Zapraszam do śledzenia naszych przygotowań na
http://prevent-zlombol2012.blogspot.com/
no bardzo ładne bryczki, ale razem z Gazem to macie obsadę 2/3 os. na auto. planujecie obsadzić oba auta (lub nawet 3), czy to kwestia wyboru?
(O==@==O) - Skoda 105S
Jak już tak robicie to proponuję od razu zamienić Boscha na Abimex. Bosch jest najbardziej awaryjnym z wszystkich systemów montowanych w Polonezach.
A na taki wypad to w ogóle najlepszy jest gaźnik, im mniej elektroniki tym lepiej
"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."
no bardzo ładne bryczki, ale razem z Gazem to macie obsadę 2/3 os. na auto. planujecie obsadzić oba auta (lub nawet 3), czy to kwestia wyboru?
Gazem to już hardkorowo za bardzo, chociaż to kabriolet ;) ale komfort jazdy pozostawia do życzenia...
Jak już tak robicie to proponuję od razu zamienić Boscha na Abimex. Bosch jest najbardziej awaryjnym z wszystkich systemów montowanych w Polonezach.
A na taki wypad to w ogóle najlepszy jest gaźnik, im mniej elektroniki tym lepiej
Co do ekipy, to jeszcze zobaczymy, zależy ile funduszy nazbieramy na paliwo.
Ten motorek z Boschem na razie jest bez zarzutów, więc nie będziemy kombinować, zostanie jak jest... a może pojedziemy tylko fiatem na gaźniczku, zobaczymy...
No i kiszka... zabrałem się za silnik i po zdjęciu miski olejowej okazało się, że w silniku nie ma pierścieni oporowych wału, w związku z tym środkowy czop główny wraz z pokrywą jest zniszczony... nie da się już zamontować w nim pierścieni oporowych... blok silnika idzie na złom :( wał też...
Silnik zakupiony, czekam teraz na transport, będę go miał w przyszłą środę.
Silnik po kapitalnym remoncie, mam nadzieję, że posłuży ;)
Transformacja Caro --> Borewicz :)
W oczekiwaniu na silnik pojawiła się koncepcja transformacji na Borewicza, zdemontowane zbędne elementy i poszukiwanie elementów do budowy Borewicza ;)
Poszukuję teraz:
1. Błotniki x 2szt.
2. Maska silnika
3. Nosek gumowy
4. Lampy + kierunkowskazy + atrapa
5. Zderzak
Pas przedni będzie zmodyfikowany, żeby przymocować błotniki, chyba że znajdę oryginał, to wymienię, ale nie koniecznie.
Przeróbkę na borewicza na razie odstawiam, może później jak wpadną jakieś tanie blachy w ręce...
Skupiamy się na mechanice, a dokładnie na silniku i przeniesieniu napędu...
Nowy silnik poskładany, wyregulowany i zalany olejem...
W poniedziałek może uda się go odpalić, jak zdążę przejrzeć skrzynię biegów. Skoro już jest na wierzchu, warto ją sprawdzić, żeby nie było niespodzianki.
Polonez poskładany, silnik pod maską, blachy oczyszczone z korozji, wyszpachlowane i pomalowane podkładem.
Założona paka zamiast skrzyni...
Czekam na odwilż, bo nie ma zimówek ;)
No i chyba trzeba resorki wyhabrować albo wzmocnić dokładając piórko ;)
cwikas
trochę trzeba, jak była skrzynia to było OK, paka trochę waży jednak. Mam trochę piór to dołożę jedno albo dwa... albo wyhameruję
Cosik mu pupa przysiadła...
Sikor
NIE JESTEM PREZESEM NICZEGO
Taką drobną radę wam chłopaki zapodam. Załatwcie sobie owiewkę na dach bo na prawdę dużo przy tym typie zabudowy daje a jak znajdziecie typ zamykany z boku na klucz to jeszcze możecie tam trochę rzeczy zmieścić.
"Nie bój się, że twoje życie się skończy - bój się, że nigdy się nie zacznie..."
Taką drobną radę wam chłopaki zapodam. Załatwcie sobie owiewkę na dach bo na prawdę dużo przy tym typie zabudowy daje a jak znajdziecie typ zamykany z boku na klucz to jeszcze możecie tam trochę rzeczy zmieścić.
Wiem, ale ta zabudowa ma większy skos za kabiną i standardowa nie pasuje, może coś przerobimy... takich zwykłych na szrotach sporo, więc coś się dobierze... najlepiej z dubel-kabiny albo z roya, to się przytnie pod odpowiednim kątem i będzie OK.