Internet - Turcja 2020
- Brunatni
-
Autor
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- :)
Mniej
Więcej
2020/02/06 13:42 - 2020/02/06 13:43 #51508
przez Brunatni
Brunatni stworzył temat: Internet - Turcja 2020
Cześć, chciałbym poruszyć kwestię internetu oraz rozmów telefonicznych poza UE na naszej trasie tegorocznego rajdu. Dla większości ekip będą to dwa kraje (Serbia i Turcja).
Chciałbym prosić osoby które posiadają wiedzę na ten temat o przedstawienie opcji internetowych które się sprawdzają, jakie koszty itp.
Z informacji które ja znalazłem wynika że:
- Sieć angielska Three ( popularna podczas Złombola na Sycylię i Hiszpanię) z pakietem Pay As You Go nie działa w Serbii oraz Turcji.
- Sieć PLAY posiada pakiety Internet Świat które obejmują Serbię i Turcję i kosztują : pakiet 1gb - 100zł, pakiet 300mb- 50zł. Pakiety te dostępne są zarówno dla posiadaczy abonamentu jak i mix/karty www.play.pl/uslugi/pakiet-mb-w-roamingu-poza-ue/
- SIMGLOB Pakiet do Turcji 3gb razem z kartą kosztuje 135 zł, ważna 30 dni.
- Sieć PLUS posiada pakiet Atlantycki ale nie jestem w stanie dokładnie sprawdzić jak on wygląda w abonamencie a jak na kartę. Jeśli ktoś wie to prosiłbym o napisanie.
Jeśli ktoś ma doświadczenie i jest obeznany w temacie jaki internet na wyjazd wybrać itp. to taka informacja na pewno przyda się wielu osobom
Pozdrawiam, Maciek
Chciałbym prosić osoby które posiadają wiedzę na ten temat o przedstawienie opcji internetowych które się sprawdzają, jakie koszty itp.
Z informacji które ja znalazłem wynika że:
- Sieć angielska Three ( popularna podczas Złombola na Sycylię i Hiszpanię) z pakietem Pay As You Go nie działa w Serbii oraz Turcji.
- Sieć PLAY posiada pakiety Internet Świat które obejmują Serbię i Turcję i kosztują : pakiet 1gb - 100zł, pakiet 300mb- 50zł. Pakiety te dostępne są zarówno dla posiadaczy abonamentu jak i mix/karty www.play.pl/uslugi/pakiet-mb-w-roamingu-poza-ue/
- SIMGLOB Pakiet do Turcji 3gb razem z kartą kosztuje 135 zł, ważna 30 dni.
- Sieć PLUS posiada pakiet Atlantycki ale nie jestem w stanie dokładnie sprawdzić jak on wygląda w abonamencie a jak na kartę. Jeśli ktoś wie to prosiłbym o napisanie.
Jeśli ktoś ma doświadczenie i jest obeznany w temacie jaki internet na wyjazd wybrać itp. to taka informacja na pewno przyda się wielu osobom

Pozdrawiam, Maciek

Ostatnio zmieniany: 2020/02/06 13:43 przez Brunatni.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- sam_olej
-
- Wylogowany
- Świeżak
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
2020/02/06 18:01 #51517
przez sam_olej
sam_olej odpowiedział w temacie: Internet - Turcja 2020
Ktoś na fb wspominał o surfroam rozważam taką opcję ponieważ mamy po drodze Serbie.
surfroam.com/products/surfroam-sim
surfroam.com/products/surfroam-sim
- Brunatni
-
Autor
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- :)
2020/02/06 18:30 #51518
przez Brunatni
Brunatni odpowiedział w temacie: Internet - Turcja 2020
W sumie było o tej karcie pisane podczas edycji do Grecji. Zapomniałem o tym... Może ktoś opisać jak się spisała podczas tamtej wyprawy? Jak z zasięgiem? Bo cenowo wychodzi nawet spoko, 10 euro za 1gb to niezła cena.
- StretchTheSky
-
- Wylogowany
- Świeżak
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 1
2020/02/07 12:05 #51525
przez StretchTheSky
StretchTheSky odpowiedział w temacie: Internet - Turcja 2020
W Orange znalazłem taką informację
www.orange.pl/view/pakiety-go
www.orange.pl/view/pakiety-go
Podziękowali: Daniel Włuka
- Pegazy
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
Mniej
Więcej
- Oklaski: 12
- Otrzymane podziękowania: 82
2020/02/07 18:08 #51526
przez Pegazy
`14 LLoret + (nr. boczny 399)
`15 Passo del Stelvio + (nr. boczny 16)
`16 Palermo + (nr. boczny 5)
Pegazy odpowiedział w temacie: Internet - Turcja 2020
w 2018 roku Surfroam spisał się dobrze, miałem ją włożoną do routera, na 2019 rok nawet doładowałem kartę , ale nie używałem, nie była takiej potrzeby, muszę ogarnąć i ją znaleźć, sprawdzić czy jeszcze działa, ale wydaje mi się że nie było na niej ograniczeń czasowych.
W 2016 roku miałem kartę angielską Three, ale ona miała jakieś ograniczenia czasowe, i z tego co pamiętam nie chciała pracować w routerze? Jakość mi nie podpasowała.
W 2016 roku miałem kartę angielską Three, ale ona miała jakieś ograniczenia czasowe, i z tego co pamiętam nie chciała pracować w routerze? Jakość mi nie podpasowała.
`14 LLoret + (nr. boczny 399)
`15 Passo del Stelvio + (nr. boczny 16)
`16 Palermo + (nr. boczny 5)
- Uralski
-
- Wylogowany
- Świeżak
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
2020/02/25 02:11 #51703
przez Uralski
Uralski odpowiedział w temacie: Internet - Turcja 2020
Hejkum
Ja również miałem surfroam w drodze do grecji i bez problemów wszędzie po drodze działało.
Wrzuciłem kartę do zapasowego telefonu i udostępniłem z niego wifi - w ten sposób udało się zaopatrzyć w internet normalny tel
Ponadto z telefonu w którym miałem tą kartę normalnie szło dzwonić przez Whatsup-a
Polecam zamówić z min. 1 miesięcznym wyprzedzeniem i najlepiej to jeszcze w 2 lub kilka osób (tzn. kilka kart na raz). Przy taniej przesyłce z tego co pamiętam idzie ok 1 miesiąca. Ja oczywiście zamówiłem za późno i wyszło drożej , ale po tygodniu miałem już u siebie.
Fajna sprawa.
Ps. koledzy którzy stwierdzili, że nie potrzebują takiej karty bo nie dzwonią, przywieźli do domu po kilka stówek dodatkowego rachunku
bo akurat zdarzyła się awaria i zabłądzenie w Albanii, przez co każdy działał ze swojego tel.
Ja również miałem surfroam w drodze do grecji i bez problemów wszędzie po drodze działało.
Wrzuciłem kartę do zapasowego telefonu i udostępniłem z niego wifi - w ten sposób udało się zaopatrzyć w internet normalny tel

Ponadto z telefonu w którym miałem tą kartę normalnie szło dzwonić przez Whatsup-a

Polecam zamówić z min. 1 miesięcznym wyprzedzeniem i najlepiej to jeszcze w 2 lub kilka osób (tzn. kilka kart na raz). Przy taniej przesyłce z tego co pamiętam idzie ok 1 miesiąca. Ja oczywiście zamówiłem za późno i wyszło drożej , ale po tygodniu miałem już u siebie.
Fajna sprawa.
Ps. koledzy którzy stwierdzili, że nie potrzebują takiej karty bo nie dzwonią, przywieźli do domu po kilka stówek dodatkowego rachunku