- Otrzymane podziękowania: 44
META 2022
- admin
-
Autor
- Wylogowany
- Administrator
-
admin odpowiedział w temacie: META 2022
Kemping właściwy jest dodany jako Checkpoint Meta.
Od tego wjazdu który znajdziecie pod Checkpoint 1 w Rally Go będą szyldy w kierunku Mety Złombol.
Filmik pokazuje zjazd który prowadzi do obydwóch kempingów. Kemping na biletach jest właściwy! Kemping i zjazd w aplikacji są właściwe.
Nie podajemy na otwartym forum gdzie dokładnie jest meta. Dokładne dane znajdziecie tylko w RallyGo
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Brunatni
-
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- :)
Brunatni odpowiedział w temacie: META 2022
- MielecTeam
-
- Wylogowany
- Świeżak
-
- Otrzymane podziękowania: 0
MielecTeam odpowiedział w temacie: META 2022
- Seballos
-
- Wylogowany
- Świeżak
-
Seballos odpowiedział w temacie: META 2022
Warunki polowe nie są i nigdy nie były problemem. Dojazd choć trudny też był do ogarnięcia. Potrzeby fizjologiczne (pomimo niewygody) można również zaspokoić gdzieś w krzakach zostawiając później z tym faktem właściciela terenu.
Mnie najbardziej boli fakt, że kompletnie zignorowano mojego posta z 31.01.2022 r. (patrz pierwsza strona tego tematu, drugi post), w którym pisałem, że nie ma fizycznej możliwości wstawienia tam takiej ilości pojazdów i w mojej prywatnej ocenie (za którą zostanę zaraz zhejtowany) organizatorzy (tak powtórzę to jeszcze raz - organizatorzy) tej imprezy nie dopełnili swoich podstawowych obowiązków - według wielokrotnie powtarzanych zapewnień i przeklejanych informacji z fb i innych miało być miejsca dla 1000+ samochodów. W praktyce wystartowało ponad 900 załóg. Tymczasem miejsca - jak napisałem w styczniu, a co potwierdziło się teraz we wrześniu - było dla kilkudziesięciu - a po wycięciu w dniu planowanego zakończenia rajdu paru krzaków oraz zastawieniu (na tyle na ile się dało) dróg dojazdowych oraz samej plaży - na około 200 aut. A gdzie reszta? Sam - z uwagi na planowany wyjazd dnia następnego w dalsze rejony Albanii - wybrałem (nie jako jedyny) opcję spania na kempingu obok za górą aby mieć ułatwiony wyjazd, ale na miejscu byłem, widziałem to wszystko, a nawet robiłem nagrania dronem więc mam pojęcie o tym co piszę.
Teraz jest czas dla organizatorów (nawet za pośrednictwem admina, moderatorów itp.):
- albo na przedstawienie dowodów potwierdzających dochowanie "należytej staranności" przy kontroli organizacji miejsca zakończenia rajdu (np pokazanie przesłanych przez feralnego albańczyka zdjęć tego terenu - choćby fałszywych, bo to zdjęłoby część odpowiedzialności z nich a świadczyłoby o złych intencjach albańczyka)
- albo na honorowe oficjalne przeproszenie za swoją bierność więcej jak 3/4 (75%) uczestników rajdu, którzy pomimo wykupienia miejsca na mecie nie mogli wjechać na teren zakończenia rajdu i świętować ukończenie tego ważnego dla wielu z nas wydarzenia.
Ilości niecenzuralnych słów na temat tej sytuacji jakie słyszałem jeszcze po drodze ale i na końcu trasy nie jestem w stanie policzyć.
Zaufanie - bardzo mocno nadszarpnięte - można łatwo stracić, a o odzyskanie go może być trudno, zwłaszcza wśród załóg, które jechały po raz pierwszy, bo ci, którzy jechali któryś tam raz (jak ja) przełkną to jakoś i mimo wszelkich niedogodności wrócą za rok.
Inną sprawą pozostaje kwestia środków wpłaconych za rzekomo istniejące a niewykorzystane miejsca na mecie - tu na miejscu organizatorów nie odpuściłbym i żądał zwrotu części kosztów.
Mamy nadzieję, że ta smutna nauczka, że nie należy wierzyć wszystkim i we wszystko sprawi, że przyszłoroczna edycja będzie bardziej dopilnowana i dopracowana.
Pozdrowienie dla wszystkich "Złombolków"
- ChleBoluś
-
- Wylogowany
- Senior forum
-
- Otrzymane podziękowania: 4
ChleBoluś odpowiedział w temacie: META 2022
łatwo się oskarża, mówi o wyciaganiu wnioskow stojąc z boku. W mojej ocenie trochę to tak z twoim postem jak wtykaniem kija w mrowisko. Tak naprawde piszesz, ze to nie twój pierwszy Złombol jednak nie mogę tego zweryfikować (brak zdjęcia, nazwy TEAMu).
Łatwo się Krytykuje/Hejtuje pozostając "inkognito".
Powinnismy tez nie zapominac, ze organizatorzy robia to charytatywnie inwestując swoje prywatne czas i pieniądze.
Ciekawe ile słów krytyki by spłynęło jeśli każdy z nas byłby zobowiązany za uiszczenie opłat za organizację rajdu.
W mojej ocenie kierunki które wymagają większych nakładów finansowych są dużo lepsze (mniej pretensji, roszczeń, także ludzi spotkanych po drodze nie bioracych udzial w rajdzie - przypadek).
Jeśli mowa o roszczeniach, jeśli takowe są to ja swoja czesc przekazuje na FUNDACJE.
Ja na Mecie byłem bawiłem się dobrze (chociaż namiot rozbiłem kilka metrów przed Kempingiem , nie mam pretensji do nikogo).
Poza tym w styczniu, a nawet z początkiem czerwca każdy z nas mógł tylko spekulować ile załóg weźmie udział w tegoroczny rajdzie -troche nie latwa robota dla organizatorów.
Ja jestem pełen podziwu, znaleźć miejsce dla tulu osób na dwa dni.
Widząc na mecie Martynę i jej stres spowodowany nie tylko "Albańskim książę" ale także uczestnikami (którzy mimo próśb przyjechali za wcześnie, potem ... i tak dalej i tak dalej) i nie tylko (osoby postronne nie `"Złombol Wozami") brak mi słów.
Może, a nawet napewno jakieś wnioski wyciągną - nie mi oceniać.
Mam tylko nadzieje, ze mimo wszystko
- zmiana miejsca startu (nieoczekiwana i na pewno logistycznie nie łatwa)
- kontrole policji (moim zdaniem delikatnie .......)
- i w końcu meta (dla każdego inna)
MARTYNA MARCIN róbcie dalej to co robicie prosze bo koniec koncow to jet super RAJD, a poza tym zebraliśmy dla Dzieci ponad 2 650 000 i to jest super.
A to tak naprawde byla to Lekcja dla nas wszystkich (jaka by ona nie była)
PS: prywatnie za to kocham złombol --> fajnie jest na chwile zwolnic i zobaczyć co tak naprawde do szczescia jest nam potrzebne (nawet jeśli na daną chwilę są to "czyste Kible"

Pozdrawiam i do zobaczenia za rok.
- Seballos
-
- Wylogowany
- Świeżak
-
Nie stałem z boku - jeszcze W STYCZNIU na tym forum, w mojej ocenie kulturalnie i konstruktywnie, wyraziłem swoje obawy co do miejsca zakończenia rajdu (nie wierzysz przewiń do początku i przeczytaj). Zostałem potraktowany wklejką z fb (którego osobiście nie używam, jak i żadnego z serwisów społecznościowych) zapewniającą, że miejsca będzie na ponad 1000 samochodów i oczywiście standardowym wręcz stwierdzeniem, że "Złombol to nie all inclusive" jakby miało to coś wspólnego z tym co napisałem - to jest jedyny mój zarzut w poprzednim poście, że zostało to całkowicie zignorowane i nie można wykręcać się tym, że albańczyk zawalił. Jeśli przeczytasz mój pierwszy (styczniowy) post i nadal będziesz uważał, że nie było w nim troski o dobro uczestników rajdu i ich pojazdów oraz konstruktywnie i rzeczowo podasz mi miejsca, w których się pomyliłem - oficjalnie przeproszę.
Roszczeń nie miałem i nie mam żadnych - przeczytaj jeszcze raz uważnie i ze zrozumieniem - jak znajdziesz gdzie tak jest napisane to daj mi znać, bo może nie wiem co sam piszę.
Cała reszta ludzkich narzekań (nie moich), że było trudno - tak ma być, inaczej nie czerpalibyśmy z tego przyjemności. Jak ma być łatwo to proszę jechać na parking pod hipermarketem.
O zachowaniu niektórych załóg, które pomyliły rajd z wyścigiem nawet nie piszę - wg mnie szkoda na to czasu.
Policji też bym się nie czepiał - ona takie ma zadanie, aby dbać o to, by po drogach poruszały się sprawne auta - taką mają pracę i nie można mieć do nich pretensji, że ją wykonywali.
Martynie i Marcinowi obecnej sytuacji szczerze współczuję bo robią kawał dobrej roboty i na tą chwilę życzę im spokoju i chłodnej głowy. Złombol rozrósł się już do takich rozmiarów, że może być trudno to ogarnąć i to doskonale rozumiem ponieważ w swoim życiu organizowałem już kilka (może -naście, już nie pamiętam ilości) imprez głównie sportowych (co prawda nie z taką ilością uczestników) i zawsze robiłem to za darmo z miłości do tego co robiłem.
Jeśli jednak trzeba byłoby pomóc przy organizacji Złombola - pomimo, iż do Katowic mam ponad 350 km - służę pomocą.
Pozdrawiam wszystkich Złombolowiczów.
PS 1 - wnioski powinniśmy wyciągać zarówno z działań, które nam się udają, jak i tych, które się nie udają
PS 2 - ilość przejechanych rajdów lub aktywność na forum nie powinna być wyznacznikiem tego czy ktoś ma rację czy nie albo czy może się wypowiedzieć czy nie może - każdy głos nawet najbardziej absurdalny ma taką samą wagę jak inne
PS 3 - nie roszcząc sobie prawa do nieomylności na koniec trochę filozoficznie - Nie można z góry zakładać, że jak 99 osób na 100 mówi jednym głosem to ma rację, bo zdarza się, że właśnie jest to ten 1 którego nikt nie słucha ...
- Brunatni
-
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- :)
Brunatni odpowiedział w temacie: META 2022
- Gniotsa Nie Łamiotsa
-
- Wylogowany
- Moderator
-
- Zryty Beret
- Oklaski: 34
- Otrzymane podziękowania: 306
Gniotsa Nie Łamiotsa odpowiedział w temacie: META 2022
Przeklejam:
WITAJCIE.
Chcieliśmy odnieść się do tegorocznej mety Złombol 2022.
Nie miejcie wątpliwości co do tego, że nie podoba nam się jak camping "Pa Emer" wykonał ustalone wcześniej warunki.
Przypomnijmy najpierw co kupiliście (żródło zlombol.pl/rajd-zlombol/meta-2022-bilety *)
"W tym roku było trudno znaleźć odpowiednie miejsce bo zapowiada się na prawdę duża impreza.
Bardzo się cieszymy że trafiliśmy na fantastycznego człowieka, Leonarda, z kempingu Pa Emer.
Leonard od razu poczuł klimat Złombola i po wielu ustaleniach i dyskusjach udało nam się dogadać datę i właściwe miejsce.
A to właściwe miejsce to jeden z kempingów Leonarda, który nam go udostępni ekskluzywnie tylko dla uczestników Złombola.
Jest to piękne dzikie miejsce z prywatną plażą! Nie możemy się doczekać aż dojedziemy do tego uroczego kawałku ziemi!
Miejsce wydarzenia: (EVENT wyłącznie dla zgłoszonych załóg Złombol 2022!)
Kamping Pa Emër Guri i Lëmuar
goo.gl/maps/gY93SzYbnBjLvcFKA
Adres: Domen, Kavaje 2504, Albania
Social Media:
kampingpaemer.com/
facebook.com/kampingpaemer.kavaje.7
instagram.com/kampingpaemer_landscape_garden/
Daty imprezy:
Przyjazd: 06.09.2022 od 12:00
Wyjazd: 08.09.2022 do końca dnia
to są 3 dni oraz dwie noce!
Co kupujemy:
(EVENT wyłącznie dla zgłoszonych załóg Złombol 2022!)
2 Noclegi oraz pobyt w warunkach biwakowo-freestylowych od 06.09.2022, godzina 12:00 do 08.09.2022 do końca dnia roboczego
Zorganizowana impreza z muzyką DJ przez 2 wieczory
Lokalne BBQ (dodatkowo płatne u lokalnych operatorów)
Możliwość z korzystania z tymczasowej infrastruktury sanitarnej (warunki biwakowe bez gwarancji ciepłej wody i wysokich lub średnich standardów)
Punkt do ładowania telefonów (ograniczona ilość miejsc)
Ile za to płacimy:
przy zakupie online 14,76 Euro (12 Euro plus VAT) za osobę
(EVENT wyłącznie dla zgłoszonych załóg Złombol 2022!)
Można wybrać większą ilość osób i wykupić bilety dla całej załogi jednym kliknięciem.
Płatność kartą lub Przelewy24 realizowana za pomocą RallyGo
Mail potwierdzający zakup będzie Waszym biletem wstępu!
Awaryjny zakup biletów na miejscu tylko w gotówce w kwocie 20 Euro za osobę będzie możliwy.
Prosimy jednak o zakup online. Środki są potrzebne już teraz do rezerwacji miejsca oraz budowy infrastruktury."
Nasze rozczarowanie wiąże się z następującymi sprawami: brak przygotowania terenu, brak wystarczającej liczby pracowników w stosunku do terenu oraz spodziewanej liczby gości, brak sprawdzania wykupienia noclegu (choć tu trzeba oddać, że przestawianie i tworzenie znaków przez Złombolowiczów skomplikowało im "system" - znaki prowadziły do drogi z obsługą, która sprawdzała bilety. Po zapełnieniu pola 1, 2, 3 miała zostać zamknięta na samej górze i ruch miał prowadzić przez drogę numer dwa gdzie miała zostać przekierowana obsługa).
Zarzuty do obsługi: dodatkowa opłata za przyjechanie "po czasie", brak sprawdzania wykupienia noclegu, brak sprawdzania czy pojazd jest "Złombolowy" (tu wszystkie auta dostały się na camping drogą numer dwa, w tamtym momencie bez obsługi).
Co zrobimy? Napiszemy do właściciela campingu z prośbą o rozpatrzenie reklamacji i zwrot kosztów dla osób, które zapłaciły i usługa nie została zrealizowana. Prosimy te teamy, które zostały poszkodowane tj. nie znalazły miejsca na mecie fizycznie na niej będąc , o napisanie prośby o zwrot kosztów na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. wraz z "dowodami" - potwierdzenie dokonania płatności, zdjęcia z geolokalizacją z dnia i nocy 6/7.09.2022 i jeśli posiadacie płatność za inny camping/hotel w celu potwierdzenia waszych roszczeń. W UDW na Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. .
Jest nam bardzo przykro, że część osób poczuła się pominięta, zdezorientowana, wykluczona, źle potraktowana i pokrzywdzona. Nasz dotychczasowy sposób działania nie sprawdził się w tym przypadku. Brak chęci współpracy Albańskiego rządu lub burmistrza miasta jak było w przypadku Turcji, pokazał nam konsekwencje. Choć byliśmy przygotowani i przygotowywaliśmy Was na warunki na campingu, nie były one przygotowane na tą ilość ludzi jak miała przyjechać i nie było odpowiedniej ilości osób do jej obsługi- podczas gdy wciąż wpływały następne wpłaty za bilety, my słyszeliśmy zapewnienia o byciu przygotowanym na przyjęcie wszystkich uczestników.
Toalety, oraz prysznice były tymczasową infrastrukturą sanitarną tak jak w opisie biletów, o braku wody nikt nie poinformował Martyny (na miejscu była od poniedziałku) oraz Marcina (na miejscu był od godziny 16:30 06.09) .
Wbrew zarzutom
1. nie zmieniliśmy pinezki "na chwilę" przed metą z campingu tego samego właściciela mieszczącego się bardziej na północ na ten docelowy (zdjęcia potwierdzające edycję artykułu na stronie 31.01.2022).
2. nie zarobiliśmy na organizacji campingu, nawiązana współpraca z właścicielem campingu polegała na jego samoorganizacji. Jedynie kwestia sprzedaży biletów w imieniu campingu przez aplikację RallyGo w celu ułatwienia Wam płatności, a gospodarz nie posiadał odpowiedniego narzędzia do zbierania wpłat.
3. nie podjęlibyśmy się wydawania oficjalnych komunikatów np. na RallyGo lub CBradio pt "jedźcie na metę, jest ok". Zleciliśmy organizację mety, poprosiliśmy o dokonywanie przedpłat za nocleg dawno temu - oczywistym było, że choć 1 organizator będzie Was witał na mecie (dlatego się rozdzieliliśmy). Ostateczna decyzja należał do Was. Od roztrzęsionej ekipy, która zjechała na metę po 22 usłyszeliśmy pytanie " Czy nasze życie nie jest wart 2, 5 miliona dla dzieci?" i hasło " Prawie nie mamy hamulca" - wtedy to my zaczęliśmy się zastanawiać dlaczego ktoś próbuje zwalić na nas brak hamulca w swoim pojeździe i stwarza zagrożenie na drogach publicznych? Zjechały setki pojazdów z epoki (niektóre kilkukrotnie bo wracały się do sklepu), inne zrezygnowały bo usłyszały/ przeczytały, że: "nie warto", "niebezpiecznie", "nie ma miejsca" lub same podjęły decyzję, że nie chcą jechać tą drogą. W każdym razie ostatecznie była to Wasza decyzja, którą jak zawsze mamy nadzieję podejmujecie zdroworozsądkowo biorąc pod uwagę wszystkie za i przeciw.
4. Martyna nie jeździła na Złombol z dziećmi: Złombolowozem, autem.
5. nie zarabiamy na Złombolu. Nie prowadzimy "sklepiku" z gadżetami, nie opłacamy z pieniędzy fundacji naszych wyjazdów na Złombol - nie jesteśmy pracownikami fundacji i nie wyjeżdżamy wtedy służbowo, nie pobieramy wynagrodzenia za organizację.
6. Camping na mecie, nie może być darmowy lub za symboliczny 1 euro bo to rajd charytatywny. To nikogo nie obchodzi. Szczególnie Albańczyków zbiórka dla dzieci z domów dziecka w Polsce.
Co do przyjazdu na metę przed 06.09 - tyle lat prosimy i tłumaczymy, żeby tego nie robić. Wszystko na nic! Powtórka z Noha? Jeszcze raz przypomnimy, że oferta obejmowała 2 noclegi od 6 do 8 września , czyli jeśli przyjechało się wcześniej właściciel, miał prawo poprosić o dopłatę. Do osób, które przyjechały i wyśmiały, a potem starały się nakręcić pozostałych, że camping jest do dupy - milczenie jest złotem! Szczególnie jak przyjeżdżasz przed czasem i masz wysokie oczekiwania, których nikt nie zapewniał. Toalety bez przykręconych drzwi - człowieku miej godność i skasuj zdjęcia bo właściciel oczekiwał ludzi dopiero 06.09 od godziny 12.00, a Ty wrzucasz je kilkanaście godzin przed tą datą.
Tworzenie własnych znaków to kolejny temat, który dla Was był nieporozumieniem. To że znaków nie było 04.09 i potem 05.09 na drogę nr 2 i nr 3 jak również przez lwią część 06.09 dla Was było zaskoczeniem, a dla właściciela planem. Tam była obsługa campingu. Potem, słyszeliśmy już tyle historii o zmianach znaków, że nie da się stwierdzić, która jest prawdziwa.
Przyjazd innymi pojazdami niż Złombolowymi i zdziwienie, że usuwaliśmy je z campingu - jeszcze raz odsyłamy Was do zlombol.pl/rajd-zlombol/meta-2022-bilety "(EVENT wyłącznie dla zgłoszonych załóg Złombol 2022!)". Te dyskusje, które musieliśmy przeprowadzić były kompletnie nie na miejscu.
Zatkane toalety to wynik wciśnięcia w nie plastikowych butelek i kilku rolek papieru toaletowego.
Brak obsługi na campingu spowodował, że trzeba było samemu zorganizować sobie miejsce (nie mamy teraz na myśli niewykarczowanych miejsc). Niektórzy rozłożyli się na absolutnym minimum, inni natomiast rozłożyli olbrzymie bazy nie bacząc na czekający na wjazd sznur samochodów.
Nie chcemy kciuków, trzymaj się, serduszek.
Chcemy żebyście wiedzieli jak nam przykro, że osoby, które przyjechały na metę i pocałowały klamkę. Możecie liczyć na nasze wsparcie u właściciela campingu.
Nie będziemy kasować postów i komentarzy, nigdy tak nie robimy. #wolnośćsłowa
Widzimy w jakim kierunku to zmierza.
Martyna & Marcin
Puk, puk...
Kto tam?
Panewka i uszczelka
- ChleBoluś
-
- Wylogowany
- Senior forum
-
- Otrzymane podziękowania: 4
ChleBoluś odpowiedział w temacie: META 2022
Nie miałem zamiaru nikogo obrazić. Moze troche zbyt "ostro" wlaczylem sie do dyskusji.
Pozdrawiam serdecznie.
- Seballos
-
- Wylogowany
- Świeżak
-
Tematu dalej nie ciągnę - czekam na info o kierunku przyszłorocznej wyprawy.
Pozdrawiam serdecznie