- Otrzymane podziękowania: 8
Motocyklem do Irlandii
- PoŠkodovani
-
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
Mniej
Więcej
2019/05/31 11:30 #50522
przez PoŠkodovani
PoŠkodovani odpowiedział w temacie: Motocyklem do Irlandii
Mnie kusi ta zachodnia Irlandia - zobacz sobie Gap of Dunloe lub ogólnie cały Kerry Ring - to są miejsca stworzone do pokonania ich motocyklem właśnie. Klify - to super malownicze wąskie dróżki - jest też tam trochę miejsc biwakowych zdaje się.
Jak idzie o przeprawy promowe to jadę "po bożemu" przez kanał i na Hollyhead-Dublin w tamtą stronę - powrót Rosslare-Pembroke.
Stawki za motocykl nawet bez żadnej zniżki są do przełknięcia odpowiednio 30 i 50€ w jedną stronę, czekam jeszcze na odpowiedź z Irish ferries jak tam zniżki (a przede wszystkim chcę mieć taryfę flexi - żeby mieć widełki czasowe na przeprawę).
Gadałem też swego czasu z Agrodex Rally Team (pomarańczowy star z paką), żeby im wrzucić MZkę na pakę i po prostu dołożę się do ich biletu - byli nawet zainteresowani tą opcją
Jak idzie o przeprawy promowe to jadę "po bożemu" przez kanał i na Hollyhead-Dublin w tamtą stronę - powrót Rosslare-Pembroke.
Stawki za motocykl nawet bez żadnej zniżki są do przełknięcia odpowiednio 30 i 50€ w jedną stronę, czekam jeszcze na odpowiedź z Irish ferries jak tam zniżki (a przede wszystkim chcę mieć taryfę flexi - żeby mieć widełki czasowe na przeprawę).
Gadałem też swego czasu z Agrodex Rally Team (pomarańczowy star z paką), żeby im wrzucić MZkę na pakę i po prostu dołożę się do ich biletu - byli nawet zainteresowani tą opcją

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- kpt. Niemoc
-
- Wylogowany
- Świeżak
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
2019/06/02 10:55 #50529
przez kpt. Niemoc
kpt. Niemoc odpowiedział w temacie: Motocyklem do Irlandii
PoŠkodovany, jeśli tylko maszyna pozwoli, też zamierzam pokręcić się kilka dni po Irlandii. Dekadę temu byłem na Loop Head i klifach Moher, więc czuję klimat. Jak dostaniesz odpowiedź z Irish Ferries - daj cynk. Jeszcze niczego nie rezerwowałem, bo nie mam planu którędy i kiedy.
PozDDRawiam
PozDDRawiam

- PoŠkodovani
-
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
Mniej
Więcej
2019/06/02 14:42 #50532
przez PoŠkodovani
Instrukcja irish ferries jest w osobnym wątku. Wąski i Lina załatwiali to oficjalnie i zamiescili instrukcje dla wszystkich co trzeba napisać w mailu. Jak kto potrzebuje pomocy w zredagowqniu wiadomości służę pomocą. Oni się twm nie spieszą i mają kilka dni na odpowiedź ponoć.
- Klamot
-
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
Mniej
Więcej
- Oklaski: 10
- Otrzymane podziękowania: 42
2019/06/08 23:12 #50580
przez Klamot
Klamot odpowiedział w temacie: Motocyklem do Irlandii
Strefy Ekologiczne nie dotyczą Motocykli i Traktorów
Uff.....
Co do trasy chyba południową bedziemy jednak napierać, najkrótszą jak sie da. Omijamy autostrady i ekspresowe. Czy jest jakaś nawigacja co umie omijać drogi dla pojazdów samochodowych?

Co do trasy chyba południową bedziemy jednak napierać, najkrótszą jak sie da. Omijamy autostrady i ekspresowe. Czy jest jakaś nawigacja co umie omijać drogi dla pojazdów samochodowych?
- PoŠkodovani
-
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
Mniej
Więcej
2019/06/11 13:32 #50598
przez PoŠkodovani
Navigator od Map Factor - zawsze używałem na Afryce - potrafi pięknie znaleźć najmniejsze dróżki lokalne, leśne czy polne
Ma fajnie ustawiane preferencje (w %) jakie drogi preferujesz i jak ma prowadzić.
play.google.com/store/apps/details?id=co...ctor.navigator&hl=pl

play.google.com/store/apps/details?id=co...ctor.navigator&hl=pl
Podziękowali: Klamot
- PoŠkodovani
-
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
Mniej
Więcej
2019/06/11 13:46 #50599
przez PoŠkodovani
Ach i jeszcze jedno - przeanalizowałem dość dokładnie trasę północną i południową - są omalże identyczne pod względem odległości - tak czy siak wychodzi ok 2300 (z plusem) km. Wychodziłem od tego co podają organizatorzy, dodałem punkt startowy Katowice, dodałem punkt końcowy w górach Wicklow, pousuwałem zbędne punkty po drodze i odznaczyłem autostrady - wychodzi to samo.
- PoŠkodovani
-
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
Mniej
Więcej
2019/06/11 13:53 #50600
przez PoŠkodovani
I po trzecie - bo zapomniałem: z moich rozmów z Irish Ferries wynika, że można dostać maksymalnie 18 funtów zniżki - o ile zdecydujesz się na sztywny kurs tam i nazat. Przy taryfie flexi to już marne 8 funtów (łącznie na obie strony). Podziękowałem i nie skorzystam. Pogadałem z paroma znajomymi, którzy jeżdżą w tamte strony - każdy mi potwierdził: motocyklem tylko "na pałę"! Często bilety są tańsze w tzw "last minute", a motocykle jadą z pierwszeństwem pod bramkę bo upycha się je po bocznych zakamarkach. To samo tyczy się kanału LaManche.
Ogólnie: ceny za prom Francja - Wielka Brytania: 33 euro w jedną stronę (bywa taniej na miejscu), najbliżej do Dunkierki.
Anglia - Irlandia 55 funtów w jedną stronę, choć można i za 41 kupić w opcji na ostatnią chwilę.
Może uznacie to za pomocne
Jaro.
Ogólnie: ceny za prom Francja - Wielka Brytania: 33 euro w jedną stronę (bywa taniej na miejscu), najbliżej do Dunkierki.
Anglia - Irlandia 55 funtów w jedną stronę, choć można i za 41 kupić w opcji na ostatnią chwilę.
Może uznacie to za pomocne

Jaro.
- Klamot
-
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
Mniej
Więcej
- Oklaski: 10
- Otrzymane podziękowania: 42
2019/06/11 16:07 #50603
przez Klamot
Klamot odpowiedział w temacie: Motocyklem do Irlandii
Dzieki za informacje. Ja wczoraj grzebałem w automapie i udało mi sie ustawić w profilach predkość na ekspersówkach na 1km i na autostradach też. I trasa najszybsza omija ekspresówki i autostrady
Szkopuł tylko że trzeba by było aktualizowac automape. Walczymy dziś jutro przegląd napędów w maszynach

- Poturbowani reaktywacja
-
- Wylogowany
- Ekspert
-
Mniej
Więcej
- Oklaski: 2
- Otrzymane podziękowania: 9
2019/06/15 08:13 - 2019/06/15 08:40 #50639
przez Poturbowani reaktywacja
Poturbowani reaktywacja odpowiedział w temacie: Motocyklem do Irlandii
Panowie Motorcycliści z zupełnie innej beczki:
www.nationalmotorcyclemuseum.co.uk
a także Ci którzy ożywają dopiero powyżej 6000 obr/min, którzy wolą kręcić niż posuwać, nie martwią się piciem bez umiaru, którym spaliny nie śmierdzą a pachną:
museum-autovision.com/wankel.html
www.goodwood.com/motorsport/festival-of-speed/
www.haynesmotormuseum.com
UWAGA PO OGLĄDNIĘCIU KONAR PŁONIE!!!!!!!!
www.nationalmotorcyclemuseum.co.uk
a także Ci którzy ożywają dopiero powyżej 6000 obr/min, którzy wolą kręcić niż posuwać, nie martwią się piciem bez umiaru, którym spaliny nie śmierdzą a pachną:
museum-autovision.com/wankel.html
www.goodwood.com/motorsport/festival-of-speed/
www.haynesmotormuseum.com
UWAGA PO OGLĄDNIĘCIU KONAR PŁONIE!!!!!!!!
Ostatnio zmieniany: 2019/06/15 08:40 przez Poturbowani reaktywacja.
- PoŠkodovani
-
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
Mniej
Więcej
2019/06/17 11:05 #50663
przez PoŠkodovani
fajne atrakcje. O goodwood myślałem ale to nietania impreza.
Dla odmiany w Berlinie jest coś takiego jak Classic Remisse - remise.de/Classic-Remise-Berlin-english-summary.php
To w zasadzie garaż gdzie trzymane są super samochody przez prywatnych właścicieli, ale garaż jest otwarty publicznie i można sobie pooglądać. Wstęp darmowy.
Dla odmiany w Berlinie jest coś takiego jak Classic Remisse - remise.de/Classic-Remise-Berlin-english-summary.php
To w zasadzie garaż gdzie trzymane są super samochody przez prywatnych właścicieli, ale garaż jest otwarty publicznie i można sobie pooglądać. Wstęp darmowy.