan układu hamulcowego. Żadnego druciarstwa - bo w razie awarii niewiele można zrobić.

Więcej
2018/04/08 09:17 #47282 przez Załoga Tarpaniątka

Załoga Tarpaniątka odpowiedział w temacie: Trabantem do Grecji?? ;)

To, że kiedyś się tak jeździło i jakoś auta się nie psuły, to ja wiem, tylko dzisiejsi ludzie mogą nie mieć o tym pojęcia z racji tego, że młodsze pokolenia, po prostu mogły już nie mieć styczności z dwusuwami. Dlatego zwracam na to uwagę, nic personalnie ;)

"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."

zlombol akcja 001
zlombol akcja 002
zlombol akcja 003
zlombol akcja 004
zlombol akcja 005
zlombol akcja 006
zlombol akcja 007
zlombol akcja 008