PASZPORTY / WIZY / DOKUMENTY
- Tom Bombadil
-
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- Seba
Mniej
Więcej
2020/01/06 20:52 #51241
przez Tom Bombadil
https://www.facebook.com/seba.jacko - https://www.youtube.com/channel/UCNoFY4yCQhGqAac03GkNI3w/videos
Złombol 2017 - OSK OLAF #09
Złombol 2018 - OSK OLAF #822
Złombol 2019 - OSK OLAF #59
Złombol 2020 - OSK OLAF #
Tom Bombadil odpowiedział w temacie: PASZPORTY / WIZY / DOKUMENTY
W 2018 chyba wszyscy opuszczali chociaż na trochę UE i nie było słychać, żeby z powodu części, narzędzi itp. były jakiekolwiek kłopoty. Nas np. ostro przetrzepali w "szopie" Albańczycy na granicy albańsko-macedońskiej, ale szukali tylko papierosów, bo im się po prostu palić chciało

https://www.facebook.com/seba.jacko - https://www.youtube.com/channel/UCNoFY4yCQhGqAac03GkNI3w/videos
Złombol 2017 - OSK OLAF #09
Złombol 2018 - OSK OLAF #822
Złombol 2019 - OSK OLAF #59
Złombol 2020 - OSK OLAF #
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Chłopcy z PRL
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
Mniej
Więcej
- Oklaski: 8
- Otrzymane podziękowania: 98
2020/01/07 21:28 #51261
przez Chłopcy z PRL
Polonez nie gubi oleju. On znaczy swoje terytorium.
Chłopcy z PRL odpowiedział w temacie: PASZPORTY / WIZY / DOKUMENTY
Turcy którzy wyjeżdżąją z Unii do siebie też są załadowani jak należy tym co u nich jest droższe. Nie ma co panikować z tymi różnymi limitami. W zasadzie zawsze największym problemem jest alkohol, fajki i ewentualnie droższa elektronika. Narzędzi, części do auta, brudnych skarpet i majtek żaden celnik nie będzie chciał oglądać. A jeszcze jak im się zwali tyle złomboli naraz to po pierwszej setce będą nas mieli dość i zapragną tylko skończyć zmianę. Inna rzecz, że jadąc tam możemy trochę pokiblować na granicy jeśli wszyscy zwalą się na przejście w krótkim przedziale czasowym.
- PoŠkodovani
-
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 8
2020/01/09 10:20 #51297
przez PoŠkodovani
PoŠkodovani odpowiedział w temacie: PASZPORTY / WIZY / DOKUMENTY
To jeszcze dodam, że jak jedziecie nie swoim autem (np w dowodzie jest dziadek, mama, kolega lub ktokolwiek inny z po za waszej załogi) to musicie mieć notarialny akt wypożyczenia pojazdu, przetłumaczony przez zaprzysięgłego tłumacza na język Turecki, a całość najlepiej jeszcze potwierdzić przed wyjazdem w ambasadzie lub konsulacie (choć to ostatnie może być ekwiwalentem zaprzysięgłego tłumacza - ale pewności nie mam)
No i Turcy dość poważnie podchodzą do sprawy narkotyków, szczególnie przewożonych przez granicę. Pomijam kwestię tego co kto posiada na tzw własny użytek (tam chyba nie ma tego pojęcia), to należy uważać, na postojach i parkingach - zdarzają się włamania i podrzucanie towaru, żeby go sobie po udanej akcji odebrać po drugiej stronie, a w razie wpadki to wy idziecie siedzieć.
No i Turcy dość poważnie podchodzą do sprawy narkotyków, szczególnie przewożonych przez granicę. Pomijam kwestię tego co kto posiada na tzw własny użytek (tam chyba nie ma tego pojęcia), to należy uważać, na postojach i parkingach - zdarzają się włamania i podrzucanie towaru, żeby go sobie po udanej akcji odebrać po drugiej stronie, a w razie wpadki to wy idziecie siedzieć.
- Marcniosik
-
- Wylogowany
- Świeżak
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
2020/01/13 03:52 #51324
przez Marcniosik
Marcniosik odpowiedział w temacie: PASZPORTY / WIZY / DOKUMENTY
Co do powyższego z wypożyczonym autem to jest coś takiego jak upoważnienie PZM, będzie potrzebne na Węgrzech i wychodzi korzystniej niż tłumaczenie od notariusza z tego co wiem.
Załatwia się to w PZM Travel za całe 60zł i działa całkiem spoko wypełniasz wniosek z właścicielem i skanujesz dowód pojazdu i osobisty i jest, nie wiem czy w Turcji też to nie przejdzie.
BTW: Czy ktoś się orientuje jak wygląda temat bezpieczeństwa w Turcji?
Załatwia się to w PZM Travel za całe 60zł i działa całkiem spoko wypełniasz wniosek z właścicielem i skanujesz dowód pojazdu i osobisty i jest, nie wiem czy w Turcji też to nie przejdzie.
BTW: Czy ktoś się orientuje jak wygląda temat bezpieczeństwa w Turcji?
- dEfekt Motyla
-
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
Mniej
Więcej
- Oklaski: 5
- Otrzymane podziękowania: 11
2020/01/14 11:35 #51330
przez dEfekt Motyla
yourij & krusza, nas nic nie rusza!
dEfekt Motyla odpowiedział w temacie: PASZPORTY / WIZY / DOKUMENTY
z tymi pożyczanymi autami itp. to radzę na serio potraktować (w tym kwiatki takie jak "wieczne czarne blachy").
W 2010 roku była afera na granicy z jedną nyską, której właścicielem była chyba jakaś uczelnia czy coś takiego?
I chyba jeszcze jedno auto wtedy miało podobny problem, ale w końcu po godzinie czy dwóch jakoś się udało celników ugłaskać.
Marcin chyba nawet wtedy na granicy był, może coś pamięta...
W 2010 roku była afera na granicy z jedną nyską, której właścicielem była chyba jakaś uczelnia czy coś takiego?
I chyba jeszcze jedno auto wtedy miało podobny problem, ale w końcu po godzinie czy dwóch jakoś się udało celników ugłaskać.
Marcin chyba nawet wtedy na granicy był, może coś pamięta...
yourij & krusza, nas nic nie rusza!
- DEMkO
-
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 3
2020/01/18 10:15 #51354
przez DEMkO
DEMkO odpowiedział w temacie: PASZPORTY / WIZY / DOKUMENTY
Witam... pisałem ale widzę że "uciekł" mój post...
Wydaje mi się że z autem i właścicielem to najłatwiej dopisać się jako współwłaściciel... Czy mam rację?
Wydaje mi się że z autem i właścicielem to najłatwiej dopisać się jako współwłaściciel... Czy mam rację?
- Chłopcy z PRL
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
Mniej
Więcej
2020/01/22 21:17 #51389
przez Chłopcy z PRL
Na wszelki wypadek najlepiej być tym współwłaścicielem na pierwszej stronie. Na pewno odradzałbym wjazd do Turcji miłośnikom czarnych blach na piątej z kolei umowie. W 2012 niemiecki team miał problem z wjazdem do Albanii kupionym w Polsce i nieprzerejestrowanym na nich autem. Wjechali w końcu z bólem ale pamiętam, że ich trochę Albańczycy przytrzymali.
- DEMkO
-
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
Mniej
Więcej
2020/01/29 16:41 #51429
przez DEMkO
Wpis na pierwszej stronie wiąże się z wymianą dowodu a na drugiej już nie... pomyśle bo u mnie adres ten sam zostaje (auto na żone:))
a co do czarnych blach i kilku umowach to od tego roku za nieprzerejestrowanie samochodu do 30 dni grozi już kara grzywny
a co do czarnych blach i kilku umowach to od tego roku za nieprzerejestrowanie samochodu do 30 dni grozi już kara grzywny
- Chłopcy z PRL
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
Mniej
Więcej
2020/02/04 21:58 #51473
przez Chłopcy z PRL
Ale wszystkie kupione przed 2020 i nieprzerejestrowane dalej sobie mogą jeździć na papierach poprzednika. Kara dotyczy zakupów od 01.01.2020
- DEMkO
-
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
Mniej
Więcej
2020/02/05 00:22 #51474
przez DEMkO
Tu jestes w bledzie... zalezy od interpretacji kazdego z urzedow. Interpretacje sa trzy... uzyj google i sie dowiesz