Ciekawe miejsca na trasie

Więcej
2020/01/04 15:30 #51179 przez Polderari

Polderari stworzył temat: Ciekawe miejsca na trasie

Tradycyjnie zaczynam temat ciekawych miejsc godnych zobaczenia na trasie.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2020/01/04 21:41 #51191 przez GrzegoŻuczki

GrzegoŻuczki odpowiedział w temacie: Ciekawe miejsca na trasie

Witajcie dla tych którzy planują trasę w Turcji bliżej wybrzeża proponuje przeprawę promową do Azji w Canakkale,to fajne turystyczno handlowe miasteczko,warto zrobić sobie tam zdjęcie pod koniem Trojańskim to dokładnie ten sam który brał udział w filmie Troja z Bradem Pittem. Koń stoi na placyku po lewej stronie jak zjedziecie z promu .Warto również zobaczyć Troje muzeum i wykopaliska leżą ok.30km od Canakkale oczywiście po drodze polecam. Aha i pamiętajcie że w Turcji jest prohibicja więc alkohol jest drogi i trudno dostępny w miejscach nie turystycznych pozdrawiam.

Więcej
2020/01/05 11:02 #51193 przez Duch tamtych czasów

Duch tamtych czasów odpowiedział w temacie: Ciekawe miejsca na trasie

Hmmm chyba nie rozumiem gdzie chcesz plynać promem skoro z mety do miasta ktore polecasz jest ok 140km droga londową i ni jak promem nie bylo by lepiej

Więcej
2020/01/05 11:23 #51195 przez Gniotsa Nie Łamiotsa

Gniotsa Nie Łamiotsa odpowiedział w temacie: Ciekawe miejsca na trasie

Są 2 "oficjalne" trasy - wschodnia i zachodnia.
Zachodnia wiedzie przez Gallipoli i Canakkale, wschodnia przez Stambuł.
Jadąc zachodnią przeprawiamy się promem, a zwiedzanie Stambułu można zostawić sobie na trasę powrotną.
Jadąc wschodnią przez Stambuł, Canakkale i przeprawę promową można zostawić na trasę powrotną.

Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka

Więcej
2020/01/06 16:13 #51224 przez Chłopcy z PRL

Chłopcy z PRL odpowiedział w temacie: Ciekawe miejsca na trasie

GrzegoŻuczki napisał: Aha i pamiętajcie że w Turcji jest prohibicja więc alkohol jest drogi i trudno dostępny w miejscach nie turystycznych pozdrawiam.

Znaczy, że ta prohibicja jest pewnie taka jak była w Tunisie - trzeba zapuścić się w głąb kilku smętnych i podejrzanych uliczek, zobaczyć skąd mężczyźni wynoszą coś w czarnych workach, pakują do aut i te worki wywalają na ulicę, po czym skierować się do tajemniczego miejsca skąd wychodzą i przeżyć prawdziwy szok w półlegalnym sklepie sprzedającym wszelkie możliwe rodzaje alkoholu. Taka prohibicja w muzułmańskim wykonaniu ;)

Polonez nie gubi oleju. On znaczy swoje terytorium.

Więcej
2020/01/06 17:33 #51229 przez ptp

ptp odpowiedział w temacie: Ciekawe miejsca na trasie

Aż tak źle z alkoholem nie jest. Co prawda jest bardzo drogi i wybór mocnych alkoholi jest bardzo ograniczony to piwo jest dostępne w każdym sklepie. Koszt butelki piwa to 7-10 lira. Mocne alkohole są średnio nawet dwa razy droższe niż u nas. No i co najważniejsze to nie da się kupić alko po 22! Przez granicę lepiej nie przemycać bo może wiązać się to z różnymi nieprzyjemnościami w zależności od humoru celników. Kontrole na granicy są bardzo dokładne. Ja granicę przekraczałem z Turkami więc nie mieliśmy "trzepania" ale widziałem na boku rozbebeszone samochody.

Więcej
2020/01/08 13:21 #51279 przez Bieszczady

Bieszczady odpowiedział w temacie: Ciekawe miejsca na trasie

Powrót promem wchodzi w grę czy jest to profanacja?? :) z ciekawych pomysłow na powrót pomysłem żeby że Stambułu popłynąć promem do odessy miasta oligarchow. Jest to jakieś 800km i 24h na statku po zwiedzaniu odessy można pojechać do kamienica Podolskiego i pod Chocim. (byłem polecam). Jak ktoś chce mogę coś więcej napisać o noclegach. I potem powrót przez krościenko lub jak komu wygodnie to medyke.

Ps twierdzą chocim położona jest w dolinie a nie na szczycie wzgórza :)

Więcej
2020/01/08 13:30 #51281 przez POGANIACZE BYDŁA

POGANIACZE BYDŁA odpowiedział w temacie: Ciekawe miejsca na trasie

Bieszczady napisał: Powrót promem wchodzi w grę czy jest to profanacja?? :) z ciekawych pomysłow na powrót pomysłem żeby że Stambułu popłynąć promem do odessy miasta oligarchow. Jest to jakieś 800km i 24h na statku po zwiedzaniu odessy można pojechać do kamienica Podolskiego i pod Chocim. (byłem polecam). Jak ktoś chce mogę coś więcej napisać o noclegach. I potem powrót przez krościenko lub jak komu wygodnie to medyke.

Ps twierdzą chocim położona jest w dolinie a nie na szczycie wzgórza :)

A czemu promem, a nie na kołach?

Sikor
NIE JESTEM PREZESEM NICZEGO

Więcej
2020/01/08 13:40 #51282 przez Polderari

Polderari odpowiedział w temacie: Ciekawe miejsca na trasie

Nie wiem jak wasz polonez Poganiacze ale mój nie unosi się na morzu ;)
BTW moim skromnym zdaniem nie ma sensu płynąć do Odessy. Lepiej objechać Bułgarię i Serbię, gdzie jest mnóstwo zabytków UNESCo, przyrody i jest tanio :)

Mapa i przewodnik - w przygotowaniu :)

Więcej
2020/01/08 14:57 #51285 przez POGANIACZE BYDŁA

POGANIACZE BYDŁA odpowiedział w temacie: Ciekawe miejsca na trasie

Polderari napisał: Nie wiem jak wasz polonez Poganiacze ale mój nie unosi się na morzu ;)

Znasz mojego poloneza...
Ale nie skumałem aluzji?...
Spytałem kolegi, dlaczego chce płynąć 800 km, zamiast je przejechać. Byłem ciekawy. Wszystko.

Sikor
NIE JESTEM PREZESEM NICZEGO

zlombol akcja 001
zlombol akcja 002
zlombol akcja 003
zlombol akcja 004
zlombol akcja 005
zlombol akcja 006
zlombol akcja 007
zlombol akcja 008