Zaznacz stronę
Notifications
Clear all

Niewiadów n126

7 Posty
4 Users
0 Likes
7,153 Widok
 odol
(@tba)
Trusted Member
Topic starter  

Cześć
Trochę się napaliłem na przyczepkę Niewiadów n126.
Wiem, że kilku z Was ciąga takie cuda więc chciałbym się poradzić. Na co powinienem zwrócić uwagę przy kupnie budki? Jak przypuszczacie, jak będzie się zachowywać Skoda Favorit (standard 1,3) z takim obciążeniem? Jak w praktyce się to użytkuje i czy ciągacie to np na normalny urlop? Jakie problemy budka może sprawiać?

Pytań pewnie się jeszcze kilka pojawi, będę wdzięczny za Wasze spostrzeżenia.

Złombol 2015 - OSP Teresin - Żuk Towos - Passo dello Stelvio, Włochy
Złombol 2016 - BONDAR Team - Lublin II - Hammamet, Tunezja
Złombol 2017 - C.H. Robinson Teresin Team - Skoda Favorit - ...

Cytat
(@poganiacze-bydla)
Noble Member

Najkrócej - polecam kupić n126e lub n126d z ramą w ocynku, otwieranymi oknami i hamulcem najazdowym. Oraz pojeździć wkoło komina zanim zdecydujesz się to zabrać na Złombol. Odpowiedz sobie, co zrobisz z cepką, jak klęknie Ci samochód??? Jest to dodatkowy kłopot-parkowanie, opony, łożyska, oświetlenie, itp, itd...
Ale ja z różnymi niewiadówkami zjechałem już wiele... :whistle:

Sikor
NIE JESTEM PREZESEM NICZEGO

OdpowiedzCytat
(@przybysze-z-matplanety)
Active Member

Fabryczna tapicerka ciągle się odkleja - najlepiej od razu wymienić ją na zwykłą wykładzinę dywanową na filcu. Warto wybrać wersje z lodówką zasilaną na 220v/12v/LPG,
Dodatkowo zwróć uwagę na zawieszenie, fabryczne drążki skrętne podobno słabo się spisują. W latach świetności tego sprzętu wiele osób decydowało się na przeróbkę zawieszenia opierającą się na resorach piórowych. Podobno różnica w prowadzeniu jest kolosalna. Ja mam już przerobioną i prowadzi się ok. Niestety mimo niewielkiej masy przyczepa stawia duży opór.
Wnioski z tegorocznej wyprawy na mazury zestawem ze zdjęcia - O ile na płaskim utrzymanie 80kmh nie stanowi bardzo dużego problemu to pod górkę robi się słabo. Spalanie w poldku 1.5 GLE z przyczepą wynosiło 14-15 litrów lpg, bez przyczepy z kompletem pasażerów + duży box pali około 10 litrów.

OdpowiedzCytat
 odol
(@tba)
Trusted Member
Topic starter  

Dzięki za odpowiedzi.
Jeżeli chodzi o model to najbardziej interesuje mnie wymienione wyżej n126d lub n126e, swoją drogą to czy lodówka w którejś z tych wersji była montowana fabrycznie?
Przyczepki nie kupuję z myślą o Złombolu bo auto na ten cel mamy już gotowe i póki co przyczepka to taka zwykła fanaberia do kompletu dla Favoritki na jakieś krótkie weekendowe wyjazdy.

Powiedzcie jeszcze jak wygląda sprawa elektryki w praktyce? Mogę to podłączyć na kampingu, jak rozumiem jest tam jakiś przetwornik i sam decyduję czy korzystam z 12 czy z 230V?

OdpowiedzCytat
(@poganiacze-bydla)
Noble Member

Jest przetwornica.
Lodówki nie były fabryczne.
Będę sprzedawał ładną, doposażoną N126n po remoncie.

Sikor
NIE JESTEM PREZESEM NICZEGO

OdpowiedzCytat
 odol
(@tba)
Trusted Member
Topic starter  

Po powrocie ze Złombola chcę na spokojnie czegoś poszukać tak żeby przez zimę poprawić to co mogłoby mi się nie podobać i wypróbować budkę na początku przyszłego sezonu.

Odnośnie lodówek, to były jakieś specjalne, dedykowane lodówki pod to czy każda jedna mieszcząca się w miejsce szafki jest ok?
Zlew to chyba też nie seryjne wyposażenie, ale z tego co się zorientowałem to zasada działania jest dziecinnie prosta :)

Gdyby ktoś chciał dorzucić do tematu swoje pięć groszy to będę wdzięczny.

OdpowiedzCytat
(@immortale-team)
Estimable Member

http://olx.pl/oferta/przyczepa-kempingowa-niewiadow-n126e-zarejestrowana-ubezpieczona-CID5-IDhl03F.html#a40aacd9ac

Brał bym za te pieniądze, bo i tak wnętrze chcę zrobić po swojemu, ale jednak dobrze mieć jakąś bazę, choćby na wzór :)

"jak nie urok, to sraczka" :woohoo:

OdpowiedzCytat
Share: