PASZPORTY / WIZY / DOKUMENTY

Więcej
2020/01/02 18:07 #51139 przez admin

admin stworzył temat: PASZPORTY / WIZY / DOKUMENTY

Macie wątpliwości co do wiz, dokumentów pojazdu, ubezpieczenia, assistance lub paszportu....tu możecie się wymieniać wiedzą i doświadczeniami.

Polecamy lekturę Serwisu MSZ:
www.gov.pl/web/dyplomacja/turcja

Na pewno znajdziecie tu wiele informacji i nie będzie spekulacji :-)
Podziękowali: Ala montana

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2020/01/04 11:59 #51176 przez Mixol638

Mixol638 odpowiedział w temacie: PASZPORTY / WIZY / DOKUMENTY

Witam
Prawdopodobnie pojadę w tym roku po raz pierwszy i chciałbym się zapytać jakie dokumenty są mi potrzebne (na pewno paszport ale co jeszcze, jadę z kimś, nie mam własnej ekipy)?

Więcej
2020/01/04 13:36 #51177 przez Gientkie Toporki

Gientkie Toporki odpowiedział w temacie: PASZPORTY / WIZY / DOKUMENTY

Paszport i wiza do Turcji obowiązkowo. Dodatkowo najlepiej karta EKUZ i jakieś ubezpieczenie turystyczne.
Podziękowali: Mania

Więcej
2020/01/04 16:29 #51181 przez Mixol638

A gdzie mogę uzyskać wizę oraz kartę EKUZ? Wcześniej jakoś nie było okazji wyjeżdżać za granicę.

Więcej
2020/01/04 19:44 #51188 przez Gientkie Toporki

Gientkie Toporki odpowiedział w temacie: PASZPORTY / WIZY / DOKUMENTY

Podziękowali: pafeu, StretchTheSky

Więcej
2020/01/04 19:50 #51189 przez Mixol638

Oki dzięki wielkie, jak pojadę dastajesz piwko :)

Więcej
2020/01/05 10:51 #51192 przez Su2

Su2 odpowiedział w temacie: PASZPORTY / WIZY / DOKUMENTY

Karta EUKZ może być pomocna tylko po drodze w takich krajach jak: Czechy, Słowacja, Węgry, Rumunia, Bułgaria. W przypadku Turcji, Serbii i Macedonii to nic nie warty kawałek plastiku.
Warto wykupić ubezpieczenie zdrowotne prywatnie zwracając przy tym uwagę nie tylko na składkę ale i na sumę oraz zakres ubezpieczenia.
W najniższych pakietach często jest wyłączone zaostrzenie chorób przewlekłych, kontuzje przy uprawianiu sportów itd.
Można się rozejrzeć za ubezpieczeniem np. w banku. Czasem można dokupić ciekawe ubezpieczenia w rozsądnej cenie do karty kredytowej czy ROR.
Po zakupie koniecznie też musimy przeczytać jak korzystać z ubezpieczenia. Spotkałem się z sytuacją, że ktoś jeździł od przychodni do przychodni i pytał czy mają umowę z jego ubezpieczeniem.
Ja zawsze mam przy sobie (nie w bagażu) na małej karteczce numer telefonu do ubezpieczyciela i numer umowy.
Podziękowali: Mixol638

Więcej
2020/01/06 16:19 #51226 przez GiB

GiB odpowiedział w temacie: PASZPORTY / WIZY / DOKUMENTY

A czy ktoś z obecnych podzieliłby się informacjami jak wygląda sama kwestia wjazdu do Turcji? Kraj poza UE więc zastanawiam się jak celnicy na granicy podchodzą do tematu, ile trwa odprawa i na jakich odbywa się zasadach - rożnie mogą patrzeć na złomka załadowanego po dach zapasowymi częściami i niezbędnymi narzędziami-można się łudzić że jest szansa potraktowania tego jako "bagaż osobisty" zwolniony z cła i innych podatków przywozowych? W drugą stronę sprawa wcale nie jest prostsza, bo wg unijnych przepisów celnych towar przez sam wyjazd z UE traci status towaru unijnego = wracamy i w teorii mamy uregulować należności od tego co wcześniej wywoziliśmy.
Jakieś doświadczenia w tym zakresie i pomysły w jakie dokumenty się zabezpieczyć żeby uniknąć nieprzyjemności na granicach? Np. z wyjazdu z 2010 r? Ewentualnie gdzie można by znaleźć sensowne informacje w tym zakresie? Ambasada, konsulat są coś w stanie podpowiedzieć?
Jedyny konkret jaki udało mi się odnaleźć to turecka strona ministerstwa kultury i turystyki, przejrzałam zakładkę: "Duty-Free Goods" no i nie oszukujmy się, jeżeli chodzi o bezcłowy wwóz towarów które mogą się znaleźć w samochodzie to wygląda to bardzo biednie...

The following are allowed in a vehicle while driving, on condition that they will only be used by the owner or driver:

a) A set of screwdriver (maximum 5 with different sizes),
b) Socket Wrench Set (maximum 10 on the condition that it is suitable for vehicle use),
c) Auto pump,
d) Accumulator Charge Apparatus,
e) Auto broom with accumulator,
f) Icebox with accumulator,
g) Inner tube and tyre except for spare tyre

Dla zainteresowanych źródło: www.ktb.gov.tr/EN-120416/duty-free-goods.html

Pozdrawiam!

Więcej
2020/01/06 19:16 #51233 przez Duch tamtych czasów

Duch tamtych czasów odpowiedział w temacie: PASZPORTY / WIZY / DOKUMENTY

Jak do tej pory nie mieliśmy zadnych problemów wyjazdzajac czy tez wracając do strefy Unii Europejskiej

Więcej
2020/01/06 19:25 - 2020/01/06 19:26 #51235 przez Gniotsa Nie Łamiotsa

Gniotsa Nie Łamiotsa odpowiedział w temacie: PASZPORTY / WIZY / DOKUMENTY

Do Turcji odbiłem po mecie w Chalkidiki w 2018 (złombolowozem w pełnym rynsztunku).
To nie będzie 100% wyznacznik, bo złomboli wybrało się tam wtedy ~kilkanaście, a nie kilkaset, nie przewoziłem alkoholu ani papierosów, na pokładzie byłem sam.
Wizę wykupiłem online i wydrukowałem na campingu.

Grecja -> Turcja - rzooq.cba.pl/?p=8966
Turcja -Grecja - rzooq.cba.pl/?p=9278

Na pewno nie było to shengen, ale dramatu też nie było, a na pewno było prościej i sprawniej niż w przypadku Tunezji.

Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
Ostatnio zmieniany: 2020/01/06 19:26 przez Gniotsa Nie Łamiotsa.
Podziękowali: BONDAR Team

zlombol akcja 001
zlombol akcja 002
zlombol akcja 003
zlombol akcja 004
zlombol akcja 005
zlombol akcja 006
zlombol akcja 007
zlombol akcja 008