Motocyklem do Irlandii

Więcej
2019/03/09 15:22 #49692 przez PoŠkodovani

PoŠkodovani odpowiedział w temacie: Motocyklem do Irlandii

Kto jeszcze jedzie motocyklem?
Ja w tym roku porzucam Skodę na rzecz MZ.

Oglądałem ciekawostki z Irlandii - wypisałem sobie kilka celów, poza Dublinem i Wicklow:

1 )Klify Moheru (wstęp 8€) - okolice Galway (zachodnie wybrzeże, ok 250km od mety). 200m klify wpisane na listę UNESCO. Atrakcje nr 1 w całej Irlandii.
2) Bezpośrednio przy ww. klifach są Arany (wyspy) - wycieczka promem na cały dzień - wiele osób poleca
3) płaskowyż Burren - ksieżycowa kraina - nie daleko na wschód od klifów
4) Okolice Dingle, a konkretnie Slea Head Drive (R559) pętla nad samym oceanem - są po drodze darmowe miejsce biwakowe na samym klifie nad oceanem.
5) Kerry ring (pętla 180km wokół półwyspu Kerry N70) i Killarney National Park południowy zachód) piękna pętla z masą ultra widoków (południowy zachód) w tym Gap of Dunloe! Droga z Tomies do Black Valey w sumie ok 11km ale absolutnie warte przejechania.
6) Blarney Castle (Południe, okolice Cork)

Ktoś jeszcze ma jakieś przemyślenia ma co do tras?
Nie mam pojęcia póki co jak rozplanować drogę na metę. Raczej jak najszybciej bez marudzenia w Niemczech, do Dunkierki, na prom i w kierunku Holyhead, omijając autostrady zasadniczo.

Może jakąś grupką niewielką pojechać?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2019/03/25 17:31 #50131 przez Łyse Konie

Łyse Konie odpowiedział w temacie: Motocyklem do Irlandii

Siemanko
Wybieramy się na Złombol jako świeżaki, podróż zaczynamy w Rzeszowie. Nasz wehikuł to Ural M67 --> generalny remont w trakcie :)
Planujemy dojechać do Katowic dzień przed startem. Pierwszą przeprawę promową chcemy rozpocząć w Amsterdamie, płynąc do Newcastle upon Tyne. Kolejna Holyhead - Dublin. Fajnie wychodzi trasa w km. Sprawa powrotu jeszcze otwarta. Czy znajdzie się ekipa motocyklowo-złombolowa na tej trasie?

Więcej
2019/04/04 00:08 #50251 przez Klamot

Klamot odpowiedział w temacie: Motocyklem do Irlandii

Czy ktoś rozkminiał ile wyjdzie bilet na prom na motocykl? I którędy najlepiej cisnąć... Tunel chyba odpada...

Więcej
2019/04/10 22:25 #50281 przez MieszkoKoleszko

MieszkoKoleszko odpowiedział w temacie: Motocyklem do Irlandii

Siema
Ja chyba się skuszę w tym roku. Co do jazdy w kilka osób to istotna jest prędkość. Ja będę jechał 70 -80 wiec jeśli ktoś ma ochotę to zawsze będzie raźniej.
Czy macie ogarnięte promy / tunele?
Klamot a czym Ty będziesz jechał?
Pozdr

Więcej
2019/04/10 22:54 #50282 przez Klamot

Jeśli pojadę, a jeszcze nie zdecydowałem, to MZ Jaskółka co byłem nia na Stelvio. Ale nie wiem jeszcze, bo to bez sensu jechać tak daleko, ale nie wiem czemu ciągle o tym myśle... Złombol to stan umysłu...

Więcej
2019/04/10 22:58 #50283 przez Breko1989

Breko1989 odpowiedział w temacie: Motocyklem do Irlandii

Klamot też planuje jechać mz aczkolwiek troszkę młodsza bo mam ts250/1

Więcej
2019/04/10 22:59 #50284 przez Pegazy

Pegazy odpowiedział w temacie: Motocyklem do Irlandii

Klamot napisał: (...) Ale nie wiem jeszcze, bo to bez sensu jechać tak daleko, ale nie wiem czemu ciągle o tym myśle... Złombol to stan umysłu...

No to do zobaczenia na trasie :D Jak już o tym się myśli, to potem człowiek stoi w Katowicach na starcie. Taaa , Złombol to stan umysłu.

`14 LLoret + (nr. boczny 399)
`15 Passo del Stelvio + (nr. boczny 16)
`16 Palermo + (nr. boczny 5)

Więcej
2019/04/10 23:03 #50285 przez Breko1989

Mieszkokoleszczko troszkę niska prędkość, moja MZ męczy się przy tej szybkosci. Aczkolwiek mogę pokombinować ze zmiana zębatki. Jesli chodzi o promy to nic niemam ogarnietego.

Więcej
2019/04/10 23:11 - 2019/04/10 23:13 #50286 przez Klamot

Moja się nie męczy przy 80, to ja się męcze ale i delektuje :) Skończy sie tym, że pojedziemy na żywca a potem będzie boleć.. kurna i znowu to zrobie... kiedy ja zmądrzeje.... Jak ktoś ogarnie te promy dla moto i którym niech melduje :) Przemek, Poturbowani reaktywacja, no nie wezme Ci w tej sytuacji łańcucha...
Ostatnio zmieniany: 2019/04/10 23:13 przez Klamot.
Podziękowali: Poturbowani reaktywacja

Więcej
2019/04/10 23:39 #50287 przez Breko1989

Na szybko spojrzalem jakie koszta promów więc niema tragedii. Ceny są w jedną i droga stronę
Załączniki:

zlombol akcja 001
zlombol akcja 002
zlombol akcja 003
zlombol akcja 004
zlombol akcja 005
zlombol akcja 006
zlombol akcja 007
zlombol akcja 008